Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ:

«Ο πρωτογενής τομέας εργαλείο για να βγει η χώρα από την κρίση»

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:09

«Για να γίνουν τα προστάγματα των αγωνιστών του θεσσαλικού κάμπου και του Μαρίνου Αντύπα πραγματικότητα, πρέπει να πορευθούμε όλοι μαζί. Η σημερινή κυβέρνηση σας καλεί σε μια πορεία ανατροπής και στον αγροτικό χώρο, μια πορεία για να μπορέσει επιτέλους ο αγροτικός χώρος να αποτελέσει το εργαλείο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση» τόνισε χθες από το Κιλελέρ ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγ. Αποστόλου.

Τις εκδηλώσεις μνήμης, που ολοκληρώθηκαν χθες στο μνημείο των αγροτών, για την 105η επέτειο από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910, διοργάνωσαν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Κιλελέρ, εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και συλλόγων αλλά απουσίαζαν… οι αγρότες.

Η χθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος σεβ. Ιγνάτιος. Ακολούθησε ομιλία του δημάρχου Κιλελέρ Αθαν. Νασιακόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας αλλά και στα προβλήματα των αγροτών.

Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα που καταθέτουν οι αγρότες, οφείλει να δώσει κίνητρα στα νέα παιδιά να μείνουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους. Η πατρίδα μας χρειάζεται νέους αγρότες που θα έχουν τη γνώση αλλά και τη διάθεση να εργασθούν στη γη. Αυτό θαρρώ είναι το μήνυμα του σημερινού εορτασμού. Να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία των αγροτών του Κιλελέρ και να παλέψουμε σήμερα όλοι μαζί για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους».

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Νικ. Χονδρονάσιος τόνισε πως μόνο μέσω ενός ισχυρού πρωτογενή τομέα θα έρθει η ανάπτυξη και κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει στη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Μιχ. Τζιότζιος τόνισε πως οι αγρότες παραμένουν απλήρωτοι, καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση με αφορμή το θέμα του καταρροϊκού πυρετού ενώ συνεχάρη τον υπουργό για τις πρωτοβουλίες του στο θέμα της φέτας.

Το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ Διον. Φώλιος χαρακτήρισε ζοφερή την κατάσταση στον αγροτικό χώρο ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκ. Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη η εκδήλωση να αποτελέσει όντως ημέρα μνήμης με παρόντες τους αγρότες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος μετέφερε μήνυμα του προέδρου του κόμματος Αντ. Σαμαρά τονίζοντας ότι «θεωρούμε τους αγρότες σάρκα από τη σάρκα μας» και πως «η ΝΔ δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών».

Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη τόνισε πως ο παππούς της, Χρ. Σβερώνης, ήταν με τους εξεγερθέντες αγρότες, απαντώντας έτσι στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκ. Παπαδόπουλο που αναρωτήθηκε φωναχτά αν θα έπρεπε να παραστεί εκπρόσωπος της Χ.Α. στην εκδήλωση. Με την βουλευτή να σημειώνει στον χαιρετισμό της, την ανάγκη να «ορθώσουμε ανάστημα στα σύγχρονα αφεντικά της Αθήνας και της Ε.Ε».

Ο βουλευτής του «Ποταμιού» Κων. Μπαργιώτας τόνισε πως υιοθετεί τα αιτήματα των αγροτών στηρίζοντας την ανάγκη έργων υποδομής σε τομείς όπως μεταξύ άλλων η άρδευση ενώ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλ. Κόκκαλης τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό πως «οφείλουμε δίκαιες και νόμιμες λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός αναφέρθηκε στα 180 έργα ύψους 400 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Περιφέρεια για να χαρακτηρίσει την Κάρλα ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Αχελώου και της μη ολοκλήρωσης του έργου για να σταθεί επίσης στο υδροηλεκτρικό σκέλος του έργου σημειώνοντας πως η ΔΕΗ χάνει σε ετήσια βάση περί τα 40 εκατ. ευρώ από τη μη εκμετάλλευση πράσινης ενέργειας. Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι η παραγωγή είναι μονόδρομος και πως ο πρωτογενής τομέας θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο ΒΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Αποστόλου σε μια σύντομη ομιλία του, ξεκίνησε με την πρόταση   η επέτειος να αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα, και την επόμενη χρονιά «μετά την εκδήλωση μνήμης, να  γινόταν μια συζήτηση μια ουσιαστική διαδικασία με τη συμμετοχή αγροτών και εκπροσώπων της κυβέρνησης».

«Είναι μεγάλη τιμή» τόνισε ο κ. Αποστόλου «που συμμετέχω σε αυτή την εκδήλωση εκπροσωπώντας την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς». Για να σημειώσει πως «η πρότασή μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προϋποθέτει και τη συμμετοχή της αγροτικής κοινωνίας. Τους πρώτους που συναντήσαμε ήταν οι αγρότες από τα μπλόκα. Και αν σήμερα δεν ήρθαν μερικοί, τους περιμένουμε την ερχόμενη Πέμπτη, να συζητήσουμε πάνω στα προβλήματα του αγροτικού χώρου.

Έχουμε έτοιμο ένα πλαίσιο συνεργατισμού, ένα πλαίσιο που θα μας απαλλάξει από τους συνεταιρισμούς – σφραγίδες, θα μας απαλλάξει από όλες αυτές τις διαδικασίες διαφθοράς, κακοδιαχείρισης του χρήματος του αγροτικού χώρου, θα μας απαλλάξει από πρόστιμα και καταλογισμούς» τόνισε ο κ. Αποστόλου με αφορμή, όπως είπε, πως όταν παρέλαβε το υπουργείο βρήκε δυο φακέλους. «Ο ένας είχε 1,3 δισ. ευρώ βεβαιωθέντα πρόστιμα, που προήλθαν από την κακή διαχείριση και ο δεύτερος φάκελος είχε 1,3 δισ. ευρώ καταλογισμούς».

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε πως τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν κατατεθειμένα σε τράπεζα με μηδενικό επιτόκιο επί 8 χρόνια ενώ για το θέμα της συνδεδεμένης, απόρησε για «καθυστέρηση, δυο ημερών, από τον προγραμματισμό που είχαμε. Δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε ότι αυτό, σε μια κυβέρνηση ενός μήνα ότι ήταν η μεγάλη κακοδιαχείριση, η μεγάλη σπατάλη. Έλεος».

Για να υπογραμμίσει πως «για να γίνουν τα προστάγματα των αγωνιστών του θεσσαλικού κάμπου και του Μαρίνου Αντύπα και των αγροτών πραγματικότητα, πρέπει να πορευθούμε όλοι μαζί. Σας καλούμε, η σημερινή κυβέρνηση,  σε μια πορεία ανατροπής και στον αγροτικό χώρο, μια πορεία που χρειάζεται για να μπορέσει επιτέλους ο αγροτικός χώρος να αποτελέσει το εργαλείο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση» κατέληξε ο υπουργός.

Τέλος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά διάβασε ποίημα Λιβανέζου ποιητή για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές, εκπροσώπους κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών αρχών, φορέων, επιστημονικών και αγροτικών συλλόγων ενώ παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης Δημ. Γελαλής, οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Δημ. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος του κόμματος «Τελεία» Απ. Γκλέτσος, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και ελάχιστοι αγρότες.

ΤΕΥΤΛΑ

Αργότερα και σε δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου αποσαφήνισε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass