ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα οι απολυμένοι των Σ/M Λάρισα

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2017 9:10

Τον κίνδυνο απώλειας 150 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο Παγκοσμιοποίησης, που αφορούν απολυμένους και νέους ανέργους, όπως αυτοί των Σ/M Λάρισα, αναδεικνύει με ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει τα εξής :

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με συνεχείς παρεμβάσεις της, ζητά και προτείνει τρόπους για την αξιοποίηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων, καθώς και στη στήριξη και προσαρμογή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Στην 5118 ερώτησή μας από 26/4/2016, ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος απάντησε θετικά σε όλες τις προτάσεις μας, πλην όμως από τότε τίποτα ουσιαστικά δεν έχει γίνει, ούτε ανατέθηκε κάποιο έργο στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Αντιθέτως, είναι ενδεικτικό ότι μια μελέτη για τους «εγκλωβισμένους εργαζομένους», που ήταν στο πεδίο αρμοδιότητας τους ΕΙΕΑΔ, η πολιτική ηγεσία φρόντισε ώστε να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία και ποτέ δεν απάντησε στην υπ’ αριθμ: 1327/55 (21.11.2016) Ερώτηση και ΑΚΕ αλλά ούτε κατατέθηκαν τα έγγραφα που ζητήσαμε.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το ΕΙΕΑΔ υλοποιεί με επιτυχία μόνο τα προγράμματα που είχαν ανατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως :

 α) Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ,

β) Πρόγραμμα «Στέγασης και Επανένταξης»,

γ) Ολοκλήρωση του Προγράμματος «Διαρθρωτικής Προσαρμογής Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων εντός της Οικονομικής Κρίσης», ενώ δυστυχώς το Υπουργείο Εργασίας, τελικά απέκλεισε το ΕΙΕΑΔ από την υλοποίηση του Προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» και συγκεκριμένα από τις δράσεις εργασιακής επανένταξης.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αφήσει αναξιοποίητο το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά για να υφαρπάξει τις ψήφους των εργαζομένων και παρά τις μετεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Κατρούγκαλου ότι θα αξιοποιήσει τις προτάσεις μας, σημαντικά προγράμματα για την απασχόληση και το ανθρώπινο δυναμικό, είτε μένουν αναξιοποίητα, είτε ανατίθενται σε ιδιώτες ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιους άλλους ιδιωτικούς συλλογικούς φορείς.

Επειδή, υπάρχει κίνδυνος άμεσης απώλειας 150 εκατ. ευρώ του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης αν δεν απορροφηθούν ως 31/12/2017 και

Επειδή, την ίδια ώρα που δεν έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα που αφορούν στους μαζικά απολυμένους εργαζόμενους και νέους ανέργους, όπως ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, Σ/M Λάρισα κ.λ.π., που μπορούν να υλοποιηθούν από το ΕΙΕΑΔ όπως σας έχουμε προτείνει.

Ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1. Γιατί έχετε αθετήσει όλες τις υποσχέσεις που δώσατε στους εργαζόμενους του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) αλλά και στην Εθνική Αντιπροσωπεία για την αξιοποίησή του αλλά και τις δεσμεύσεις του κ. Κατρούγκαλου κατόπιν της Ερώτησής μας;

2. Προτίθεστε να αναθέσετε εξ’ ολοκλήρου στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) την υλοποίηση των Προγραμμάτων του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης;

3. Ποια άλλα Προγράμματα ή δράσεις σκοπεύετε να αναθέσετε στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ);

4. Γιατί δεν αξιοποιείτε τις προτάσεις μας ή έστω τις προτάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass