ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ

Η Πληροφορική ανακουφίζει τα δικαστήρια

* Θα «αδειάσουν» οι διάδρομοι από δικηγόρους και πολίτες που αναμένουν με τις ώρες…

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2015 7:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:51

Μικρή «επανάσταση» μέσω του Διαδικτύου στα ποινικά δικαστήρια της Λάρισας, προς όφελος πολιτών και δικηγόρων. Η εφαρμογή, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να «διώξει» από τις αίθουσες και τους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, πολίτες και δικηγόρους, που αναμένουν με τις ώρες να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, εκ του μακρόθεν και με τη χρήση Η/Υ, tablet και smartphone, θα παρακολουθεί τη ροή των δικαστικών υποθέσεων και θα υπολογίζει τη στιγμή που θα πρέπει να βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα. Πάντα βέβαια, αρκετά πριν την έναρξη της υπόθεσής του.

Η καινοτομία, ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες, παρόμοιες εφαρμογές σε άλλα δικαστήρια της χώρας, για έναν επιπλέον λόγο: Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει όχι μόνο την υπόθεση που εκδικάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά και όσες εκδικάστηκαν, ποιες αναβλήθηκαν και φυσικά ποιες απομένουν να συζητηθούν. Αρκεί να γνωρίζει φυσικά, τον αριθμό της υπόθεσης που τον ενδιαφέρει. Την πρωτοβουλία έχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, που ανέλαβε και το κόστος, αλλά στηρίζεται στη στενή συνεργασία με τους γραμματείς του Πρωτοδικείου και την προϊσταμένη της γραμματείας. Οι γραμματείς, θα έχουν το επιπλέον καθήκον, με το «ποντίκι» του υπολογιστή, να ενημερώνουν τον ηλεκτρονικό πίνακα, πατώντας στους αριθμούς. Βεβαίως, θα υπάρχει και η στήριξη των δικαστικών λειτουργών, που είναι απαραίτητη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά με το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας και θα ακολουθήσουν, σιγά- σιγά και τα άλλα ποινικά δικαστήρια.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει προσπάθεια και για την τοποθέτηση και λειτουργία νέων μεγάλων οθονών τηλεόρασης, έξω από κάθε δικαστική αίθουσα, ώστε να ενημερώνονται και όσοι βρίσκονται εντός του δικαστικού μεγάρου, για την πορεία των υποθέσεων, χωρίς να μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες. Σίγουρα, θα προκύψει και περισσότερη … ησυχία στους διαδρόμους του μεγάρου. Όλα αυτά τα καλά, εντός των επόμενων ολίγων μηνών. Για το θέμα σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, αναφέρονται:

«Ξεκίνησε ήδη η πιλοτική λειτουργία της οnline εφαρμογής ενημέρωσης ποινικών πινακίων του ΔΣΛ. Αρχικά, η εφαρμογή λειτουργεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας με προοπτική άμεσης επέκτασης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και σε δεύτερη φάση στα ποινικά ακροατήρια του Εφετείου. Η εφαρμογή καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της ροής των ποινικών υποθέσεων σε πραγματικό χρόνο από Η/Υ, tablet και smartphone μέσω του ιστοτόπου του ΔΣΛ dslar.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου http://www.dslar.gr/trials-queue/. Σε αντίθεση με παρόμοια συστήματα που ήδη λειτουργούν σε άλλα δικαστήρια, η εφαρμογή του ΔΣΛ δεν προβάλλει μόνο την εκάστοτε δικαζομένη υπόθεση, αλλά επιπλέον έχει τη δυνατότητα συνολικής προβολής και εποπτείας του εκθέματος και ενημέρωσης για τις υποθέσεις που έχουν συζητηθεί ή αναβληθεί.

Οφείλει να επισημανθεί, ότι ο χειρισμός και η ενημέρωση της εφαρμογής πραγματοποιείται από τους δικαστικούς γραμματείς της έδρας επιπροσθέτως των λοιπών καθηκόντων τους, γεγονός που αξίζει την αναγνώριση και την κατανόηση όλων. Η λειτουργία της εφαρμογής αποτελεί ενδεικτικό βοήθημα για δικηγόρους και λοιπούς παράγοντες της δίκης και επ’ ουδενί απαλλάσσει αυτούς από την υποχρέωση για έγκαιρη παρουσία τους κατά τη συζήτηση των υποθέσεών τους».

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass