ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ

Συντάξεις από νεκρούς, «δώρα» από δικαστήριο

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2016 13:46

Δύο ακόμα Λαρισαίοι που ενώ οι γονείς τους είχαν πεθάνει αυτοί συνέχιζαν να λαμβάνουν κανονικά –αλλά χωρίς να το δικαιούνται-τις συντάξεις των, γεμίζοντας τους λογαριασμούς τους κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε βάθος δεκαετίας, προστέθηκαν στη μακρά λίστα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στη Λάρισα και στη Θεσσαλία αλλά γενικότερα σε όλη την Ελλάδα.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις, που απασχολούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τη Δικαιοσύνη, αφορούν σε απάτες που έλαβαν χώρα κυρίως την περασμένη δεκαετία αλλά τώρα εκδικάζονται στα δικαστήρια τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό. Στις συγκεκριμένες ξεχωριστές υποθέσεις που εκδικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν πως επωφελήθηκαν συνολικά με ποσό πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Στη μία περίπτωση ένας 65χρονος από χωριό του νομού Λάρισας έχασε τον πατέρα του το 2002 που έπαιρνε σύνταξη ως ανάπηρος πολέμου. Όμως κατηγορείτο πως αν και γνώριζε πως ήταν υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει το γεγονός του θανάτου στον ασφαλιστικό του φορέα δεν το έκανε και έτσι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους συνέχιζε να καταβάλλει τη σύνταξη μέχρι και το 2012. Το ποσό που κατηγορείτο πως εισέπραξε ο ίδιος, για όλο αυτό το διάστημα ξεπερνάει τις 60 χιλιάδες ευρώ.

Ο 65χρονος κρίθηκε ένοχος για την πράξη της απάτης κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση, με ζημιά άνω των 30.000 ευρώ και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών η οποία όμως μετατρέπεται προς 10 ευρώ ημερησίως σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου.

*Στην άλλη υπόθεση ένας 57χρονος επίσης από χωριό του νομού Λάρισας, έχασε τον πατέρα του το 2006 αλλά κατηγορείτο πως «παρασιώπησε δολίως από το ΙΚΑ» το γεγονός. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε σύμφωνα με το δικαστήριο να μην διακοπεί εγκαίρως η συνταξιοδότηση. Σταμάτησε όμως το 2011 και σύμφωνα με όσα κατηγορείτο ωφελήθηκε, όλα αυτά τα χρόνια, το ποσό των 55 χιλιάδων ευρώ.

Ο 57χρονος άνδρας κρίθηκε ένοχος για την πράξη της απάτης κατ’ εξακολούθηση με παρασιώπηση αληθινών γεγονότων από πρόσωπο που ενεργεί κατ΄ επάγγελμα και το συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 30 χιλιάδες ευρώ. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών. Και οι δύο άσκησαν εφέσεις οι οποίες είχαν αναστέλλουσα δύναμη.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass