ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΔΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανακύκλωση τηγανέλαιου με ανταπόδοση

* Ένα λίτρο λαδιού μολύνει 1.000.000 λίτρα νερού, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:46

Της Λένας Κισσάβου
Η ανακύκλωση μαγειρεμένου λαδιού κερδίζει συνεχώς όλο και μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών στη λαρισινή κοινωνία, από νοικοκυριά, καταστήματα εστίασης, μέχρι και σχολεία.
Σήμερα, σε είκοσι επτά σχολεία της Λάρισας, έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης τηγανέλαιου και σε έναν μεγάλο αριθμό μαθητών καλλιεργείται με αυτόν τον τρόπο, παράλληλα με την ενημέρωσή τους, η υιοθέτηση μιας συμπεριφοράς σεβασμού στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Συνεχώς αναπτυσσόμενη, η ανακύκλωση αυτού του είδους, έχει να παρουσιάσει σημαντικά βήματα στην πορεία της, με οργανωμένη μορφή και μάλιστα με κίνητρα ανταποδοτικότητας στον πολίτη.
Δίνουν τηγανέλαιο για ανακύκλωση, παίρνουν απορρυπαντικά, είναι η συναλλαγή που δίνει κίνητρο σε Λαρισαίους -εκτός της ευαισθησίας τους για το περιβάλλον- να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση και να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Ειδικότερα, υπάρχουν εταιρίες στη χώρα μας, που επεξεργάζονται το τηγανέλαιο και το μετατρέπουν σε βιοκαύσιμο. Αυτές προκειμένου να συγκεντρώσουν ποσότητες της πρώτης ύλης τους, απευθύνονται σε φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες, τοποθετούν κάδους ανακύκλωσης, προσφέροντας παράλληλα, ανάλογα με τις ποσότητες που λαμβάνουν, οφέλη στους πολίτες που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.
Συγκεκριμένα στη Λάρισα υπάρχει εταιρία που συλλέγει το τηγανέλαιο και ανταποδίδει με την προφορά απορρυπαντικών, σε σχολεία και κοινωνικούς φορείς. Πιθανόν οι συμφωνίες με επαγγελματίες, να έχουν διαφορετικά οφέλη.
Άλλη εταιρία, εκτός Λάρισας, ανοίγοντας τις πύλες της σε σχολεία, ιδρύματα, παιδικούς σταθμούς κ.α., καλεί για ανακύκλωση λαδιού προσφέροντας μεταξύ άλλων εισιτήρια για κινηματογράφο, θέατρο, θεματικά πάρκα, Λούνα Πάρκ, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.α.
Επίσης κάποια άλλη ανάλογη εταιρία της χώρας, επιδεικνύει την οικολογική της φιλοσοφία, προσφέροντας για κάθε λίτρο χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού από τα νοικοκυριά, 0,03 ευρώ στη WWF Ελλάς.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, αναμφίβολα ξεκινά από την παιδεία ενός λαού και το πρώτο βήμα είναι η διδασκαλία της στη νέα γενιά, στα σχολεία.
Έτσι το ότι στη Λάρισα, σήμερα βρίσκονται κάδοι ανακύκλωσης τηγανέλαιου σε 27 σχολεία (17 δημοτικά και 10 γυμνάσια) είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο.
Συγκεκριμένα αυτοί τοποθετήθηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά,
και κίνητρο στάθηκε μια ομάδα εθελοντών των «Ενεργών Πολιτών» Λάρισας, που πραγματοποιούσε, με την άδεια των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια), ενημέρωση μαθητών όσον αφορά στην ανακύκλωση γενικότερα.
Οι «Ενεργοί Πολίτες» δε, έχουν τοποθετήσει δύο κάδους ανακύκλωσης τηγανέλαιου στη «Στέγη Αλληλεγγύης» (Μανδηλαρά και Παναγούλη), όπου μπορεί κάθε πολίτης να πετά τα μαγειρεμένα λάδια.
Μέχρι σήμερα αρκετοί είναι οι Λαρισαίοι που πηγαίνουν με τα «μπουκαλάκια» με το μαγειρεμένο λάδι στα χέρια και το πετούν στον ειδικό κάδο, μια κίνηση που ενισχύει παράλληλα και το «δωρητήριο» των Ενεργών Πολιτών, καθώς η εταιρία που συλλέγει το ανακυκλώσιμο λάδι, ανταποδίδει με απορρυπαντικά, που προσφέρονται ακολούθως σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες της Λάρισας.
Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ …ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά λάθη είναι η απόρριψη του τηγανισμένου λαδιού στην αποχέτευση. Εκτός από το περιβαλλοντικό ζήτημα, είναι βέβαιο πως προκύπτει πρόβλημα και στη λειτουργία δικτύων αποχέτευσης. Τονίζουν δε ότι: «Όταν τα λάδια που απορρίπτονται στις αποχετεύσεις έρχονται σε επαφή με το νερό, ως ελαφρύτερα αυτού, απλώνονται σε μεμβράνες, στερεοποιούνται και συσσωματώνονται στους αγωγούς αποχέτευσης, με αποτέλεσμα το «βούλωμά» τους. Τα έλαια αυτά όμως, είναι ανακυκλώσιμα υλικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σαπουνιών και για την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ). Η χρήση των βιοκαυσίμων στη βαριά βιομηχανία είναι πιο οικολογική καθώς εκπέμπουν περίπου 60% λιγότερους ρύπους από το πετρέλαιο.
Ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια. Η ρύπανση του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εναπόθεσή τους είναι πολύ μεγάλη σε βαθμό».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass