Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ A-POLARIS ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΜΠΛΑΝΑ

Θαυμασμός για τον γιγάντιο «κουραμπιέ»

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:07

Tον γιγάντιο «κουραμπιέ» από τη χθεσινή έκλειψη Ηλίου, απόλαυσαν και οι Λαρισαίοι. Τα τηλεσκόπια με τα ειδικά φίλτρα, που έστησαν τα μέλη της Αστρονομικής-Παρατηρησιακής Ομάδας Λάρισας (A-Polaris), στην πλατεία δημάρχου Αγ. Μπλάνα, έγιναν αντικείμενο προσοχής από τους περαστικούς. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι, παρατήρησαν και φωτογράφησαν το φαινόμενο και διέθεσαν τα τηλεσκόπιά τους στον κόσμο, ώστε να παρατηρήσουν το ενδιαφέρον και σχετικά σπάνιο φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης με λεπτομέρεια και ασφάλεια.

Τα εξειδικευμένα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν είναι κατασκευασμένα, ώστε να φιλτράρουν όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, μειώνοντάς το σε ελάχιστο και ασφαλές για την όραση επίπεδο.

Η χθεσινή έκλειψη ήταν «μερική» για την Ελλάδα, αφού στη χώρα μας η Σελήνη κάλυψε μόνο το ένα τρίτο περίπου του Ηλιακού δίσκου, σε αντίθεση με τις «ολικές» εκλείψεις οπότε η Σελήνη καλύπτει πλήρως τον Ήλιο και «νυχτώνει» για λίγα λεπτά. Σε ένα συγκεκριμένο τόπο οι «μερικές» ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν κάθε λίγα χρόνια, όμως μπορεί να περάσουν και εκατονταετίες πριν ξαναγίνει μια «ολική» έκλειψη στον ίδιο τόπο. Στην Ελλάδα, η τελευταία ολική έκλειψη έγινε το 2006 (ορατή ως ολική μόνο από το Καστελόριζο), ενώ η επόμενη ολική έκλειψη στη χώρα μας θα γίνει το …2088!

Σύμφωνα με τους αστροπαρατηρητές, οι ολικές εκλείψεις αποτελούν ιδανική ευκαιρία για τους επιστήμονες να μελετήσουν την ατμόσφαιρα του Ηλίου η οποία παρουσιάζει ανεξήγητα υψηλές θερμοκρασίες, της τάξης του ενός εκατομμυρίου βαθμών Κελσίου. Από την άλλη, η επιφάνεια του Ηλίου έχει απλώς θερμοκρασίες της τάξης των πέντε χιλιάδων βαθμών. Με την ευκαιρία, σημειώνουν οι παρατηρητές, ο ηλιακός δίσκος πρέπει να παρατηρείται μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα και ποτέ με άλλα πρόχειρα μέσα, όπως καπνισμένα γυαλιά, γυαλιά ηλεκτροκόλλησης, γυαλιά ηλίου κλπ. διότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης της όρασης.

Ε. Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass