ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΟΝΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ Η ΤΕΛΕΤΗ

Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων στο Σαραντάπορο

* Λύγισαν οι συγγενείς των αδικοχαμένων αξιωματικών * «Βουβή» παρουσία από τη μοναδική επιζήσασα, αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2017 22:30
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγ. Αποστολάκη και τον Α/ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγ. Αποστολάκη και τον Α/ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή

«Η θυσία του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή δεν πάει χαμένη. Ο λόγος είναι ότι μας παραδειγματίζει για την αξία που έχει το καθημερινό έργο του προσωπικού μας και μας εξασφαλίζει ότι η πατρίδα μπορεί να στηρίζεται πάνω μας» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων στο Σαραντάπορο.

Εκεί που τέσσερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 19 Απριλίου, έχασαν τη ζωή τους κατά το καθήκον όταν το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη σε δασική περιοχή κοντά στο Σαραντάπορο.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε χθες το πρωί σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης παρουσία των οικογενειών των αδικοχαμένων στρατιωτικών, ενώ βρήκε το κουράγιο να παραστεί στην εκδήλωση και η μοναδική επιζήσασα, μέλος του πληρώματος του μοιραίου «Χιούι», αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν ο μητροπολίτης Ελασσόνας σεβ. Χαρίτων, ο μητροπολίτης Κοζάνης σεβ. Παύλος και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Λάρισας π. Αχίλλιος, για να ακολουθήσει η ανάγνωση της απόφασης του ΥΕΘΑ Παν. Καμμένου για την απονομή του βαθμού του αντιστρατήγου στους χαμένους αξιωματικούς.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον ναύαρχο Ευαγγ. Αποστολάκη και τον Α/ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να παραδίδει στις οικογένειες των εκλιπόντων το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως και την απόφαση απονομής του βαθμού του αντιστρατήγου.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΙΜΗ

«Βρισκόμαστε εδώ στο Σαραντάπορο» τόνισε στην προσφώνησή του ο Α/ΓΕΕΘΑ «με χαμηλωμένα βλέμματα και πόνο ψυχής, για να τιμήσουμε τα στελέχη μας, που χάσαμε στο δυστύχημα της 19ης Απριλίου. Ήταν Τετάρτη του Πάσχα, όταν οι οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών μας γεύτηκαν τον μεγαλύτερο πόνο, αυτόν της απώλειας.

Δίπλα στις οικογένειες, όμως, πενθεί και η μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας είναι πολλές και υπολογίσιμες. Από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το γεγονός ότι είμαστε ετοιμοπόλεμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις οφείλεται κατά κύριο λόγο στο προσωπικό μας.

Στον καθημερινό αγώνα που δίνει το προσωπικό μας σε στεριά, θάλασσα και αέρα, μας είναι πολύτιμοι όλοι οι άντρες και όλες οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για ανθρώπους με τον επαγγελματισμό, τα προσόντα και την ευσυνειδησία του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, τα οποία επέδειξαν κατά τη σταδιοδρομία τους.

Το μνημείο είναι η ελάχιστη τιμή που τους οφείλουμε, η οποία θα συντελέσει στο να διατηρηθεί στη μνήμη μας η θυσία τους. Αυτή η θυσία έρχεται να τους προσθέσει στο πάνθεον των ηρώων μας που χάθηκαν στην ειρήνη και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Μας δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι τόσο απλό όσο κάποιοι μπορεί να φαντάζονται. Για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για ό,τι και όποτε η πατρίδα μας ζητήσει, πρέπει να ετοιμαζόμαστε από την περίοδο της ειρήνης με μεθόδους και πρακτικές που ενέχουν κίνδυνο.

Η θυσία του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή δεν πάει χαμένη. Ο λόγος είναι ότι μας παραδειγματίζει για την αξία που έχει το καθημερινό έργο του προσωπικού μας, και μας εξασφαλίζει ότι η πατρίδα μπορεί να στηρίζεται πάνω μας.

Για άλλη μια φορά θα αναφερθώ στις οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών μας και να τους πω ότι προσωπικά θα είμαι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Κλίνω ευλαβικά το γόνυ στη θυσία και των τεσσάρων, ευχόμενος ο Παντοδύναμος να αναγνωρίσει την αξία ψυχής τους. Αθάνατοι» κατέληξε ο Α/ΓΕΕΘΑ διευκρινίζοντας ότι στην εκδήλωση δεν παρέστη ο ΥΕΘΑ Παν. Καμμένος εξαιτίας των υποχρεώσεων στη Βουλή.

ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

Στην τελετή που ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων παρέστη και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης που με δήλωσή του σημείωσε ότι «αποτίνουμε με τον προσήκοντα σεβασμό, τον ελάχιστο φόρο τιμής στους τέσσερις πεσόντες ενστόλους των ενόπλων μας δυνάμεων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, κατά την πτώση του ελικοπτέρου, εδώ στο Σαραντάπορο.

Το μνημείο αυτό αποτελεί όπως προείπα, την ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στη μνήμη των τεσσάρων αξιωματικών, στις οικογένειές τους αλλά και στην ίδια την πατρίδα. Αποτελεί παράλληλα και μία διαρκή ηθική και θεσμική υποχρέωση από πλευράς πολιτείας να εργάζεται αενάως για να αποφευχθεί στο μέλλον άλλη απώλεια ανθρώπινης ζωής εν καιρώ ειρήνης.

Ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, έχουν ήδη λάβει την εξέχουσα θέση τους στο πάνθεον των ηρώων της πατρίδας μας. Κι έτσι θα τους θυμόμαστε. Σαν ήρωες. Αθάνατοι».

Στην τελετή παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος δήλωσε ότι «βρέθηκα από την πρώτη στιγμή στο σημείο της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο. Οι εικόνες και τα τραγικά συναισθήματα παραμένουν ζωντανά στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, σχεδόν δύο μήνες μετά. Τιμούμε τους ήρωες των ενόπλων δυνάμεων που μέχρι τελευταία στιγμή στάθηκαν προσηλωμένοι στο καθήκον για την πατρίδα. Εύχομαι για ακόμη μία φορά δύναμη και ειλικρινή συμπαράσταση στις οικογένειές τους».

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν γυναίκες και παιδιά των αδικοχαμένων αξιωματικών άφησαν λουλούδια στο μνημείο, ενώ περπάτησαν στον χώρο όπου οι χάθηκαν οι άνθρωποί τους. Το ίδιο έπραξε και η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα η οποία φάνηκε να δείχνει στον σύζυγό της το σημείο όπου βρέθηκε ζωντανή μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, ενώ στελέχη του Στρατού, συνάδελφοί της αλλά και συγγενείς των θυμάτων έσπευσαν να της μιλήσουν.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν επίσης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης, ο ΑΤΑ Γ. Μπλιούμης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Δημ. Κοτσιάφτης, ο διοικητής των ΠΥ Θεσσαλίας Αχ. Τζουβάρας, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου, αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., απόστρατοι αξιωματικοί και κάτοικοι του Σαρανταπόρου. Φόρο τιμής απέτισε τέλος και η Αεροπορία Στρατού, ελικόπτερα της οποίας, πέταξαν σε σχηματισμό την ώρα της τελετής.

Χρ. Κέλλας:

Τιμή στους ήρωες

 πεσόντες αξιωματικούς

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, ο οποίος λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Σαραντάπορο, προς τιμήν των ηρώων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στο σημείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 19η Απριλίου αποτελεί μαύρη ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς εν ώρα καθήκοντος έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αξιωματικοί μας.

Η πατρίδα οφείλει να μην ξεχνά, όσους εν καιρώ ειρήνης δίνουν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος. Στο πρόσωπο των τεσσάρων αξιωματικών, τιμούμε σήμερα όλους τους ένοπλους, οι οποίοι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, για να μπορούμε εμείς, να ατενίζουμε το μέλλον με ασφάλεια.

Στεκόμαστε ΠΡΟΣΟΧΗ, στον Υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη, τον Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμο, τον Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και τον Υπολοχαγό Κωνσταντίνο Χατζή και αναφωνούμε για όλους που βρίσκονται μαζί τους στο Πάνθεον των Ηρώων της Πατρίδας μας, ΑΘΑΝΑΤΟΙ».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass