ΓΕΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αποφασιστικότητα για το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

* Οι προτάσεις και παρατηρήσεις των δημοτικών παρατάξεων Ρένας Καραλαριώτου και Έκτ. Νασιώκα

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2015 9:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:20

Άφθονη ενημέρωση και αποφασιστικότητα, προέκυψε για τη Λάρισα και τους δημότες, από την εκτενή συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, για τα επόμενα βήματα, σε ό,τι αφορά το Αρχαίο Θέατρο και τον ηγετικό ρόλο του στα πράγματα της πόλης. Μένει η υπόσχεση, ότι είναι δυνατό να δοθούν προς χρήση το καλοκαίρι 7- 8 κερκίδες εδωλίων, με χωρητικότητα 750- 800 ατόμων, για επιλεγμένες και σημαντικές εκδηλώσεις. Όλα αυτά βεβαίως εφόσον ολοκληρωθεί το έργο των κλιμάκων, που αναμένεται, καλώς εχόντων, να τελειώσει τον Μάιο, περίπου. Πολύ ουσιαστική ήταν και η συζήτηση περί απαλλοτριώσεων, στην ανατολική και δυτική πάροδο, που θα δώσει την τελική μορφή του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου, με όρια: Από τη μία πλευρά (δυτική), τη γωνία Βενιζέλου και Σκυλοσόφου (Φιλοσόφου) και από την άλλη (ανατολική), που είναι και η πιο κοστοβόρα, για πέντε ιδιοκτησίες της Βενιζέλου, προς την κατεύθυνση της γωνίας με την οδό Φιλελλήνων. Ακόμα, θα αναζητηθεί τρόπος, να μπουν οι απαλλοτριώσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσα από τον όρο «περιβάλλων χώρος».

Ικανοποιημένοι έφυγαν όλοι, από την άκρως κατατοπιστική κουβέντα που έγινε.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Η επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα- Νέα Αρχή» κ. Ρένα Καραλαριώτου, όπως υπογραμμίζεται σε δελτίο Τύπου, ανέπτυξε ολοκληρωμένη πρόταση, για «την πλήρη αποκάλυψη και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών και Αστικών Χώρων με πυρήνα το Αρχαίο Θέατρο, την ευρύτερη περιοχή του Λόφου του Φρουρίου, την Κεντρική πλατεία, την παραποτάμια ζώνη του Πηνειού… Οι χώροι και τα έργα που περιλαμβάνονται είναι: Η αποκάλυψη και ανάδειξη του συνόλου του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης της Λάρισας. Η σύνδεση του λόφου του Φρουρίου με την παραποτάμια ζώνη του Πηνειού και το άλσος του Αλκαζάρ. Η αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλειμμένων κτισμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Ο επανασχεδιασμός των χώρων πρασίνου ώστε να αναδεικνύονται τα μνημεία κάνοντας την περιοχή πιο φιλική και ελκυστική για τον επισκέπτη. Ο σχεδιασμός νέων πολιτιστικών θεσμών και η ανάδειξη δικτύου πολιτιστικών διαδρομών μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων της περιοχής με σήμανση και επεξηγηματικές πινακίδες που θα προορίζονται για περίπατο. Εκπόνηση ειδικού προγράμματος πολιτιστικών δράσεων με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων, καλλιτεχνών, έτσι ώστε οι δράσεις που θα ενταχθούν να σέβονται τη σπουδαιότητα του μνημείου και να αναδεικνύουν την αξία του για την πόλη της Λάρισας. Βασικός στόχος η καθιέρωση ετήσιου Πανελληνίου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου κάθε καλοκαίρι. Η αναβάθμιση του κέντρου και ιδίως της Κεντρικής πλατείας και η λειτουργική σύνδεσή τους με τους αρχαιολογικούς χώρους. Διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για να εκφραστεί η κοινωνία της Λάρισας.

Αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα άμεσα βήματα: Ο Δήμος Λαρισαίων να αναλάβει με δικά του έξοδα – σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων – την εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών και την ανάληψη συγκεκριμένων εργασιών, για να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε χρηματοδότηση: Μελέτη και κατασκευή του φωτισμού του χώρου (120.000). Ενοικίαση και διαμόρφωση χώρου, απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο , για καμαρίνια αλλά και χώρους υγιεινής. Εικαστική παρέμβαση στην απέναντι οικοδομή από το Αρχαίο Θέατρο. Σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν τα ακίνητα στην Ανατολική και Δυτική πάροδο για να συμφωνηθεί το ύψος, το κόστος των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται . Δήμος και ΔΕΥΑΛ να αναλάβουν το σύνολο ή μέρος του κόστους αυτού, ανάλογα με το ποσό που θα προκύψει. Μελέτη αποκατάστασης σκηνής και προσκηνίου. Μελέτη αποκατάστασης Επιθεάτρου. Μελέτη αποκατάστασης Διαζώματος. Να αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει με τα Στρατιωτικά Αρτοποιεία , θέμα ιδιαίτερα σοβαρό γιατί έχει άμεση σχέση και με την ακουστική του θεάτρου. Επειδή πρέπει να αποφασιστεί τι μορφή πρέπει να έχει το Μνημείο δηλαδή Ελληνιστικής ή Ρωμαϊκής εποχής, να χρηματοδοτηθεί άμεσα Πειραματική μελέτη για τον σκοπό αυτό…».

* Σε δελτίο Τύπου για τις θέσεις της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη» με επικεφαλής τον κ. Έκτορα Νασιώκα, τονίζονται: «Η Λάρισα και η Θεσσαλία έχει τη θεία πρόνοια και τύχη να αποκαλύπτεται από τα σπλάχνα της, όπου βρίσκονταν καλά κρυμμένο για πολλούς αιώνες, ένα αρχαίο μνημείο απαράμιλλης πολιτισμικής και ιστορικής αξίας εφάμιλλο των μεγαλύτερων αρχαιολογικών μνημείων της πατρίδας μας και να χαρίζει στη σημερινή πληγωμένη πατρίδα μας ένα όπλο, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί για να ξεπεράσει το γκρίζο σήμερα και να κτίσει ένα καλύτερο αύριο… Γι’ αυτό η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η σύνδεσή τους με το ανθρώπινο δυναμικό και την παραγωγική διαδικασία είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο. Μετά την ολοκλήρωση εργασιών στα υπό κατασκευή έργα που καθιστούν το έργο λειτουργικό υπό όρους και επισκέψιμο ,πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνουν οι απολύτως απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης του σκηνικού ( προσκηνίου – σκηνή),τμήματος του Επιθεάτρου , Διαζώματος και η μελέτη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Ακόμη πρέπει να ξεκινήσει πειραματική μελέτη αποκατάστασης των πρώτων σειρών των καθισμάτων που αφαιρέθηκαν όταν το Θέατρο των Ελληνιστικών χρόνων όταν μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα. Ακόμη πρέπει να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού χρήματα για την απαλλοτρίωση της ανατολικής και της δυτικής παρόδου και να αγοραστεί βοηθητικό κτίριο για τις παραστάσεις επί της Βενιζέλου έναντι της σκηνής. Κυρίως όμως απαιτείται εκμεταλλευόμενοι τη βοήθεια που μας παρέχει το σωματείο «Διάζωμα» και ο κ. Σταύρος Μπένος για να εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο το μεγάλο έργο ολοκλήρωσης και σύνδεσης του έργου με τα μνημεία της Θεσσαλίας και το σημερινό πολιτιστικό και παραγωγικό γίγνεσθαι στη Θεσσαλία. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών η Λάρισα( Δήμος, φορείς, επιστημονική αρχαιολογική κοινότητα) θα είναι σε θέση να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει την αποκατάσταση του αρχικού θεάτρου των Ελληνιστικών χρόνων ,τι θα γίνει με τα παλιά κτίρια των στρατιωτικών αρτοποιείων και πώς θα αποκατασταθεί το πρανές και η πλήρης ακουστική του θεάτρου, δηλαδή η αρχαία μορφή του λόφου»

Ε. Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass