Διάλογος για το τσίπουρο ΕΠΙΠ στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 12 Απρ 2017 22:40

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο του Τυρνάβου οι διαδικασίες δημοσιοποίησης και διαλόγου για την ανάδειξη του παραδοσιακού τσίπουρου (παραγόμενο με παραδοσιακούς άμβυκες) σε ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν).

Οι παρευρισκόμενοι στη συγκέντρωση αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ευέλικτο συνεργατικό σχήμα, μέσω του οποίου θα προσφέρουν στην αγορά ένα εξαιρετικό ποιοτικά προϊόν, καθορισμένων ποσοτήτων και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Οι συμμετέχοντες μάλιστα στο νέο παραγωγικό εγχείρημα εξέλεξαν και μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες των αρχικών σταδίων της όλης προσπάθειας και να αποκτήσουν μια υποτυπώδη μορφή εκπροσώπησης, μέχρι να αποτυπωθεί και νομικά η σχεδιαζόμενη συνεργατική δομή.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της εκδήλωσης τονίστηκε και από τον παρόντα αντιπεριφερειάρχη, κ. Αθανάσιο Παιδή, ο οποίος στον χαιρετισμό του υποσχέθηκε την αμέριστη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προέτρεψε τους παριστάμενους να αποφεύγουν τον χαρακτηρισμό «χύμα» για το τσίπουρο που παράγουν, καθώς παρασκευάζουν ένα γνήσιο προϊόν με πρώτη ύλη που προέρχεται αποκλειστικά από τους αμπελώνες της περιοχής.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κ. Αγησίλαος Ραψανιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση που συνδέει το αμπέλι και τον άμβυκα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η όλη προσπάθεια που θα γίνει για την αναβάθμιση του τσίπουρου των διημέρων δεν λειτουργεί καθόλου ανταγωνιστικά προς τα υφιστάμενα αποσταγματοποιεία, καθώς θα βγει στην αγορά ένα νόμιμο προϊόν παραδοσιακής και ιδιότυπης παρασκευής.

Επίσης, ο κ. Κωνσταντίνος Μπλιάτσιος, που έχει αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση της προσπάθειας των παραγωγών, δήλωσε ικανοποιημένος από τον ενθουσιασμό που δείχνουν οι εμπλεκόμενοι αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχοι και είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει έρθει η ώρα να πάρουν οι διήμεροι στα χέρια τους την τύχη τη δική τους και των παιδιών τους. Η ομάδα παραγωγών που θα δημιουργηθεί θα πάρει τις βασικές αποφάσεις που απαιτούνται με πλήρη διαφάνεια και με συλλογικές διαδικασίες».

Τέλος, ο π. υφυπουργός κ. Στέλιος Ροντούλης, που είχε την ευθύνη του συντονισμού της όλης προσπάθειας, δήλωσε: «Είναι ευτύχημα που οι διήμεροι κινούνται για την αναβάθμιση του προϊόντος τους σε μια ευαίσθητη συγκυρία για το τσίπουρο. Στον Τύρναβο σήμερα μπαίνουν τα θεμέλια του μέλλοντος για πολλές οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών και αμβυκούχων, καθώς αρχίζει να μορφοποιείται μια ιδιάζουσα «μίνι διεπαγγελματική οργάνωση» που θα προωθήσει στον καταναλωτή ένα εξαιρετικό πιστοποιημένο προϊόν, υψηλής ιχνηλασιμότητας, το οποίο συμπυκνώνει κατά τη διαδικασία της παραγωγής του την παράδοση, τον πολιτισμό και το μεράκι των κατοίκων της Τυρναβίτικης γης».

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν οι παρακάτω αμβυκούχοι και αμπελοκαλλιεργητές: Νάκας Στυλιανός, Πούρικας Δημήτριος, Τρικούπης Βασίλειος, Καρανίκας Κώστας, Μόκας Νικόλαος, Γκανάς Γιάννης και Κάιβας Αθανάσιος.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass