ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΗ

Στα σκουπίδια… 541 εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα

* Άλλα 109 αυτοκίνητα βρίσκονται στη διαδικασία της παρακολούθησης, ενώ από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν αποσυρθεί 103 αυτοκίνητα

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2016 12:03
Η Δημοτική Αστυνομία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 541 αυτοκίνητα έτοιμα προς απόσυρση ενώ άλλα 109 βρίσκονται στη διαδικασία της παρακολούθησης Η Δημοτική Αστυνομία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 541 αυτοκίνητα έτοιμα προς απόσυρση ενώ άλλα 109 βρίσκονται στη διαδικασία της παρακολούθησης

Στην ανακύκλωση θα καταλήξουν το επόμενο διάστημα, περισσότερα από 540 εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα καθώς ξεκίνησε η εκτέλεση της σύμβασης μεταξύ της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων και ιδιωτικής εταιρίας ανακύκλωσης αυτοκινήτων που πλειοδότησε στον τελευταίο διαγωνισμό.

Πρόκειται για επιβατικά αυτοκίνητα οι ιδιοκτήτες των οποίων, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην επιβολή της διαρκούς αυξανόμενης φορολόγησης (τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.) με αποτέλεσμα να τα παρκάρουν (εγκαταλείπουν) σε διαφόρους οδούς.

Από την «επιστροφή» της Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο Λαρισαίων, τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν αποσυρθεί 103 τέτοια αυτοκίνητα, άλλα 109 αυτοκίνητα βρίσκονται στη διαδικασία της παρακολούθησης («ακινησία» 90 ημερών) ενώ άλλα 541 αυτοκίνητα, είτε φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας -είτε όχι, είναι έτοιμα προς απόσυρση.

Με τη νέα σύμβαση – διετούς διάρκειας - εκτιμάται ότι, κάτω από κανονικές συνθήκες μπορεί να αποσύρονται μέχρι και 10 αυτοκίνητα εβδομαδιαίως σε αντίθεση, με την προβλεπόμενη διαδικασία για να χαρακτηρισθεί ένα αυτοκίνητο εγκαταλειμμένο και ο ιδιοκτήτης του να παραλάβει το πιστοποιητικό καταστροφής μπορεί να μεσολαβήσουν, ακόμη και 6 μήνες.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ… «ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ»

Η οικονομική αδυναμία συμπολιτών να συντηρήσουν τα αυτοκίνητά τους έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψή τους ενώ σήμερα, αποσύρονται ως… παλιοσίδερα ακόμη και αυτοκίνητα της τελευταίας 5ετίας, σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν στην «Ε», στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων.

Αρκετοί είναι επίσης οι συμπολίτες που αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όπου δεν υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης. Καθώς, όπως είναι γνωστό, η Δημοτική Αστυνομία παρεμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις αυτοκινήτων που έχουν εγκαταλειφθεί σε οδούς και όχι σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης για παράδειγμα.

ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ

Η διαδικασία, όπως προβλέπεται από το σχετικό Διάταγμα (ΠΔ 116/2014) για να χαρακτηριστεί ένα αυτοκίνητο ως εγκαταλειμμένο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Αρχικά θα πρέπει η Δημοτική Αστυνομία να καταγράψει «ακινησία» 90 ημερών του αυτοκινήτου που βρίσκεται σταθμευμένο σε κάποια οδό.

Έτσι θα σημανθεί με το Ειδικό Σήμα Εγκαταλειμμένου Οχήματος, με βάση το οποίο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να το μεταφέρει σε ιδιόκτητο φυλασσόμενο χώρο εντός 45 ημερών.

Όπως τονίζεται στο Ειδικό Σήμα «οποιεσδήποτε αντιρρήσεις επί του παρόντος θα διατυπώνονται εγγράφως από τους έχοντες νόμιμα δικαίωμα επί του οχήματος υπό τη μορφή ένστασης προς την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών» από την ημέρα που θα τοποθετηθεί το (αυτοκόλλητο) Ειδικό Σήμα.

Όπου προστίθεται επίσης πως «εάν εντός 45 ημερών από σήμερα δεν αποσυρθεί το όχημα από τον ιδιοκτήτη του, το όχημα περιέχεται, σύμφωνα με τον νόμο, στην κατοχή του Δήμου Λαρισαίων χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση του κατόχου του και χωρίς αξίωση ουδεμίας ευθύνης για οποιαδήποτε φθορά ή απώλεια εξαρτημάτων που τυχόν προκληθούν κατά την απομάκρυνσή του.

Εφόσον ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την επαναπόδοση του οχήματος εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την περισυλλογή αυτού, τότε επιβαρύνεται ο ίδιος με τη δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσης» καταλήγει το σήμα.

Ορισμένοι συμπολίτες, μετά τη σήμανση, απομακρύνουν το αυτοκίνητο και το μεταφέρουν σε δικό τους χώρο αλλά οι περισσότεροι το αφήνουν στην ίδια θέση αφού, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να το συντηρήσουν.

Με τη σήμανση του αυτοκινήτου ενημερώνονται παράλληλα Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ελεγχθεί το αυτοκίνητο, αν για παράδειγμα αποτελεί προϊόν κλοπής κ.λπ.

Με την πάροδο των 45 ημερών, τότε επεμβαίνει η ιδιωτική εταιρία ανακύκλωσης και προχωρά στην απομάκρυνση του οχήματος, το οποίο θα διατηρηθεί για άλλες 10 ημέρες, μη τυχόν και ο ιδιοκτήτης του αποφασίσει να μην οδηγηθεί στην ανακύκλωση αλλά να το διατηρήσει ο ίδιος τελικά.

Αν όχι τότε η εταιρία θεωρεί απόβλητο το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και το μετατρέπει σε ανακυκλώσιμο υλικό. Ο ιδιοκτήτης μπορεί στη συνέχεια να παραλάβει από την ιδιωτική εταιρία το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος και, να το υποβάλλει ο ίδιος στο Μηχανολογικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Διεύθυνση Συγκοινωνιών) για την οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass