Aνοικτό το Αστεροσκοπείο για την έκλειψη Ηλίου

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2015 15:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:58

 

            Το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου, πρόκειται να συμβεί ολική έκλειψη Ηλίου. Δηλαδή η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα από την ευθεία που ενώνει τη Γη με τον Ήλιο και η σκιά της Σελήνης, καθώς φωτίζεται από τον Ήλιο, θα πέσει πάνω στον πλανήτη μας.

            Όπως μας ενημερώνει το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, το φαινόμενο θα είναι ορατό από τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική και τμήμα της Ασίας. Το φαινόμενο, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα είναι παρατηρήσιμο από την Ελλάδα ως μερική. Για τη Λάρισα η μερική έκλειψη Ηλίου θα αρχίσει στις 10:38 ώρα Ελλάδας, όταν ο Ήλιος θα είναι 42 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Θα ολοκληρωθεί μετά από δυο ώρες και δεκατρία λεπτά περίπου, στις 12:51 ώρα Ελλάδας. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη θα είναι 37% περίπου και θα συμβεί στις 11:44 ώρα Ελλάδας.

            Όσοι προσπαθήσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου, θα πρέπει για την ασφάλεια τους να χρησιμοποιήσουν ειδικά φίλτρα παρατήρησης. Και προσοχή! σε κάθε περίπτωση μην παρατηρείτε τον Ήλιο με απροστάτευτα μάτια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τύφλωσης.

            Το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας θα είναι ανοιχτό για τους συμπολίτες, από τις 10:00 το πρωί, για να παρατηρήσουν το φαινόμενο με τα τηλεσκόπια του.

            Η επόμενη έκλειψη Ηλίου, που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα συμβεί 21 Ιουνίου 2020 και το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη για την περιοχή της Λάρισας θα είναι 8% περίπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass