ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΡΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Από τον Τύρναβο η παρακολούθηση σεισμών

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2017 22:36

Με μικρή δυστυχώς παρουσία του κοινού πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου η ημερίδα όπου, μέσω των εισηγήσεων, αναδείχτηκε από τους ομιλητές η σημασία του Κέντρου Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών που έχει την έδρα του στον Τύρναβο, ως πηγή εναλλακτικής μορφής επιστημονικού τουρισμού.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο αντιδήμαρχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου κ. Κωνσταντίνος Κουλιός, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του όλου εγχειρήματος που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου καθώς και στη δημιουργία του Φορέα.

Μετά την ανάδειξη του ρήγματος Τυρνάβου την περίοδο 1998 – 2006, δημιουργήθηκε του 2012 το «Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Γεωλογίας των Σεισμών» με έδρα τον Τύρναβο, μετά το Μνημόνιο – Συμφωνία μεταξύ του Δήμου Τυρνάβου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Πανεπιστημίου της Ferrara, Italia. Διοικητικά το Κέντρο Ανήκει στο Τμήμα Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. ενώ οι δραστηριότητές του γίνονται κυρίως στον Δήμο Τυρνάβου.

Το Κέντρο φιλοδοξεί να καλύψει την έλλειψη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και μουσειακών υποδομών με τη δημιουργία και λειτουργία ενός μοναδικού στον ευρωπαϊκό χώρο ανοιχτού μουσείου (μουσειακού πάρκου) για τη γεωλογία των σεισμών.

Οι στόχοι του είναι να δημιουργήσει ένα χώρο προσαρμοσμένο στην εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου μελέτη της γεωλογικής, παλαιοσεισμολογικής, σεισμολογικής, γεωδαιτικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Ο ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Επίσης αξίζει να θυμίσουμε ότι το 2012 -14 με πρώτο πρόεδρο του Κέντρου τον τότε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Δημήτρη Ζώη, ένα σύγχρονο ψηφιακό Σεισμολογικό Σταθμό εγκατέστησε το εργαστήριο Γεωφυσικής του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους χώρους του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών στον Τύρναβο.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και ο σεισμογράφος και ο άλλος εξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας και ειδικότερα το σεισμόμετρο είναι υψηλής ευαισθησίας (Trillium 120P).

Ο Σταθμός, ο οποίος λειτουργεί ήδη και είναι καταχωρημένος στα διεθνή κέντρα με τον κωδικό TYRN (http://www.isc.ac.uk/cgi-bin/stations?stacode=TYRN) και καταγράφει όλες τις σεισμικές δονήσεις της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του Ελλαδικού χώρου. Παράλληλα είναι συνδεδεμένος, με ταυτόχρονη μετάδοση δεδομένων, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και τους άλλους φορείς του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων της χώρας μας, και κατ’ επέκταση και με τα Ευρωπαϊκά Σεισμολογικά Δίκτυα και κέντρα συλλογής δεδομένων (ORFEUS, κ.λπ.).

Επιπλέον, πλεονέκτημά του είναι ότι θα καταγράφει ακόμη και μη αισθητούς, πολύ μικρού μεγέθους σεισμούς, και θα συμβάλλει στη μελέτη της σεισμικότητας και της σεισμικής επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα λειτουργήσει επίσης ως έκθεμα αλλά και εκπαιδευτικό υλικό/μέσο στο Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Γεωλογίας των Σεισμών, εξυπηρετώντας έτσι τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς του στόχους.

Πριν τις τοποθετήσεις των επιστημόνων, χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης. Ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Σπύρου Παυλίδη, καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., και πρόεδρου Δ.Σ. Αριστοτελείου Μουσείου «Γεωλογία των Σεισμών και Μουσεία Φυσικής Ιστορίας», του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. κ. Κώστα Παπαζάχου με τίτλο «Σεισμικότητα και σεισμική επικινδυνότητα στη Θεσσαλία», του Bruno Helly, Prof. Maison del’ Orient MediterraneenUniversite Lyon France με θέμα: «Αρχαιοσεισμολογία και τοπικές σεισμικές κουλτούρες». Και η ομιλία του Riccardo Caputo, Prof. Dipartimento di Fisica e Scienzedella Terra, Universita di Ferrara, με θέμα: «Από την ανακάλυψη του ρήγματος Τυρνάβου έως τη γέννηση του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass