ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Τα προσφυγόπουλα πρέπει να πάνε σχολείο

*Ζητούν να απομονωθούν οι ακραίες φωνές

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2017 15:00

Στην απομόνωση των ακραίων φωνών και στο καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων στα σχολεία αναμένεται να καταλήξει με κείμενό της η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων που συγκροτήθηκε για το προσφυγικό.

Εντός του Σαββατοκύριακου τα μέλη της επιτροπής που προέρχονται από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα δώσουν προς δημοσίευση ένα κοινό κείμενο που θα αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και στις ενέργειες που γίνονται για την ένταξη των παιδιών αυτών στις δομές εκπαίδευσης. Η απόφαση για τη συγκρότηση της διαπαραταξιακής επιτροπής λήφθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το προσφυγικό και συγκεκριμένα η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Λάρισας αποτέλεσε τις τελευταίες μέρες θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία. Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης αφού παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα στο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο κάλεσε τους Λαρισαίους να εκφράσουν όπως είπε «την ευαισθησία τους θετικά».

«Αυτή τη στιγμή στο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται 500 πρόσφυγες ανάμεσα σε αυτούς 200 παιδιά. Οι συνθήκες αυτές έχουν τη δυσκολία τους παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα με τη θέρμανση. Η πόλη με την ενέργειά της να αποδεχτεί τη συγκεκριμένη δομή και να βοηθήσει στη λειτουργία της από την πρώτη στιγμή έδειξε τον καλό της εαυτό. Έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς, για την καλύτερη διαβίωση των ανθρώπων, για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης και πρόσθεσε σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων «φάνηκε η ανάγκη τα παιδιά να έχουν και σχολική αγωγή και προσχολική αγωγή. Από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφασίστηκε η προσχολική αγωγή να γίνει εντός του οικισμού και η σχολική αγωγή να γίνει σε σχολεία της πόλης».

Επειδή η υπόθεση αυτή με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων δημιούργησε ερωτηματικά και ανησυχία στους πολίτες υπήρξε νέα συνάντηση του δημάρχου στο Υπουργείο. Από τη συνάντηση προέκυψαν τα εξής: Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας διοικείται από τον στρατιωτικό Διοικητή, τα ζητήματα της ασφάλειας στη δομή και έξω από αυτή τα έχει αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, τα ζητήματα της υγείας και κυρίως τον εμβολιασμό των παιδιών τα έχουν αναλάβει φορείς που έχουν σχέση με την υγεία. «Υπήρξε δέσμευση ότι δεν θα πάει κανένα παιδί στο σχολείο χωρίς να είναι εμβολιασμένο», τόνισε ο Απ. Καλογιάννης.

Τα παιδιά θα ξεκινήσουν την προσχολική και σχολική αγωγή. Η προσχολική αγωγή θα γίνεται μέσα στη δομή φιλοξενίας. Για τη σχολική αγωγή επιλέχτηκαν έξι σχολεία, από τα οποία τρία θα λειτουργήσουν άμεσα, πρόκειται για δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο. «Τα μαθήματα στα σχολεία θα γίνονται σε ώρες που θα έχουν τελειώσει από τα μαθήματά τους τα ελληνόπουλα», σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε «αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των γονέων αλλά όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα η μόρφωση είναι αυτή που ανεβάζει το επίπεδο, που δεν περιθωριοποιεί τον κόσμο. Καλώ όλους τους συμπολίτες να εκφράσουν την ευαισθησία τους θετικά. Δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα ελληνόπουλα. Η πόλη οφείλει και πρέπει να δείξει τον καλύτερό της εαυτό. Να απομονώσει όποιες ακραίες φωνές μπορεί να υπάρξουν και τα παιδιά αυτά να βρουν μια ζεστή γωνιά στα σχολειά μας για να έχουν τη μόρφωση που τους πρέπει. Πρόκειται για παιδιά τρομαγμένα από τον πόλεμο», κατέληξε.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τραγική χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του προσφυγικού από την κυβέρνηση η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου για να προσθέσει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε την εκπαίδευση που πρέπει στα παιδιά αυτά. Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να ακούσουν τις αγωνίες των γονιών».

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων με τον Κ. Τζανακούλη να σημειώνει ότι «είναι ό,τι χειρότερο στον 21ο αιώνα παιδιά να περιφέρονται και να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Ούτε με την παρακολούθηση μαθημάτων το απόγευμα είμαι ευχαριστημένος. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να είναι σε ολοήμερα σχολεία, για να απασχολούνται όλη μέρα με δραστηριότητες. Με τη συγκρότηση διαπαραταξιακού οργάνου θα βοηθήσουμε όλοι μας και θα αναλάβει την ευθύνη ο Δήμος Λαρισαίων και όχι η δημοτική αρχή».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass