ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΛΑΡΙΣΑΣ ΧΡ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Επιτυχής η Δράση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαροτεύτλων

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2017 17:37

Επιτεύχθηκαν οι στόχοι της Γεωργοπεριβαλλοντικής Δράσης 2.3 (Β) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων» στον Νομό Λάρισας, όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη της μεταπτυχιακής διατριβής, της

γεωπόνου κ. Χριστίνας Κοντογιάννη, υπαλλήλου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Κατόπιν προτροπής και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, η γεωπόνος διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος στην Π.Ε. Λάρισας στην παραγωγή σακχαροτεύτλων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γεωπόνος- πτυχιούχος του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών, κ. Χριστίνα Κοντογιάννη «το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων», όπως εφαρμόστηκε στον Νομό Λάρισας, κρίνεται επιτυχές, διότι και οι τευτλοπαραγωγοί της Δράσης 2.3 (Β) δεν ζημιώθηκαν οικονομικά και φυσικά επιτεύχθηκε η προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης των εισροών.

Αναλυτικότερα η στόχευση της Δράσης 2.3, επιτεύχθηκε ως προς τη μείωση των εισροών, π.χ ρίψη χημικών λιπασμάτων, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι τευτλοκαλλιεργητές προτίμησαν να μην κάνουν καθόλου επιφανειακή λίπανση, αλλά να εξασφαλίσουν τα αναγκαία στοιχεία για τη θρέψη των φυτών μέσω της αμειψισποράς κατά τις απαιτήσεις του προτύπου AGRO 2-2 και εφαρμόζοντας παράλληλα τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Ως προς την άρδευση, η καλλιέργεια σακχαροτεύτλων δέχεται συνήθως 4-8 αρδεύσεις με αρδευτική δόση, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον εδαφικό τύπο, 40-80 mm(χιλιοστά νερού)/στρ. Οι μετέχοντες στη Δράση 2.3 (Β) τευτλοπαραγωγοί κατανάλωσαν κατά Μέσο Όρο περί τα 50 mm/στρ. σε εδάφη μεσαία αμμοπηλώδη.

 

DIAGRAMMA1

Διάγραμμα 1: Σύγκριση καλλιέργειας σακχαρότευτλων των συμμετεχόντων παραγωγών στη Δράση 2.3 (Β) με το σύνολο των παραγωγών του Νομού Λάρισας.

Παρατηρώντας το Διάγραμμα 1, συμπεραίνουμε ότι οι στρεμματικές εκτάσεις που είναι ενταγμένες στη Δράση 2.3 (Β) αποτελούν το 32% έως το 46% επί του συνόλου των τευτλοκαλλιεργειών στον Νομό Λάρισας. Ενώ οι μετέχοντες στο πρόγραμμα παραγωγοί έχουν ελαφρά μείωση από το 2012 έως το 2015, αντίθετα οι συμβατικοί τευτλοκαλλιεργητές από το 2012 έως το 2014 είναι σχεδόν σταθεροί, το 2015 όμως μειώνονται αρκετά λόγω της αβεβαιότητάς τους ως προς το μέλλον της ύπαρξης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

 

DIAGRAMMA2

Διάγραμμα 2: Σύγκριση Μ.Ο. παραγωγής σακχαροτεύτλων σε tn/στρέμμα των συμμετεχόντων παραγωγών στη Δράση 2.3 (Β) με το σύνολο των παραγωγών του Νομού Λάρισας

Από το Διάγραμμα 2, συμπεραίνουμε ότι η μείωση του Μέσου Όρου παραγωγής σακχαροτεύτλων σε tn/στρ. των παραγωγών της Δράσης 2.3 (Β) μεταξύ των ετών 2012-2015 κυμάνθηκε από 10% έως 23% σε σχέση με τον Μέσο Όρο παραγωγής σακχαροτεύτλων σε tn/στρ. συνολικά των τευτλοπαραγωγών του Νομού Λάρισας.

 

DIAGRAMMA3

Διάγραμμα 3: Σύγκριση Μ.Ο ζαχαρικού τίτλου των συμμετεχόντων παραγωγών στη Δράση 2.3 (Β) με το σύνολο των παραγωγών του Νομού Λάρισας

Από το Διάγραμμα 3, συμπεραίνουμε ότι κατά τη διάρκεια των ετών 2012-2015, ο ζαχαρικός τίτλος των τεύτλων που παράγονται από τους καλλιεργητές που μετέχουν στη Δράση 2.3 (Β) είναι από 0-10% πιο χαμηλός σε σχέση με τα τεύτλα που παράγονται με τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας.

Συνομιλώντας με τους παραγωγούς που έχουν κάνει σύμβαση με το πρόγραμμα «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαροτεύτλων», δήλωσαν ότι η μικρή έως καθόλου πτώση του ζαχαρικού τίτλου και η μειωμένη στρεμματική παραγωγή σακχαροτεύτλων σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια τεύτλων, δεν τους ζημίωσε οικονομικά, διότι η χρηματική αυτή διαφορά καλύφθηκε μέσω της στρεμματικής ενίσχυσης των 30 ευρώ/στρ. που λαμβάνουν λόγω της συμμετοχής τους στη συγκεκριμένη Δράση.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass