ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Η αιτιολογία νομιμοποίηση του δικαστή

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2015 0:16 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:04

«Εν πάσει περιπτώσει εκτιμώ, ότι η αιτιολογία είναι η νομιμοποίηση, εν γένει του δικαστή, σε ένα  κράτος δικαίου. Μέσα από την αιτιολογία ο δικαστής, νομιμοποιείται ως εξουσία. Συνεπώς λογοδοτεί στον πολίτη, μέσω της αιτιολογίας. Γι αυτό και εκτιμώ, στο επίπεδο αυτό, ότι η δικαιοσύνη ως εξουσία, παράγει και την νομιμοποίηση της.»

Στην άποψη αυτή κατέληξε χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, ο κ. Αδάμ Παπαδαμάκης, καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. , ο οποίος μίλησε με θέμα: «Οι αυτοτελείς ισχυρισμοί στην ποινική δίκη». Ο ομιλητής, σημείωσε ακόμη ότι:  «Πρέπει να είμαστε περιχαρακωμένοι σε τέτοιου είδους ισχυρισμούς αυτοτελείς ή μήπως η ζωή και η δικαστηριακή πράξη δείχνουν ότι έχουμε και κάποιους άλλους ισχυρισμούς, οι οποίοι μπορεί να μην είναι με τη στενή  έννοια του όρου αυτού,  αλλά είναι αυτοτελείς. Π. χ. ένα άλλοθι, προβάλλει κάποιος ένα ακλόνητο άλλοθι, ότι κατά τον χρόνο ο που έγινε το αδίκημα, δεν ήταν εκεί.  Αν τον καταδικάσει το δικαστήριο, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό, δεν πρέπει να αναφερθεί στους λόγους της απόρριψης; 

Εγώ λέω το εξής: Όταν υπάρχουν ισχυρισμοί του κατηγορουμένου, οι οποίοι δημιουργούν προϋποθέσεις, τέτοιες ώστε το δικαστήριο να έχει αφορμή, για να ασχοληθεί, αν τυχόν απορρίψει την παραδοχή αυτή, που προβάλλεται, θα πρέπει να την αιτιολογήσει….» Η ομιλία έγινε στο μέγαρο δικηγόρων, παρουσία εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων και την προλόγισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Κατσαρός.

Επίσης, την Πέμπτη 26 Μαρτίου και ώρα 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Δικηγόρων θα γίνει εκδήλωση  με θέμα: «Τα κτίρια της κεντρικής πλατείας και τα Δικαστήρια της Λάρισας». Ομιλητή θα είναι ο κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ιατρός-ιστοριοδίφης.

Ε. Ρ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass