ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ… ΓΛΥΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

«Παγωμένη» η τιμή του καφέ... μέχρι νεωτέρας

* Μειώνουν το κάπνισμα οι «θεριακλήδες»

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2017 15:09

Αγωνία διακατέχει τους λάτρεις του καφέ αλλά και τους καπνιστές. Μεγαλύτερος προβληματισμός υπάρχει στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ, με τις συντάξεις των 400 ευρώ το μήνα.

Κι όμως γι’ αυτούς, τους απόμαχους της ζωής, οι οποίοι από μικρά παιδιά δούλεψαν σκληρά, το καφεδάκι το πρωί και απόγευμα στο παραδοσιακό καφενείο είναι η μόνη τους απόλαυση πλέον. Ο καφές συνδυάζεται με συνάθροιση φίλων, με συζητήσεις όχι μόνο για την τρέχουσα επικαιρότητα και πραγματικότητα, αλλά παράλληλα αναπολούν και φρεσκάρουν μνήμες από το παρελθόν.

Η αύξηση της τιμής του καφέ είναι για εκείνους σημαντικό πλήγμα γιατί είτε θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις εξόδους τους κάποιες μέρες την εβδομάδα στο καφενείο είτε αντί να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους πρωί – απόγευμα θα αναγκαστούν να κόψουν τον ένα από τους δύο καφέδες.

Επίσης οι μικροσυνταξιούχοι μιλούν για άλλο ένα πλήγμα στο πενιχρό εισόδημά τους και ορισμένοι μάλιστα θεωρούν το εφάπαξ δώρο που πήραν τα Χριστούγεννα ότι θα το δώσουν πίσω τη χρονιά μόνο από τις αυξήσεις του καφέ και των τσιγάρων.

ΟΙ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ

Μιλώντας χθες στην «Ε» ιδιοκτήτες παραδοσιακών καφενείων στον Τύρναβο υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανεβάσουν την τιμή του καφέ είτε πρόκειται για τον παραδοσιακό ελληνικό είτε για τους στιγμιαίους είτε τους άλλους καφέδες της μηχανής.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, πριν τον πόλεμο, το καφενείο «Αστόρια» στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου. Από εκεί έχουν περάσει γενιές και γενιές Τυρναβιτών. Σήμερα ο ιδιοκτήτης του κ. Λάζος Σπυρίδης συνεχίζει την παράδοση. Για την τιμή του καφέ σημειώνει: «Εμείς έχουμε να κάνουμε αύξηση στον καφέ έξι χρόνια. Προς το παρόν δεν θα κάνουμε καμιά αύξηση. Όλα όμως θα εξαρτηθούν στο άμεσο μέλλον από τις νέες παραλαβές καφέ».

Ιδιοκτήτης του παραδοσιακού καφενείου «Ο Παράδεισος» από τη δεκαετία του 1950 ο κ. Βαγγέλης Μαμμανός ο οποίος προσφέρει οικονομικές τιμές στον καφέ με πελάτες οι περισσότεροι να είναι άνω των 60 χρόνων συνταξιούχοι του ΟΓΑ, τόνισε χθες στην «Ε» ότι δεν πρόκειται να κάνει αυξήσεις καλύπτοντας έτσι τη διαφορά από το εισόδημά του, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του ιδιοκτήτη του καφενείου «ΦΙΝΟΣ» κ. Δημητρίου Γκανή. Ο κ. Γκανής δεν αυξάνει την τιμή του καφέ που σερβίρει, προς το παρόν και γιατί: «Οι πελάτες του καφενείου μου είναι σταθεροί σε καθημερινή βάση, πρωί και απόγευμα. Δηλαδή θέλει για τους δύο ελληνικούς καφέδες 3 ευρώ την ημέρα, 90 ευρώ το μήνα. Αν αυξήσω τον καφέ κατά 20 λεπτά αυτό σημαίνει για τον καθημερινό θαμώνα σε μηνιαία βάση επιπλέον 12 ευρώ. Ποσό που ένας απλός χαμηλοσυνταξιούχος το σκέφτεται. Αν όμως αργότερα με τις νέες παραλαβές οι συνάδελφοι ιδιοκτήτες καφενείων και καφέ γενικότερα παραλάβουν χοντρικά το καφέ σε τιμή πολύ υψηλότερη ο επαγγελματίας τι θα κάνει;».

Τέλος σε επικοινωνία με ιδιοκτήτες ή υπεύθυνους των καφετεριών του κέντρου του Τυρνάβου η εκτίμηση που βγαίνει ότι άμεσα αυξήσεις δεν θα γίνουν σε όλους τους τύπους καφέ.

ΟΙ «ΘΕΡΙΑΚΛΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Κακά τα μαντάτα και για τους λάτρεις του τσιγάρου. Ακόμα και εκείνοι που περιόρισαν το παραδοσιακό τσιγάρο επιλέγοντας το ηλεκτρονικό για λόγους υγείας αλλά και οικονομίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού αυξήσεις επιβάλλονται και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Ένα τσιγάρο μαζί με τον καφέ» σημειώνει ο για χρόνια καπνιστής πρώην γυμνασιάρχης στον Τύρναβο κ. Ιωακείμ Τσιγάνης. Αναγκάστηκα να το ελαττώσω κι εγώ όπως πολλοί καπνιστές. Οι αυξήσεις στο τσιγάρο ένα καλό μόνο έχουν: να μας αναγκάσουν να το κόψουμε τελείως».

Ο χρόνος άμεσα θα δείξει αν οι αυξήσεις σε καφέ και τσιγάρο θα αναγκάσουν τους Έλληνες να αλλάξουν συνήθειες γενεών και γενεών ή όχι.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») / Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass