Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ «ΕΔΕΙΞΕ» ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ:

«Δεν είναι αλλοίωση της ψήφου το 18-25% της πρώτης Κυριακής να λαμβάνει τη θηριώδη πλειοψηφία των 3/5 τη δεύτερη;»

* «Και να νομοθετήσετε απλή αναλογική, θα την καταργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ έως το 2019», επισήμανε ο γαλάζιος τομεάρχης Μάκης Βορίδης

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2017 22:20

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής σε περιφέρειες και δήμους επαναβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης αντιπαραβάλλοντας τι συμβαίνει με το ισχύον σήμερα εκλογικό σύστημα:

«Από πού και ως πού, η αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων αποτελεί προσπάθεια άλωσης και δεν αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της ψήφου των πολιτών, όταν το 18%, το 20%, το 25% της πρώτης Κυριακής λαμβάνει μία θηριώδη τελικά πλειοψηφία της τάξεως των 3/5 στη δεύτερη Κυριακή;», διερωτήθη ο κ. Π. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον βουλευτή και τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκη Βορίδη.

«Αυτό είναι προστασία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας;», διερωτήθη ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: «Είναι ύμνος στη συμμετοχή των πολιτών; Τι είδους αντίληψη είναι αυτός ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος τον οποίο υπερασπίζεστε;

Γιατί στις διάφορες επιτροπές που ασκούν εκτελεστικό έργο εντός της αυτοδιοίκησης οι περισσότερες αποφάσεις, το 90% με 95%, είναι σχεδόν ομόφωνες και όταν φτάνουμε στο επίπεδο των δημοτικών συμβουλίων εκεί πια ανακαλύπτουμε τις μεγάλες διαχωριστικές γραμμές; Γιατί, λοιπόν, η απλή αναλογική δεν συμβάλλει σε μια λογική ευρύτερων συνθέσεων; Η τοπικότητα των προβλημάτων διευκολύνει μια τέτοια αντιμετώπιση.

Εκτός αν θέλετε να έχετε ενεργούμενα ενός καθοδηγητικού κέντρου, εκτός αν θέλετε τους δημάρχους να τους αντιμετωπίζετε σαν τον μεγάλο βραχίονα μιας κεντρικής «γαλάζιας» εξουσίας και να αναπαράγετε αυτό το πολιτικό σύστημα που οδήγησε και στην απαξίωση της αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια. Αν έχετε μια τέτοια αντίληψη με γειά σας, με χαρά σας! Εκεί θα είμαστε απέναντι», ξεκαθάρισε ο κ. Π. Σκουρλέτης, ο οποίος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι τα αποτελέσματα της δικιάς σας πολιτικής που αποψίλωσαν την αυτοδιοίκηση. Το πάνω από 65% μείωση των πόρων είναι επί των ημερών σας. Σήμερα, λοιπόν, μέσα σε όλα τα άλλα που μας κληρονομήσατε, μας κληρονομήσατε και αυτά τα πολύ μεγάλα προβλήματα και προσπαθούμε με χαμηλούς τόνους, με διάθεση ευρύτερης συνεννόησης να τα αντιμετωπίσουμε.

Γιατί σας ενοχλεί η έννοια της ευρύτερης συναίνεσης και συνεννόησης στην Αυτοδιοίκηση; Καλά, για τα άλλα εσείς έχετε τις γραμμές σας, έχετε τις απόψεις σας! Είστε φανατικά στον άξονα του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε. Χαρακτηρίζεστε από ρεβανσισμό, από εκδικητικότητα. Τα είπε χθες ο πρόεδρός σας, ο αντιπρόεδρός σας. Τα είπατε όλοι. Εντάξει! Το καταλάβαμε αυτό. Ξέρουμε τι περιμένει τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, αν επανέλθετε στα πράγματα. Δεν θα επανέλθετε. Αυτό το γνωρίζουμε. Όμως, όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση δεν καταλαβαίνω, το αν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα απόβλητα, το αν θα πρέπει να αναπλάσουμε μια πλατεία, το αν θα πρέπει να επεκτείνουμε έτσι ή αλλιώς ένα πολεοδομικό σχέδιο, σε αυτά πάνω είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές; Εκεί δεν μπορεί να υπάρχουν ευρύτερες συνεννοήσεις;»

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

«Εμείς δεν ανησυχούμε πάρα πολύ γι’ αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Διότι αφορά το 2019. Το 2019, ακόμα και αν νομοθετήσετε την απλή αναλογική, για το οποίο έχουμε σαφή τοποθέτηση και δήλωσή σας ότι την υπερασπίζεστε, θα έχει υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση, η δική μας και αυτή θα έχει καταργήσει αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Όμως, για τις προθέσεις σας και ανησυχούμε και θέλουμε να τις ξέρουμε», απάντησε ο κ. Μάκης Βορίδης.

Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε όσον αφορά στη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση: «Δύο πράγματα πρέπει να διασφαλίζει ένα εκλογικό σύστημα: Τη μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου των πολιτών και από την άλλη μεριά, τη δυνατότητα να υπάρχει αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Στο κομμάτι «αποτελεσματική διακυβέρνηση» είναι γνωστό ότι η απλή αναλογική με αυτή την έννοια, αυτή που υιοθετείτε, δεν οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και δυνατότητες. Προσέξτε δε, ο συνδυασμός αυτού που ακούει, δηλαδή σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον δήμαρχο, μεταφορά αρμοδιοτήτων στο δημοτικό συμβούλιο, απλή αναλογική στο δημοτικό συμβούλιο, γενικός γραμματέας ο οποίος στην πραγματικότητα είναι επιλεγμένος ή προσδιορισμένη σε μεγάλο βαθμό η επιλογή του από την κεντρική κυβέρνηση, από τον υπουργό Εσωτερικών.

Εν συνεχεία, σας λέω ότι αυτό είναι άποψη την οποία είχατε υπερασπιστεί. Απεσύρθη, δεν επανέρχεται στη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά έχει ακουστεί στη δημόσια συζήτηση. Δεν το ακούτε από εμένα πρώτη φορά, αλλά μακάρι να μου πείτε ότι δεν είναι έτσι και να το τελειώσουμε, να φύγει ένα.

Λαϊκά συμβούλια γειτονιάς με αποφασιστική αρμοδιότητα: Αυτά συγκροτούν στην πραγματικότητα ένα μέτωπο επίθεσης κυριολεκτικά εναντίον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εναντίον του θεσμού των δημάρχων. Ευθέως λέω εγώ ότι αποτελεί κύμα επίθεσης της Κυβέρνησης για να χειραγωγήσει και να ελέγξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Βορίδης.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass