ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ Χ.Α. ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για επίθεση σε μέλη της ΧΑ στη Λάρισα

* Τι κατέθεσαν οι παθόντες και τι απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2017 14:50 | Τελευταία ενημέρωση: 09 Φεβ 2017 15:59

Με αυξημένη αστυνομική παρουσία, ένταση στις καταθέσεις των παθόντων, αλλά χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό εν τέλει, ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα η δίκη για το επεισόδιο που συνέβη αρχές Σεπτέμβρη στον λόφο του Φρουρίου.

Τότε μία τριμελής οικογένεια συνοδευόμενη από μία ακόμη νεαρή γυναίκα, όλοι τους από τη Φλώρινα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στάθμευσαν στη Λάρισα για φαγητό. Επέστρεφαν από εκδήλωση του ακροδεξιού Συνδέσμου στις Θερμοπύλες και οι τρεις γυναίκες της παρέας (η σύζυγος, η κόρη και η φίλη) φορούσαν μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής.

Μια ομάδα νεαρών επιτέθηκε στην τετραμελή παρέα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρότερα ο 52χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλεύθηκε στη βραχεία νοσηλεία του νοσοκομείου ενώ για τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκαν στο εφημερεύον νοσοκομείο και οι γυναίκες.

Είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα και χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τους αθώωσε λόγω αμφιβολιών. Όμοια ήταν και η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας.

«ΔΕΚΑ ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΣΕ 1΄΄»

Από πλευράς θυμάτων, πρώτος κατέθεσε ο πατέρας λέγοντας μεταξύ άλλων «Σταματήσαμε στη Λάρισα γιατί πεινάσαμε. Καθίσαμε στο τραπέζι. Δεν πρόλαβα να δω τίποτα. Μου επιτέθηκαν πισώπλατα. Ήταν εγκληματίες». Για τους λόγους της επίθεσης είπε πως «φορούσαμε μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής. Γι’ αυτό μας επιτέθηκαν. Αν φορούσαμε του ΠΑΣΟΚ θα γινόταν το ίδιο;»

… «Μέσα σε ένα 1’’ έφαγα δέκα μπουνιές. Πέρασα πολύ δύσκολα».

Η κόρη του είπε «Ήρθε ένα μπούγιο από πίσω μας. Καθόμασταν στην άκρη. Την ώρα που μας χτυπούσαν φώναζαν με γροθιές και με μπουνιές «Εδώ ρε φασίστες; Εδώ ρε ναζί;». Έσπασε μια κανάτα. Με χαράκωσαν στο μπράτσο».

Για το αν αναγνωρίζει τους κατηγορουμένους «Εγώ τους αναγνώρισα τότε. Πάνω στην ταραχή μου ίσως να έμοιαζε κάποιος με αυτούς. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τώρα αν είναι αυτοί. Δεν θέλω να δικάσω αθώους. Με βάση το βίντεο δεν ήταν κανένας από αυτούς. Όμως δεν είμαι σίγουρη. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά».

Η μητέρα της κατέθεσε πως «Ήταν ρατσιστική επίθεση. Φασίστες μας φώναζαν, τι δουλειά έχετε εδώ; Σηκωθείτε φύγετε. Αυτά μας φώναζαν όσο μας χτυπούσαν. Επειδή φορούσαμε μπλούζες της Χ.Α. τους ενόχλησε. Γιατί να γίνει αυτό;».

Για τον τρόπο που έγινε εξήγησε πως «υπολογίζω 11-12 άτομα. Ήρθαν ως ομάδα και ήταν οργισμένοι» ενώ για το ποιοι ήταν «δεν είμαι σίγουρη αλλά επιμένω πως είναι αυτοί» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «λέω με επιφύλαξη ούτε ναι, ούτε όχι». Όταν τις έδειξαν και τις φωτογραφίες τόνισε «Οι εικόνες είναι θολές, δεν μπορώ να δω».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ – ΘΥΜΑΤΑ: ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ

Παρεμβάσεις υπήρξαν τη στιγμή που κατέθεταν ως μάρτυρες δύο εκ των εργαζομένων του καταστήματος εκείνη τη βραδιά. Ο ένας είπε «Ήμουν μέσα. Δεν είδα πρόσωπα. Δεν είδα πόσα άτομα ήταν. Ήμουν στην κουζίνα μόλις είχα πάρει παραγγελία» για να σηκωθούν τα θύματα από το ακροατήριο και να φωνάξουν «Ψέματα δεν προλάβαμε να παραγγείλουμε. Είδατε ποιοι ήταν». Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατάθεση του δεύτερου «άκουσα ένα μπαμ και γύρισα. Έφευγαν καρέκλες. Δεν αναγνωρίζω κανέναν από τους κατηγορουμένους» κατέληξε.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ: ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ

Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό. Ο ένας είπε «Βγήκαμε για να χαιρετήσουμε έναν φίλο. Πήγαμε μέχρι το μαγαζί για να πάρουμε κάτι να φάμε. Δεν έχουμε καμία σχέση». Για το αν ασχολείται με την πολιτική είπε «είμαι περισσότερο προς αυτήν την πλευρά (σ.σ. δείχνοντας την πολιτική αγωγή) παρά προς την άλλη».

Ο δεύτερος τόνισε πως ήρθε επίσκεψη από την Αθήνα και βρέθηκε στην παρέα. «Μας πήραν από την αστυνομία ενώ δεν ήξεραν καν τι είχε γίνει».

Ο τρίτος κατηγορούμενους είπε πως «Μετά τις 2.30 τη νύχτα ήμουν έξω από ένα μπαράκι στους έξι δρόμους. Εκεί μας έκαναν έλεγχο και εγώ δεν είχα ταυτότητα. Έτσι πήγαμε στο τμήμα» ενώ για τα κομματικά τόνισε «δεν ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι». Ο 4ος κατηγορούμενος ήταν απών.

Αρκετές ήταν και οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Μεταξύ αυτών κατέθεσε και ο αδερφός του ενός κατηγορούμενου που τόνισε μεταξύ άλλων «Στην αρχή νόμιζα πως ήταν θύμα ο αδερφός μου όταν με ειδοποίησαν για το περιστατικό. Ποιοι είναι στο βίντεο δεν γνωρίζω όμως ξέρω σίγουρα πως δεν είναι κανείς από τους κατηγορουμένους» ενώ υπογράμμισε ότι «Πολιτικά ανήκω στον ίδιο χώρο που ανήκουν και τα θύματα».

Οι 4 νεαροί κατηγορούνταν για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού κατά συρροή.

Να σημειώσουμε πως κατόπιν αίτησης τόσο της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης η έδρα είδε το βίντεο που προήλθε από κάμερα γειτονικού καταστήματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass