Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΔΥΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Ο άγνωστος νέος της Κεντρικής πλατείας

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2017 22:35

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους Λαρισαίους που περνούσαν από την οδό Παπαναστασίου στο ύψος του νέου δημοτικού πάρκινγκ για τα δίκυκλα. Από χθες τον τοίχο του πολυώροφου κτιρίου που κάποτε στέγαζε την Α’ ΔΟΥ Λάρισας κοσμεί μια εντυπωσιακή τοιχογραφία, που φιλοτέχνησαν οι εικαστικοί Αστέριος Δημητρίου και Χρήστος Λάσκαρης και η οποία αναπαριστά την προτομή ενός άγνωστου νέου, πιθανώς αθλητή, που βρέθηκε σε ανασκαφές στα Φάρσαλα το β' μισό του 4ου αι. π. Χ. και φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Όπως δηλώνουν στην «Ε» οι δύο καλλιτέχνες, επηρεασμένοι από αντίστοιχες εικαστικές παρεμβάσεις που εδώ και χρόνια υλοποιούνται από την οργανωμένη συνεργασία ιδιωτών και πολιτείας, εδώ και καιρό είχαν προτείνει στον Δήμο αντίστοιχες δράσεις. «Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις» λέει ο Αστέριος Δημητρίου «καταλήξαμε σε αυτό το σχέδιο. Αυτή ελπίζουμε να είναι η πρώτη από μια σειρά τέτοιων παρεμβάσεων που ως στόχο έχουν να κεντρίσουν τον θεατή και να δημιουργήσουν συναισθήματα σε περαστικούς και κατοίκους, αντικαθιστώντας την αδιάφορη και φτωχή όψη ενός κτιρίου». Η αρχιτέκτων μηχανικός Σπυριδούλα Νότου, που συμμετείχε στη δράση, χαρακτηρίζει την υλοποίηση της τοιχογραφίας ως εναλλακτική μορφή πολιτισμικής έκφρασης, ιδιαίτερα δημοφιλή σε νέες ηλικίες, που βοηθά στην οικειοποίηση του χώρου από το κοινό και στην ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης με τον δημόσιο χώρο.

Για την απόδοση του «άγνωστου νέου» το σχέδιο χωρίστηκε σε γεωμετρικές επιφάνειες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ουδέτερα χρώματα. Η υλοποίηση του έργου διήρκησε συνολικά τρεις ημέρες, χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο για ένα έργο τόσο μεγάλης κλίμακας. Οι δύο εικαστικοί χρησιμοποίησαν ακρυλικά χρώματα εξωτερικού χώρου, φιλικά προς το περιβάλλον, ειδικά για τέτοιου είδους έργα που είναι εκτεθειμένα σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τους δύο δημιουργούς, στο μέλλον πρόκειται να γίνουν και άλλου τέτοιου είδους παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τον Δήμο, και μάλιστα ακόμη πιο εντυπωσιακά καθώς μελετούν τη δημιουργία τρισδιάστατων κατασκευών που θα περιλαμβάνουν και στοιχεία από άλλες εικαστικές τέχνες, όπως η γλυπτική.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass