ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κριτική, αυτοκριτική και αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση

* Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκαν στις αντιφάσεις των υπουργών και στην «κομματικοποίηση» του κράτους

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2015 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:41

 

Η έντονη κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τόσο τις αντιφάσεις υπουργών όσο και την αξιοποίηση στελεχών σε κρατικές θέσεις, η αυτοκριτική με αφορμή τα θέματα του ψηφοδελτίου, τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών σε τοπικό επίπεδο, αλλά και η αισιοδοξία ενόψει της επόμενης διαπραγμάτευσης με σκοπό την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων προκειμένου να ανακουφισθούν κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από τις πολιτικές του μνημονίου, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνέλευση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.

Αρκετά μέλη του κόμματος, στην πρώτη συνέλευση μετά τις εκλογές, πέραν των γενικότερων αναφορών στην παράταση της συμφωνίας με τους δανειστές και πώς αυτή πρακτικά θα μεταφρασθεί για τους εργαζόμενους, άσκησαν έντονη κριτική σε θέματα λειτουργίας του κόμματος, με αφορμή κυρίως τις διαδικασίες επιλογής στελεχών για κρατικές θέσεις χωρίς να αποφύγουν τις ονομαστικές αναφορές μετά μάλιστα και τον πρόσφατο ορισμό διοικήσεων στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων «που απλά δήλωσαν τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτική ασκήθηκε και για τη «μη τήρηση» του «κώδικα δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών» με αποτέλεσμα «να διαταράσσονται οι ισορροπίες μεταξύ των υποψηφίων», είτε με πρακτικές «προσωπικής προβολής», είτε με «μονοσταυρίες». Ετσι «σε ορισμένες οργανώσεις μελών αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα ότι πριμοδοτήθηκαν αποκλειστικά συγκεκριμένοι υποψήφιοι έναντι των υπολοίπων».

Επίσης αναγνωρίσθηκαν και οι οργανωτικές αδυναμίες της τοπικής οργάνωσης («δεν υπήρξε η απαιτούμενη εμπλοκή μελών της Ν.Ε. στην εκλογική μάχη») που σε συνδυασμό με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου (απουσία υποψηφίου από τον Τύρναβο κ.ά.) είχαν ως αποτέλεσμα ο νομός Λάρισας για ένα μικρό σχετικά ποσοστό (1,5%) να μην εκλέξει και τρίτο βουλευτή στο νομό.

Στην πολύωρη - αλλά εποικοδομητική - συνέλευση, που έγινε χθες στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», παρευρέθηκε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Ρήγας, ο οποίος και ανέλυσε την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παπαγεωργίου παρουσίασε την απόφαση της ΝΕ για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου.

Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε «ιστορική τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, νίκη που δρομολογεί εξελίξεις στην Ευρώπη» για να σημειώσει την «πρωτοφανή στήριξη των πολιτών στην κυβέρνηση». Σε ό,τι αφορά την παράταση της συμφωνίας με τους δανειστές τόνισε πως «δεν είναι απόλυτα της δικής μας οπτικής, ανεχθήκαμε ορισμένα πράγματα, τρεις πυλώνες είναι αυτούσιοι με τις θέσεις μας και τα πρώτα μέτρα θα εφαρμοσθούν μέσω των νομοσχεδίων της κυβέρνησης» για να παραδεχθεί πως «ο τρίτος πυλώνας της συμφωνίας παράτασης που αφορά στα εργασιακά, έχει δυσκολίες». Για να αναφερθεί επίσης «στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούνται από δανειστές και μνημονιακό μπλοκ» ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης για «πιστωτικό γεγονός, αλλά όχι Grexit» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«ΦΑΟΥΛ»

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στα οργανωτικά θέματα για να επισημάνει την ανάγκη «να μην κρατικοποιηθεί το κόμμα και να μην κομματικοποιηθεί η κυβέρνηση. Το κόμμα θα στηρίζει τους αγώνες των κοινωνικών ομάδων, θα ελέγχει την κυβέρνηση και δεν θα λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής αιτημάτων ή ρουσφετιών. Εγιναν φάουλ το προηγούμενο διάστημα. Δεν πρέπει βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε θέσεις κρατικές. Δεν τα κάναμε όλα καλά» κατέληξε το μέλος της Κ.Ε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Την απόφαση της Ν.Ε. για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος παρουσίασε ο κ. Παπαγεωργίου. Για να σημειώσει μεταξύ άλλων πως «σε επίπεδο νομού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα με ποσοστό 36,1% όταν τον Ιούνη του 2012 είχε καταγράψει ποσοστό 25,1%.

Είναι χαρακτηριστική η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις επαρχίες του νομού, πλην της Ελασσόνας όπου η ΝΔ κατέγραψε μεγαλύτερο ποσοστό. Με βάση το ποσοστό (36,1%) χάθηκε η δυνατότητα για εκλογή τρίτου βουλευτή μόνο για ποσοστό 1,5%, επομένως στερούμαστε της δυνατότητας για ακόμη καλύτερη εκπροσώπηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Σε επίπεδο διαδικασιών για πρώτη φορά παρατηρήθηκε εξ αρχής μια πληθώρα (σαράντα) υποψηφιοτήτων όπου με τον καλύτερο τρόπο η επιτροπή ψηφοδελτίου που είχε συσταθεί προσπάθησε να αξιολογήσει συνεκτιμώντας τις πολλές παραμέτρους.

Δημιουργήθηκε ένα ψηφοδέλτιο νίκης και ανατροπής αποτελούμενο από συντρόφους με πολιτική-κοινωνική προσφορά, εντιμότητα που είχε κατ’ αρχήν το χαρακτηριστικό της διεμβόλισης τόσο προς τον χώρο της κεντροαριστεράς όσο και σε επίπεδο ευρύτερης Αριστεράς.

Υπήρξε εκπροσώπηση από χώρους που επλήγησαν από την εφαρμοζόμενη πολιτική (καθηγητές), από τη νεολαία, από στελέχη της Ν.Ε. και από γεωγραφικές περιοχές του νομού. Μεγάλο μειονέκτημα υπήρξε η έλλειψη υποψηφιότητας από την επαρχία Τυρνάβου με αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη επαρχία να υστερούμε έναντι άλλων κομμάτων με την έλλειψη αυτή.

Στα θετικά καταγράφεται η έγκαιρη και ικανοποιητική κάλυψη σε επίπεδο εκλογικών αντιπροσώπων, για τη διασφάλιση του αποτελέσματος αφού όλες οι οργανώσεις ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ αρνητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη εμπλοκή μελών της Ν.Ε. στην εκλογική μάχη.

Στις αρνητικές επισημάνσεις οφείλουμε να σταθούμε στο γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό ο κώδικας δεοντολογίας ο οποίος καθυστερημένα διαμορφώθηκε, δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ισορροπίες μεταξύ των υποψηφίων. Σε συνάρτηση με αυτό το γεγονός ότι σε ορισμένες οργανώσεις μελών αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα ότι πριμοδοτήθηκαν αποκλειστικά συγκεκριμένοι υποψήφιοι έναντι των υπολοίπων.

Στον Δήμο Λάρισας καταγράφηκε ποσοστό 37,93% κυρίως ως αποτέλεσμα της εικόνας των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε επίπεδο οργανώσεων της πόλης υπήρξε καλύτερη διαθεσιμότητα μελών που είχε ως αποτέλεσμα παρεμβάσεις για μοίρασμα υλικού στο κέντρο και στις συνοικίες όπως και την πλαισίωση με παρουσία μελών στις συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Στα αρνητικά καταγράφηκε ως ένα βαθμό η δεδομένη αδυναμία για εμπλοκή περισσοτέρων μελών σε σχέση με τα εγγεγραμμένα μέλη.

Είναι μια αδυναμία που θα πρέπει να λυθεί άμεσα με συντροφικούς όρους, με διάθεση συνεργασίας μεταξύ Ν.Ε. και γραμματειών προκειμένου να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι οργανώσεις μελών.

Στην επαρχία Αγιάς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό 36,13% με μια άνοδο της τάξης των 12 μονάδων από τις εκλογές του 2012. Δεν υπήρξε η δυνατότητα υποψηφιότητας από την εν λόγω επαρχία επομένως πρόκειται για μια ικανοποιητική επίδοση δεδομένων των δυσκολιών (ύπαρξη μικρής οργάνωσης), στα θετικά δε καταγράφεται η συλλογική δράση της Ο.Μ. που πλαισίωσε με τον καλύτερο τρόπο τις περιοδείες και τις εκδηλώσεις στην περιοχή.

Στην επαρχία Ελασσόνας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό 31,44% όταν το 2012 το ποσοστό ήταν 19,91%. Επομένως μιλάμε για μια μεγάλη αύξηση των ποσοστών συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές, ήταν όμως η μοναδική επαρχία του νομού όπου η Νέα Δημοκρατία επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τις διαφορετικές προσεγγίσεις των μελών που διαπιστώθηκαν κυρίως σε σχέση με χειρισμούς και επιλογές που αφορούσαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που δημιούργησαν όμως μια δύσκολη εσωτερική κατάσταση το αποτέλεσμα κρίνεται ως θετικό, παρ’ όλα αυτά οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες επομένως προέχει η επαναφορά της ομαλής ζωής της οργάνωσης και η μαζική και συστηματική δουλειά που θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.

Στα Φάρσαλα καταγράφηκε ποσοστό 36,70% σε σχέση με το 22,13% το 2012. Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για μια περιοχή όπου ως κόμμα δεν καταγράφαμε μεγάλη δυναμική στο παρελθόν εν συγκρίσει με άλλα κόμματα (στα Φάρσαλα καταγράφεται σημαντική παρουσία της Χρυσής Αυγής).

Στον Τύρναβο επισημάναμε αρχικά την έλλειψη υποψηφιότητας γεγονός που «κόστισε» στις οργανώσεις, με την έννοια ότι δεν εκπροσωπείτο στο ψηφοδέλτιο μια μεγάλη επαρχία. Με αυτό το δεδομένο να κυριαρχεί το ποσοστό που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 37,78% όταν το 2012 είχαμε 28,43%.

Στο Κιλελέρ καταγράψαμε ποσοστό 35,1% σε σχέση με το 23,41% του 2012, μια σημαντική αύξηση που δείχνει την τάση της τοπικής κοινωνίας και που σε μεγάλο βαθμό πρέπει να καταγραφεί στα θετικά της ενιαίας πλέον Οργάνωσης η οποία δρα σε μεγάλο βαθμό συλλογικά.

Στον Δήμο Τεμπών καταγράψαμε ποσοστό 32,99% σε σχέση με το 23,14% του 2012, μια σημαντική αύξηση που όμως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οφείλεται στη συστηματική παρέμβαση των Οργανώσεών μας. Έχουμε αδύναμες και ολιγομελείς Ο.Μ. που δεν μπορούν να «απλωθούν» στο εύρος και τις απαιτήσεις της περιοχής και της εποχής».

Για να καταλήξει ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνοντας ότι «καίριας σημασίας ζήτημα στην αντίληψή μας ως μελών του κόμματος θα πρέπει να είναι ο διαχωρισμός της Κυβέρνησης από το κόμμα, έτσι ώστε το κόμμα να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του με αυτονομία είτε στηρίζοντας, είτε ευρισκόμενο απέναντι σε ενδεχόμενες αποφάσεις που μπορεί να λάβει η Κυβέρνηση που να κινούνται πιθανώς σε διαφορετική κατεύθυνση». Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις αρκετών μελών της οργάνωσης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass