ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΛΥΠΤΗ

Ο Τύρναβος τίμησε τον Γ. Καλακαλλά

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2016 12:23

Σε μια σεμνή εκδήλωση, όπως αρμόζει σε μεγάλους ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, ο Τύρναβος, με απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου, τίμησε τον διακεκριμένο Τυρναβίτη γλύπτη, ομότιμο καθηγητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Γιώργο Καλακαλλά σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο δραστήριος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γιώργος Πρόικος εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Γιώργου Καλακαλλά ο οποίος παράλληλα έχει αποδείξει εμπράκτως την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.

Ο κ. Σαρχώσης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον μεγάλο καλλιτέχνη για την απλόχερη προσφορά του στη γενέθλια πόλη, στην πατρίδα και την τέχνη. Ο δήμαρχος Τυρνάβου σε κλίμα συγκίνησης συνεχάρη επίσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυρνάβου για την πρωτοβουλία του.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου γλύπτη. Ομιλητές ήταν η κ. Ευγενία Κουτσιλιέρη, τ. προϊσταμένη του Μουσικού Τμήματος Ε.Μ. Πολυτεχνείου – συγγραφέας, με θέμα: «Γιώργος Καλακαλλάς: Σμιλεύοντας και ελευθερώνοντας τη συνείδηση της ύλης»

Η κ. Κουτσιλιέρη στην ομιλία της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Γιώργο Καλακαλλά, αλλά παράλληλα ο λόγος της καθήλωσε το κοινό γιατί ουσιαστικά ήταν ένας ύμνος προς την τέχνη τιμώντας παράλληλα τον μεγάλο Τυρναβίτη.

Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Βαγγέλη Μαυρονικόλα, αρχιτέκτονα - λογοτέχνη με θέμα: «Παρουσίαση του γλυπτικού έργου του Γ. Καλακαλλά στην Κύπρο»

Με το τέλος των ομιλιών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου, μέσω του προέδρου του κ. Γιώργου Πρόικου και της αντιπροέδρου κ. Νόρας Αμάρι. απένειμαν τιμητική πλακέτα και μια ανθοδέσμη στον κ. Γιώργο Καλακαλλά για την αγάπη του και προσφορά του στην τέχνη, τον πολιτισμό αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με τη σειρά του ο κ. Καλακαλλάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Γιώργο Πρόικο και τα μέλη του συλλόγου για τη μεγάλη τιμή που του έκαναν, να τον τιμήσει η πόλη που γεννήθηκε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα με όμορφες ελληνικές μελωδίες με τον Κώστα Μαντέ στο πιάνο και τον τενόρο Αστέριο Τσέτσιλα στο τραγούδι.

Ο ΤΥΡΝΑΒΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΚΑΛΛΑΣ

Ο Γιώργος Καλακαλλάς γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1938. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα όπου έλαβε Πτυχίο Γλυπτικής καθώς και Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ως πρωτεύσας στις εισαγωγικές εξετάσεις. Αποφοίτησε το 1962 ενώ την ίδια χρονιά έλαβε το Α’ βραβείο σε διαγωνισμό για το Μνημείο του Αυξεντίου στην Κύπρο. Το 1965 έγινε καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου.

Για την προσφορά του στην εκπαίδευση έχει τύχει ειδικού βραβείου ενώ αποτελεί υψίστη τιμή για την Ελλάδα η βράβευσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο «Αργυρό ECU» για τις δραστηριότητές του οι οποίες «προάγουν την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

Έχει πραγματοποιήσει 32 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ έχει λάβει μέρος σε 90 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες 60 χώρες.

Μνημεία και έργα του έχουν στηθεί σε δημόσιους χώρους. Επίσης έργα του βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκτός της διδασκαλίας, στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται συνεντεύξεις, διαλέξεις, συνέδρια, ομιλίες, δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε κριτικές επιτροπές και παρουσιάσεις σε Μ.Μ.Ε. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής, η διευθύντρια και ιατρός του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου κ. κ. Αναστασία Νικιτίδου, ο γνωστός Τυρναβίτης ζωγράφος κ. Νίκος Κακαδιάρης, η κριτικός Τέχνης κ. Βασιλική Αδαμοπούλου, οι πρώην δήμαρχοι Τυρνάβου κ. Σταύρος Δόβας και Χρήστος Κιτσίδης, η πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Φανή Μπίλιου – Λαγκιόλη, ο πρόεδρος της «Ελπίδας» του Αμπελώνα κ. Απόστολος Παπαϊωάννου, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Ζώης, ο καθηγητής και χημικός οινολόγος κ. Γιάννης Αρ. Κοντογιάννης, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πολίτες του Δήμου Τυρνάβου .

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») / Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass