ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΕΔΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Πράσινη τεχνολογία για τη διαχείριση των αποβλήτων

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2017 15:00

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε στη Λάρισα ο Όμιλος ΤΕΔΡΑ, με θέμα τη «διαχείριση των αποβλήτων προς όφελος της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας», με τη συμμετοχή και της μεγαλύτερης εταιρίας στον χώρο της αναερόβιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στον κόσμο, της BIOTHANE του γαλλικού ομίλου VEOLIA.

Η εταιρία ΒΙΟΤΗΑΝΕ συμμετείχε στη συγκέντρωση με δύο εκπροσώπους της, τον διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρίας κ. Dennis Korthout και την προϊσταμένη μηχανικό πωλήσεων κ. Jorien Van Geest.

Στην ημερίδα στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, του τραπεζικού συστήματος, εκπρόσωποι του Επιχειρείν, παραγωγοί (τυροκόμοι, ελαιουργοί, κ.α.) και πολλοί μηχανικοί, παρουσιάστηκαν 2 τεχνολογίες, η αναερόβια τεχνολογία και η τεχνολογία αναερόβιων μεμβρανών.

Όπως υποστήριξαν οι ομιλητές «οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν λύσεις στο πρόβλημα των αποβλήτων από βιομηχανίες τροφίμων, ποτοποιίες, σφαγεία αλλά και μονάδες αστικών αποβλήτων. Τα πλεονεκτήματα αυτών των τεχνολογιών, από των άλλων εναλλακτικών είναι η επιτυχής απορρύπανση του αποβλήτου και η καθαρή και ποιοτική του εκροή, ο μικρός χώρος εγκατάστασης, η ευελιξία στη λειτουργία του αλλά και το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επεξεργασίας μέσω της παραγωγής ενέργειας και της χρησιμοποίησής της σε θερμική και ηλεκτρική μορφή για τις ανάγκες της παραγωγικής μονάδας. Ο κύριος μηχανισμός αυτών των τεχνολογιών είναι η μετατροπή της βιοαποικοδομήσιμης ρύπανσης (COD) σε μεθάνιο (CH4), διοξείδιο του άνθρακα και μία μικρή ποσότητα βιομάζας (10 φορές λιγότερη από την αερόβια θερμοκρασία). Αυτός ο μηχανισμός είναι μία καθαρά βιολογική διεργασία και όλα τα στάδια της τεχνολογίας ολοκληρώνονται μέσω μικροοργανισμών. Βέβαια υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία μίας αναερόβιας μονάδας. Δύο από τις σημαντικότερες είναι ο συνεχής έλεγχος και η διατήρηση του PΗ αλλά και της θερμοκρασίας σε ένα συγκεκριμένο σταθερό επίπεδο. Πέρα όμως από τις λειτουργικές, έχουμε και κάποιες οικονομικές προϋποθέσεις. Επειδή το κόστος τέτοιου είδος επενδύσεων είναι λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, οι παραγωγικές μονάδες πρέπει να τηρούνε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι υψηλές συγκεντρώσεις οργανικού υποστρώματος του αποβλήτου, αλλά και οι μεγάλες διαθέσιμες ποσότητες αποβλήτων που πρέπει να παράγονται. Αυτό βέβαια προωθεί τα κοινοπρακτικά σχήματα μικρού και μικρομεσαίου μεγέθους, οργανισμούς και βιομηχανίες που θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους και τις ανάγκες τους για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επένδυση και αξιοποίηση για ίδιες ανάγκες της παραγόμενης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Επίσης επενδυτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και διάφορα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να βοηθήσουνε τους ενδιαφερόμενους για τη χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων.

Ο όμιλος ΤΕΔΡΑ έκανε την πρώτη κίνηση και κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της μεγαλύτερης εταιρίας αναερόβιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στον κόσμο, της VEOLIA και είναι έτοιμος να συνδράμει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Τώρα είναι σειρά της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass