Οδηγός Αποκριάτικων εκδηλώσεων στον Δήμο Αγιάς

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2015 21:17 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:08

 

 

 (Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Πλούσιες θα είναι και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αγιάς, εκδηλώσεις που γίνονται με τη συνεργασία Δήμου και συλλόγων των χωριών, οι οποίοι, βέβαια, έχουν και τον πρώτο λόγο στη διοργάνωσή τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου «Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις στην Αγιά θα ξεκινήσουν στις 4μμ με την παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών. Η φωτιά θα ανάψει στις 7μμ στην κεντρική πλατεία και θα ακολουθήσουν αποκριάτικοι χοροί, γαϊτανάκι, παραδοσιακά εδέσματα από τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών και αγριογούρουνο από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αγιάς και Περιχώρων.

Οι φωτιές ανάβουν από τις 7μμ και μετά στα χωριά Αετόλοφος, Ανάβρα, Γερακάρι, Μεγαλόβρυσο, Μεταξοχώρι, Νερόμυλοι, Παλαιόπυργος, Ομόλιο, Αμυγδαλή, Μαρμαρίνη, Ανατολή, Μελιβοία, Σκήτη, Αγιόκαμπος, Βελίκα και Κουτσουπιά, όπου θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα με τη συνοδεία μουσικής.

Την Καθαρή Δευτέρα σαρακοστιανά και ζεστή φασολάδα θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί σε Αγιά, Σωτηρίτσα, Σκλήθρο, Σκήτη, Μελιβοία, Ανατολή, Μαρμαρίνη, Δήμητρα, Αμυγδαλή, Ομόλιο, Παλαιόπυργο, Καρίτσα (σουπιές), Έλαφο, Ποταμιά και Ανάβρα. Τα παράλια του Δήμου την Καθαρά Δευτέρα περιμένουν τους επισκέπτες για το πέταγμα του χαρταετού και για γευστικά σαρακοστιανά εδέσματα. Κορυφαία εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα είναι αυτή του Στομίου όπου θα προσφέρονται μαγειρευτές σουπιές, κρασί και χαλβάς, έθιμο μοναδικό στη Θεσσαλία».

 

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοβρύσου

Σκοπεύοντας στη διατήρηση των παραδόσεων και στη συνέχιση του εθίμου του ανάμματος του φανού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα του χωριού και τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν την εκδήλωση «Απόκριες 2015» την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στις 6μμ, στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου.

Πέρυσι για πρώτη φορά καρναβαλιστές πέρασαν από τον κεντρικό δρόμο και κατέληξαν στην πλατεία, όπου μαζί με τον κόσμο χόρεψαν και τραγούδησαν με πολύ κέφι γύρω από τη φωτιά. Η κίνηση αυτή έδωσε μια διαφορετική νότα στην εκδήλωση ξαφνιάζοντας ευχάριστα τον κόσμο. Έτσι και φέτος θα συνεχιστεί, μετά την περσινή της επιτυχία, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Γι’ αυτό όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 6987507513. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα μοιραστούν αποκριάτικα εδέσματα, χαλβάς, σπανακοτυρόπιτα, λουκάνικα, το παραδοσιακό μπάντζο, ενώ παράλληλα θα στηθεί ένα τρικούβερτο εορταστικό γλέντι, με μουσική, χορό και  άφθονο κρασί.

 

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας και του Συλλόγου Επαγγελματιών Βελίκας και Σωτηρίτσας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελίκας και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Βελίκας και Σωτηρίτσας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διοργανώ­νουν αποκριάτικες εκδηλώσεις στη θέση «Πλατανιά» στην παραλία της Βελίκας. Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, στις 3μμ, μικροί καρναβαλιστές θα λάβουν μέρος στο παιχνίδι του «Κρυμμένου θησαυρού» με δώρα για τη νικήτρια ομάδα. Την Κυριακή 22 του μηνός, στις 6μμ, πριν το άναμμα της φωτιάς, ο φιλόλογος Τσιντζιράκος Οδυσσέας θα μιλήσει για τα παρα­δοσιακά λουκατζάρια της περιοχής. Θα ακολουθήσει το κάψιμο του καρ­νάβαλου και ζωντανή μουσική με αποκριάτικα και παραδοσιακά τραγού­δια. Επίσης, θα γίνει διαγωνισμός και βράβευση της καλύτερης μεταμφί­εσης με δώρα action κάμερες για μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές. Κατά τη διάρ­κεια της εκδήλωσης θα διανέμονται άφθονα λουκάνικα, κρασί, πίτες και πολλά άλλα εδέσματα των γυναικών της περιοχής.

 

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού, Μορφωτικού Συλλόγου Σκήτης και Αγιοκάμπου

Ο Περιβαλλοντικός, Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης και Αγιοκάμπου διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις. Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτι στην ταβέρνα «Σπανός» στη Σκήτη, όπου καλεσμένοι είναι όλοι οι φίλοι του συλλόγου, με μάσκα ή χωρίς, για να διασκεδάσουν με μουσική και χορό ως το βράδυ. Την Κυριακή στην πλατεία της Σκήτης θα ανάψουν φωτιά και θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου, με μουσική, χορό, παραδοσιακά εδέσματα και κρασί για όλους. Την Καθαρά Δευτέρα θα γίνει το μεγαλύτερο γλέντι. Από νωρίς το πρωί θα ετοιμασθεί η φασολάδα για να προσφερθεί στους επισκέπτες, καθώς και άφθονο κρασί. Με συντροφιά τους ήχους λαϊκής ορχήστρας θα στηθεί μεγάλος χορός γύρω από τον πλάτανο και το γλέντι θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα. Το πέταγμα του χαρταετού θα γίνει στην αλάνα του γηπέδου.

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας «Ο Όμηρος»

Στη Μελιβοία ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Όμηρος» και ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, θα αναβιώσουν το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, στις 7μμ, το έθιμο του κεράσματος του χαλβά από τους αρραβωνιασμένους του χωριού.

Την Κυριακή, στις 7μμ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του συλλόγου, γαϊτανάκι, άναμμα της φωτιάς και κάψιμο των κέδρων. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν δωρεάν κρασί και τσίπουρο της περιοχής, καθώς και χωριάτικα σουβλάκια και λουκάνικα. Θα ακολουθήσει ο πατροπαράδοτος «γενικός χορός» και, στις 10μμ, πάρτι μασκέ στην ταβέρνα «Η πλατεία».

Την Καθαρά Δευτέρα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30πμ, με παραδοσιακούς χορούς, τσίπουρο, ζεστή φασολάδα, λαγάνες και ξεκαρδιστικά αποκριάτικα σατιρικά σκετς με βράβευση του καλύτερου και τιμητική βράβευση παλαιών καρναβαλιστών του χωριού. Η εκδήλωση θα κλείσει με γενικό χορό.

 

Ανακοίνωση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Γερακαρίου

Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γερακαρίου θα διοργανώσει αποκριάτικες εκδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 6:30μμ συγκέντρωση μεταμφιεσμένων, μικρών και μεγάλων, στον χώρο της παιδικής χαράς του χωριού. Στις 7μμ έναρξη της παρέλασης που θα γίνει στον κεντρικό δρόμο με διάφορα δρώμενα (σοκολατοπόλεμο κ.α.) και θα καταλήξει στο Δημοτικό Σχολείο. Στις 7:30μμ  άναμμα φωτιάς στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Στις 8μμ παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό παιδικό εφηβικό τμήμα του συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει το καθιερωμένο αποκριάτικο γλέντι & φαγοπότι. Από τους διοργανωτές καλούνται όλοι μικροί και μεγάλοι να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις.

 

Ανακοίνωση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δήμητρας

Τηρώντας τον χαρακτήρα του παραδοσιακού, όπως συνη­θίζει σε κάθε εκδήλωση, σε συνδυασμό με το επίκαιρο, θα πραγματο­ποιήσει ανά­λογες εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα 23 Φλεβάρη. Οι γυ­ναίκες του χω­ριού θα προσφέρουν σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και τσί­πουρο σε όλους τους καλεσμένους. Το χορευτικό του συλ­λόγου θα παρου­σιάσει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και θα ακολουθήσει γλέντι με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας με τους Βασίλη Μπαλο­γιάννη, Λευτέρη Γάλο, Κώστα Μπαλογιάννη και Μάριο Σαρακα­τσάνο. Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν και να δι­ασκεδάσουν σε έναν όμορφο χώρο (υπάρχει πρόβλεψη και για άσχημες καιρικές συνθή­κες).

 

Ανακοίνωση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου

 

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου διοργανώ­νει πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου. Στις 4μμ, θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση από το Πολιτιστικό Κέ­ντρο «Χρυσαλλίδα». Στις 7μμ, θα ανάψει η φωτιά στην πλατεία του χω­ριού για το κάψιμο του καρνάβαλου, με γαϊτανάκι, χορό, τραγούδι, γλέ­ντι, φαγητό και πλούσια λαχειοφόρο με πολλά δώρα.

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Αμυγδαλής

Ο Σύλλογος Γυναικών Αμυγδαλής διοργανώνει το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, στις 7μμ, στο στέκι του συλλόγου, αποκριάτικο παιδικό πάρτυ. Το βράδυ της Κυριακής, στις 7μμ, άναμμα της φωτιάς και την Καθαρά Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα μοιραστούν φασολάδα, σα­ρα­κοστιανά, και θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή ορχήστρα.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass