ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Τυρναβίτισσα εκπαιδευτικός στην «Ανοιχτή Γωνιά Νέων»

Δημοσίευση: 28 Νοε 2016 14:28

Σε μια πρωτοβουλία από νέους ανθρώπους, συμμετείχε η Τυρναβίτισσα Ευτυχία Απ. Ρίζου οι οποίοι έχουν ως στόχο την ενεργό δράση, συμμετοχή και υποστήριξη των νέων σε εθελοντικά και εκπαιδευτικά προγράμματα μη τυπικής μάθησης, διαπολιτισμικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες κοινωνικού σκοπού.

Πρόκειται για την Ανοιχτή Γωνιά Νέων – OpenYouthCorner.

Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα επιμορφωτικά προγράμματα (σεμινάρια,ανταλλαγές νέων, επισκέψεις μελέτης) κυρίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ για τη Νεολαία (2014-2020).

Πριν λίγες μέρες μια ομάδα 7 νέων από 19-30 ετών που εκπροσώπησε την Ανοιχτή Γωνιά Νέων επέστρεψε από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ανταλλαγή Νέων «Idon’tseeany borders. Do you?» στο Rakičan, Σλοβενία

Οι συμμετέχοντες μας μεταφέρουν τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους από το πρόγραμμα:

«10 μέρες, 39 άτομα, 6 χώρες, διαφορετικών εμπειριών και βιωμάτων, βρέθηκαν στη Σλοβενία στο πρόγραμμα «Idon’tseeanyborders. Doyou?» .

Η τοποθεσία εξαιρετική καθώς επίσης και η διοργάνωση, αφού κάθε μέρα των συμμετεχόντων να είναι γεμάτη με διαφορετικές δραστηριότητες (workshops,energizers,teambuilding).

Ο καθένας από τα 39 άτομα είχαν διαφορετικές, πρωτόγνωρες εμπειρίες, διαφορετικά βιώματα, και τρόποι σκέψεις σχετικά με το θέμα του προγράμματος. Άλλωστε τι νόημα θα είχε αν δεν ένωναν τη διαφορετικότητά τους, για να συζητήσουν, να κατανοήσουν τη διαπολιτισμικότητα των λαών μας και να βάλει ο καθένας το δικό του λιθαράκι στην προσπάθειά τους να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Στο πρόγραμμα από τον νομό μας συμμετείχε και η Τυρναβίτισσα Ευτυχία Ρίζου η οποία είναι απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών στα Γιάννενα. Η Ευτυχία Ρίζου για δύο μήνες υπήρξε εθελόντρια στο camp του Κατσικά Ιωαννίνων και γενικότερα με ενεργή συμμετοχή στη βοήθεια της ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων. Τον Νοέμβριο συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus¬ « I don’tseeanyborder’s. Doyou?» στο Rakican της Σλοβενίας, χάρη στο οποίο είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας στη Σλοβενία. Συνεχίζει την εθελοντική της δράση καθώς έχει επιλεχθεί σε ένα πρόγραμμα εννέα μηνών στην Πορτογαλία.

Η Ευτυχία Ρίζου αφού προηγουμένως μας μετέφερε τις εμπειρίες από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα δίνει απαντήσεις για τη συμμετοχή της:

-Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

- Η θεματική του προγράμματος «Idon’tseeanyborders. Doyou?» αποτέλεσε πόλο έλξης για τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα. Η προηγουμένη μου εμπειρία σε camp προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων μου έδωσε την αφορμή να παρακολουθήσω το πρόγραμμα, ώστε να μεταφέρω κάποιες από τις εμπειρίες και τα βιώματα, αλλά και να ακούσω τις απόψεις νέων ανθρώπων από άλλες χώρες (Ελλάδα,Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γερμανία) οι οποίες είναι είτε transit (μετάβασης) χώρες ή χώρες διαμονής των προσφύγων.

*Ποιες είναι οι γνώσεις που αποκομίσατε από το πρόγραμμα;

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να μην είναι ενωμένη, αλλά αρκετά χωρισμένη, από τις ρίζες της κάθε χώρας που την αποτελούν μέχρι και την ιδεολογία των νέων ανθρώπων. Σε ένα τόσο μείζον θέμα όπως το προσφυγικό, η κάθε χώρα λειτουργεί εγωιστικά, οριοθετώντας τα δικά της σύνορα και υψώνοντας φράχτες ενώ χιλιάδες άνθρωποι χάνονται στον βυθό της Μεσογείου.

-Άλλαξαν καθόλου οι συνιστώσες της σκέψης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος;

Το πρόγραμμα έφερε σε επαφή νέους ανθρώπους, προερχόμενοι από χώρες με τελείως διαφορετικό ιστορικό background. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλληλεπίδραση μεταξύ μας και την ανταλλαγή πολλών και διαφορετικών απόψεων. Ωστόσο, η έννοια και η κατανόηση του προσφυγικού ζητήματος, που συνεπάγεται σαφώς την ύπαρξη ανθρωπιστικού πνεύματος, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ή να καλλιεργηθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτή όμως είναι και η ουσία αυτών των προγραμμάτων, που στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην μεταμόρφωση της σκέψης των ανθρώπων σε έναν πιο ανθρωπιστικό ιστό.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass