Νέοι του αγίου Αχιλλίου στο Διαχρονικό Μουσείο

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2016 13:47

Το Διαχρονικό Μουσείο της πόλης μας επισκέφθηκε ομάδα Νέων του Ι.Μ.Ν. Αγ. Αχιλλίου, έναν χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του.

Το Μουσείο αυτό δημιουργήθηκε λόγω του πλούτου των ευρημάτων από τη Λάρισα και τη γύρω περιοχή,για να αποκαλύψει τη μεγάλη Ιστορία της πόλης μας στο χρόνο, αφού η Λάρισα είναι απο τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.Στην είσοδο του Μουσείου τους νέους περίμενε η Προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κα Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία, πρόσχαρη και ευγενική, τους ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου.

Αρχικά θαύμασαν τα παλαιολιθικά ευρήματα (2.500.000-10.000 π.Χ.) που βρέθηκαν κατά μήκος της όχθης του Πηνειού ποταμού,ο οποίος διατρέχει όλο το πλάτος της Θεσσαλίας από την Πίνδο ως το Αιγαίο. Έπειτα η ξενάγηση συνεχίστηκε στη Νεολιθική Εποχή (6.500-3.200 π.Χ.),την Εποχή του Χαλκού (3.200-1.050 π.Χ.) και την Εποχή του Σιδήρου-Γεωμετρική περίοδο (τέλη 11ου-8ος αι. π.Χ.) όπου οι Νέοι γνώρισαν αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων(αγγεία,ειδώλια,κοσμήματα...). Στη συνέχεια,οι Νέοι του αγ.Αχιλλίου πέρασαν στην Αρχαϊκή(7ος-6ος αι. π.Χ.) και την Κλασσική (5ος-4ος αι. π.Χ.) Περίοδο όπου η κα Σδρόλια εξήγησε πώς άλλαξε η ζωή των κατοίκων,όταν άρχισαν να καλλιεργούν τη γη και να χρησιμοποιούν τα άλογα.Τότε ανέπτυξαν πλουσιότερο πολιτισμό με κομψώτερα κοσμήματα,νομίσματα,στρατιωτικές περιβολές,επιτύμβιες στήλες... Αμέσως μετά ήρθαν σε επαφή με την Ελληνιστική περίοδο(4ος-1ος αι. π.Χ.) και τη Ρωμαϊκή περίοδο(1ος αι. π.Χ.-4ος αι. μ.Χ.) και θαύμασαν αγάλματα,θρησκευτικά αντικείμενα, "εξελιγμένα" είδη οικιακής χρήσης κλπ. Ακολούθησε η Παλαιοχριστιανική περίοδος (4ος-8ος αι. μ.Χ.) με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά δάπεδα,τα μαρμάρινα κιονόκρανα και τέμπλα των Ναών(με δεσπόζουσα τη Βασιλική του αγίου Αχιλλίου που τα ερείπιά της σώζονται στο λόφο του Φρουρίου) και η Βυζαντινή περίοδος(9ος-14ος αι. μ.Χ.) με τις βυζαντινές εικόνες και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα των εκκλησιών(όπου πάλι κέντρο της θρησκευτικής ζωής των Λαρισαίων ήταν ο Ναός του αγ.Αχιλλίου). Η ιστορική διαδρομή στο χρόνο της όμορφης πόλης μας τελείωσε με την Οθωμανική περίοδο(15ος-19ος αι. μ.Χ.) που περιλαμβάνει τα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς και έφερε τους Νέους σε γμωριμία με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε σε αυτή.

Η πολύ όμορφη αυτή εμπειρία έκλεισε με την επίσκεψη στην περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο με θέμα το έτος αφιερωμένο στη Ρωσία.Εκεί πράγματι εντυπωσιάστηκαν από τις 2 ρώσικες εικονες του 1.800 μ.Χ. που ανήκουν στο Ναό του αγ.Αχιλλίου, προερχόμενες από τον παλαιό Ναό του αγίου, γνωστό ως του "Καλλιάρχη", και τις οποίες το μουσείο συντήρησε και θα επιστρέψει στο Ναό στο τέλος της έκθεσης,στις αρχές του νέου έτους.Η μία εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και η δεύτερη τον άγιο Γεώργιο.

Οι Νέοι του αγ. Αχιλλίου ευχαριστούν θερμά την κα Σδρόλια για το χρόνο που διέθεσε για εκείνους, τις πολλές και ωφέλιμες γνώσεις που τους μετάγγισε και τη γλυκύτητα της παρουσίας της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass