ΓΕΜΙΣΕ ΤΡΟΦΗ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ… ΨΑΡΑΔΕΣ

Γοφάρια «ψάρεψαν» κόσμο στον Αγιόκαμπο

*Η μέθοδος Spining και ένα σπάνιο φαινόμενο

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2017 15:11

Φαίνεται πως δεν ψαρεύουν μόνο οι ψαράδες αλλά καμιά φορά συμβαίνει και το αντίστροφο…Μία από αυτές τις περιπτώσεις καταγράφηκε στον Αγιόκαμπο όταν τα ψάρια κατάφεραν να γεμίσουν ένα ολόκληρο τμήμα της παραλίας με ψαράδες οι οποίοι θέλησαν να επωφεληθούν των καιρικών φαινομένων και να επιστρέψουν στα σπίτια τους με πολλά κιλά γοφάρια.

Οι άνεμοι ήταν έντονοι, τα ρεύματα δυνατά, ο βυθός ανακατεύτηκε και το ποτάμι κατέβασε πολλά υλικά. Αυτό πιθανότατα να έφερε πολλά κοπάδια γοφάρια στην περιοχή και μάλιστα ιδιαίτερα κοντά στην ακτή. Ο ένας ψαράς ειδοποίησε τον άλλο, τα καλάμια άρχισαν να διπλασιάζονται και ο αριθμός ήταν άκρως εντυπωσιακός για τέτοια εποχή.

«Στην αρχή δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο συνέβη όλο αυτό» εξηγεί στην «Ε» ο Λαρισαίος Δημήτρης Λιόβας που φωτογράφισε αυτό το σπάνιο για την περιοχή στιγμιότυπο «Μιλάμε για εκατοντάδες ψαράδες που ήρθαν και έφυγαν με πολλά κιλά ψάρια. Το ποτάμι κατέβασε πολύ υλικό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα. Ίσως αυτό να αποτέλεσε την αιτία να γεμίσει η θάλασσα με γοφάρια για τα οποία δεν είναι η εποχή τους. Συνήθως τέτοια εποχή υπάρχει πολύ λαβράκι».

Για εντυπωσιακό αριθμό κοπαδιών έκανε λόγο και ο πρόεδρος των Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου, Γιώργος Νάτσης που από την πλευρά του τόνισε στην «Ε» τα εξής «Αυτήν την εποχή ένα είδος ψαριού που λέγεται γοφάρι και ζει κοπαδιαστά βρέθηκε κοντά στις ακτές του Αγιοκάμπου. Κάποιοι το αντιλήφθηκαν και με καλάμι τύπου Spining ψάρεψαν πολλά κομμάτια». Για τα γοφάρια και τους λόγους που συνέβη αυτό είπε «Τα μεγέθη των γοφαριών ποικίλλουν. Υπάρχουν από 200-300 γραμμάρια έως και 8 κιλά. Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο μεγάλα κοπάδια δημιουργούνται. Τα κοπάδια είναι ένα φυσικό φαινόμενο και βρέθηκαν εκεί γιατί προφανώς βρέθηκε τροφή. Όπως και να χει ήταν εντυπωσιακό όμως».

Για τη μέθοδο με την οποία ψαρέψαν και οι δύο τόνισαν πως «είναι η μέθοδος spinning» και το ανέλυσαν πως πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη τεχνική με πολύ καλά αποτελέσματα. «Υπάρχει πλαστικό δόλωμα και συνεχώς η κίνηση είναι ρίξε – τράβα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να προσελκύσουμε τα ψάρια που έχουν ανεπτυγμένο αρπακτικό ένστικτο, δηλαδή ψάρια κυνηγούς».

Όσον αφορά στον τρόπο «πετάμε το τεχνητό δόλωμά μερικές δεκάδες μέτρα και, ακολούθως, με αργές κινήσεις το μαζεύουμε πάλι. Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς, μέχρι κάποιο κυνηγιάρικο ψάρι το αρπάξει. Με το μάζεμα της πετονιάς μας και σύροντας το τεχνικό ψαράκι, προσπαθούμε να μιμηθούμε ένα ζωντανό μικρό ψάρι που κινείται στην περιοχή. Για πολύ καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να δουλεύουμε και το καλάμι μας με συνεχή ταρακουνήματα της μύτης, ώστε να προσελκύουμε ακόμη περισσότερο τα ψάρια που κυνηγάμε». Για το αν υπάρχει μυστικό επιτυχίας, αυτό είναι η «υπομονή καθώς τίποτα δεν έρχεται χωρίς προσπάθεια» καταλήγουν.

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass