ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ -ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ- ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

«Ρεφενέ» τα κάρβουνα για τον οβελία

* Παραδίδονται και στο σπίτι * Πόσα χρειάζονται ανά κιλό κρέατος, πού κυμαίνονται οι τιμές τους

Δημοσίευση: 10 Απρ 2017 22:05 | Τελευταία ενημέρωση: 11 Απρ 2017 8:29
Τα νοικοκυριά που θα κάνουν Πάσχα με κοτόπουλο και μπριζόλες, θα είναι περισσότερα φέτος από πέρυσι λέει ο Αιμ. Γίτσης Τα νοικοκυριά που θα κάνουν Πάσχα με κοτόπουλο και μπριζόλες, θα είναι περισσότερα φέτος από πέρυσι λέει ο Αιμ. Γίτσης

Η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, ξεκίνησε αν και για την αγορά της Λάρισας τα τελευταία χρόνια, κάθε εβδομάδα είναι εβδομάδα παθών, αφού η πολυπόθητη «Ανάσταση» δείχνει πολύ μακριά ακόμη.

Όπως και να έχει όμως ο αγώνας για την επιβίωση συνεχίζεται και οι επιχειρηματίες της πόλης, παρά τους χαλεπούς καιρούς, εξακολουθούν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στο καταναλωτικό κοινό, ελπίζοντας αυτές τις άγιες ημέρες ο κόσμος να μπορέσει να ανταποκριθεί. Ο Αιμίλιος Γίτσης, είναι ιδιοκτήτης της παλαιότερης καρβουναποθήκης στο κέντρο της Λάρισας, στους Έξι Δρόμους. Ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματιών που δύσκολα βγάζουν το μεροκάματο αλλά παρόλα αυτά επιμένουν και υπομένουν. Έζησε εκείνες τις εποχές που δεν προλάβαινε να εξυπηρετεί τον κόσμο, που έκανε ουρά για να προμηθευτεί τα κάρβουνα για το σούβλισμα του πατροπαράδοτου οβελία. Χρυσές εποχές, που δεν χρειαζόταν καν να περιμένει το Πάσχα για να δουλέψει. Όλος ο χρόνος ήταν καλός. Τώρα πια, όλα έχουν αλλάξει… «Πριν ξεσπάσει η κρίση δεν θυμάμαι ποτέ να με ρωτάνε οι πελάτες για την τιμή του κάρβουνου. Υπήρχε η άνεση. Σήμερα ο κόσμος έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που αγοράζουν ρεφενέ και τα κάρβουνα που θα χρειαστούν να ψήσουν την Κυριακή του Πάσχα. Εννοείται ότι αγοράζουν ακριβώς τα κιλά που θα χρειαστούν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι θα προσθέσουν και ξύλα που τους περίσσεψαν από τον χειμώνα» λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην τιμή που θα πωληθεί και φέτος το κάρβουνο, ο κ. Γίτσης ξεκαθαρίζει ότι από το 2008 καμία αύξηση δεν έχει γίνει και παραμένει σταθερή στο 1 ευρώ το κιλό. «Μέχρι στιγμής απορροφήσαμε τρεις φορές την αύξηση του ΦΠΑ, για να μην επιβαρύνουμε τον καταναλωτή. Η κίνηση έχει πέσει κατά 80%. Η τιμή σταθερή και η ποιότητα ίδια. Το καλύτερο κάρβουνο. Δρυς και πουρνάρι. Τι να το κάνεις όμως, όταν ο κόσμος δυσκολεύεται για τα απαραίτητα. Έχουμε φτάσει σε σημείο να κάνουμε μέχρι και ντελίβερι κάρβουνα» προσθέτει.

Όσον αφορά σ’ αυτή την περίοδο και τις ποσότητες που προμηθεύεται ο κόσμος, όπως επισημαίνει, ολοένα και λιγοστεύουν «Τα νοικοκυριά που φέτος θα κάνουν Πάσχα με μπριζόλες και κοτόπουλα είναι πολλά περισσότερα από πέρυσι. Ακόμη, αρκετοί είναι και εκείνοι που θα ψήσουν αρνί αλλά βάζουν τα έξοδα ρεφενέ με συγγενείς και φίλους. Εδώ μέσα μπορεί να δουλεύουμε μέσα στη μαυρίλα, αλλά η πραγματική μαυρίλα βρίσκεται στην ψυχή των ανθρώπων. Το κακό είναι ότι δεν φαίνεται να αλλάζουν και σύντομα τα πράγματα».

Παρά την αναδουλειά, ο Αιμίλιος δεν χάνει την αισιοδοξία του και περιμένει και τον κόσμο που θα σπεύσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα να προμηθευτεί τα κάρβουνά του «Παλιότερα η δουλειά μας ξεκινούσε έναν μήνα πριν το Πάσχα. Τα χρόνια της κρίσης συνηθίζεται ο κόσμος να ψάχνει πρώτα το αρνί, να δει πόσα κιλά θα είναι ώστε να πάρει ακριβώς τα κάρβουνα που θα χρειαστεί. Συνήθως για κάθε κιλό κρέατος χρειάζεται ένα κιλό κάρβουνα. Ο κόσμος πλέον υπολογίζει και το ευρώ. Εύχομαι όλοι να μπορέσουν να έχουν ένα Καλό Πάσχα» κατέληξε.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass