ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Όσο μεγαλύτερο το ζώο τόσο μεγαλύτερο και το πρόβλημα…

*Με το κλουβί ανά χείρας οι ιδιοκτήτες σκύλων στα τρένα!

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2017 22:18
Το τρένο δεν... σφυρίζει για τα μεγαλόσωμα κατοικίδια. Πιο τυχερά τα μικρόσωμα που μπορούν να ταξιδέψουν σιδηροδρομικώς Το τρένο δεν... σφυρίζει για τα μεγαλόσωμα κατοικίδια. Πιο τυχερά τα μικρόσωμα που μπορούν να ταξιδέψουν σιδηροδρομικώς

Θάλασσα, ταξίδια, εκδρομές και τετράποδα. Την ώρα που αυξάνονται τα καταλύματα που δέχονται τους ιδιοκτήτες σκύλων μαζί με τα τετράποδά τους, οι κανόνες μεταφοράς τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνονται όλο και πιο περιοριστικοί.

Η μεταφορά των κατοικίδιων με τα μέσα μεταφοράς αποτελεί πρόβλημα και μάλιστα ανάλογο με το μέγεθος του ζώου. Μικρό δηλαδή για τις γάτες και τα μικρόσωμα σκυλιά, που μπορούν να μεταφέρονται μέσα σε ειδικά καλάθια, τσαντάκια μεγάλο έως και ανυπέρβλητο για τη μετακίνηση μεσαίων και μεγάλων σκύλων.

Η ευθύνη, όπως λένε τα φιλοζωικά σωματεία, ανήκει στη σχετική νομοθεσία που είναι αυστηρή και θέτει σαφείς περιορισμούς. Η μεταφορά κατοικίδιων σε αστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ, τραμ, ηλεκτρικό, προαστιακό, μετρό και τρόλεϊ επιτρέπεται μόνο σε μικρόσωμα ζώα εφόσον αυτά είναι μέσα σε ειδικά καλάθια διαστάσεων μέχρι 70x40x50. Από τα μεγαλόσωμα, μόνον οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών μπορούν να επιβιβάζονται με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο.

Κάθε κάτοχος κατοικίδιου, ή αλλιώς ζώου συντροφιάς, υποχρεούται να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του ζώου, ενώ η μετακίνηση πέντε ζώων μαζί και πλέον θεωρείται εμπορική και διώκεται.

ΤΡΕΝΑ

Στα τρένα, τα «τυχερά» είναι τα μικρόσωμα σκυλιά καθώς μπορούν να ταξιδεύουν μαζί με τον κάτοχό τους, αρκεί να έχουν πληρώσει το μειωμένο εισιτήριο, που προβλέπεται για αυτά.

Τα μεγάλα, όμως, πρέπει να παραμένουν σε ειδικό κλουβί στο τελευταίο βαγόνι αν πρόκειται για τον προαστιακό ή σε ειδικό βαγόνι, που διαθέτει μόνο η νυχτερινή αμαξοστοιχία. «Δεν διαθέτει το βαγόνι κλουβί. Το κλουβί πρέπει να το φέρει ο ιδιοκτήτης του ζώου», η απάντηση από την εταιρία. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι «πώς ο ιδιοκτήτης για ένα ζώο 30 κιλών, όπως είναι ένα Λαμπραντόρ θα κουβαλήσει σε σταθμό του ΟΣΕ ένα τόσο μεγάλο κλουβί, με κόστος που αγγίζει τα 100 ευρώ. Πρόκειται για έναν εντελώς ανασταλτικό παράγοντα για να μην ταξιδεύουν τα ζώα. Δεν μπορεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μη διαθέτει μόνιμα κλουβιά», σχολιάζουν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων. Και αν βρει ο ιδιοκτήτης του τη δύναμη να το μεταφέρει, να το σηκώσει και να το τοποθετήσει στο τελευταίο βαγόνι, και να είναι το ένα από τα δύο σκυλιά που επιτρέπονται, και αφού πληρώσει το 50% του αντιτίμου του εισιτηρίου θα πρέπει να συμφωνούν και όλοι οι επιβάτες του βαγονιού ότι θα ταξιδέψει το ζώο μαζί τους. Διαφορετικά μένουν ιδιοκτήτες και σκύλοι στην πόλη που ζουν, δεν κάνουν διακοπές, δεν μετακινούνται μένουν στην αποβάθρα να γαβγίζουν τα τρένα που περνούν. Μια εγκύκλιος που ήρθε για να πάρει πίσω τη μετακίνηση των ζώων απλά με ένα φίμωτρο.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

Η πολιτική στις μετακινήσεις ζώων αλλάζει στα αεροπλάνα, ανάλογα με τον προορισμό και την αεροπορική εταιρία. Στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να έχει ένα ζώο έως 10 κιλά στο ειδικό καλάθι μαζί του στην καμπίνα των επιβατών, αλλιώς η θέση του είναι στον χώρο αποθήκευσης αποσκευών.

ΠΛΟΙΑ

Τα πλοία διαθέτουν ειδικά κλουβιά για τα ζώα συντροφιάς. Κάποιες εταιρίες επιτρέπουν στους κατόχους να τα έχουν μαζί τους με λουρί στο κατάστρωμα. Συνήθως απαγορεύεται μικρά και μεγάλα σκυλιά στους εσωτερικούς χώρους του οπότε όλα απολαμβάνουν το ταξίδι από το κατάστρωμα.

Πριν από τη μετακίνηση του κατοικίδιου με το λεωφορείο, το τρένο, το αεροπλάνο και το πλοίο είναι απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρία του μέσου μεταφοράς, που στην περίπτωση των τρένων δύσκολα κάποιος απαντά.

Τα μόνα σκυλιά που επιτρέπεται να είναι μαζί με τους ιδιοκτήτες τους είναι οι οδηγοί τυφλών και μάλιστα μόνο με φίμωτρο.

Μία λύση, όπως εξηγούν φιλόζωοι και ιδιοκτήτες σκύλων είναι να επιτρέπεται η μεταφορά ζώων σε ειδικούς χώρους, ή σε συγκεκριμένα δρομολόγια.

Και αν ενόψει σχεδιασμού των καλοκαιρινών διακοπών εντοπίσατε στο αγαπημένο σας νησί τον ξενώνα που δέχεται και το κατοικίδιό σας τότε μόνο με το αυτοκίνητό σας θα μπορέσετε να μετακινηθείτε και στο κατάστρωμα μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα ζώα μπορούν να μεταφέρονται με τα παρακάτω δρομολόγια της προαστιακής γραμμής από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη: 1590 με ώρα αναχώρησης 6 το πρωί, 1594 με ώρα αναχώρησης 8.23 π.μ., 1596 με ώρα αναχώρησης 10.43 π.μ., 2590 με ώρα αναχώρησης 12.52 στο τελευταίο όχημα με ανώτατο όριο δύο μεγαλόσωμα σκυλιά ανά αμαξοστοιχία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εγκύκλιος της εταιρίας «τα συνοδευόμενα ζώντα ζώα μεταφέρονται σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με μέγιστη διάσταση: 118 Χ 76 Χ 88 εκ. για τις αμαξοστοιχίες με σκευοφόρο η οποία διαθέτει κλιματισμό και πρόσβαση στον ιδιοκτήτη παρουσία του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, 50 Χ 40 Χ 70 εκ. για τις υπόλοιπες αμαξοστοιχίες και 50 Χ 40 Χ 35 εκ. για τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Στα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών μόνον στους σκύλους βοήθειας τυφλών.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass