ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Φάρσα… έβαλε φωτιά στην Πυροσβεστική!

* Εκατοντάδες κλήσεις στο 199 από πολίτες που νόμιζαν ότι καλούσαν το 1998 για δωρεάν ίντερνετ και χρόνο ομιλίας στο κινητό τους λόγω μιας ψεύτικης διαφήμισης

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:46

Του Κ. Γκιάστα

«Φωτιά» έχει πάρει από την Παρασκευή το βράδυ το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας και ο λόγος δεν είναι πυρκαγιές αλλά μια φάρσα που κυκλοφόρησε στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Υπηρεσίας, εκατοντάδες είναι οι πολίτες της Λάρισας (χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα) που καλούν το κέντρο της ΠΥΛ και αναφέρουν πως παίρνουν για κερδίσουν το δώρο 500 ΜΒ δεδομένων ή 500 λεπτά χρόνου ομιλίας για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Όλοι τους έπεσαν θύματα μιας κακόβουλης ανάρτησης που δημοσιεύτηκε στο ίντερνετ και τους οδηγούσε να καλέσουν το νούμερο 1998 για να κερδίσουν αλλά στην πραγματικότητα καλούσαν το 199.

Οι κλήσεις στη Λάρισα συνεχίζονταν μέχρι και χθες να είναι ασυνήθιστα μεγάλες αλλά ελπίζουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα επέλθουν οι κανονικοί ρυθμοί.

Μάλιστα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέβη σε έρευνα σχετικά με το παραπάνω ζήτημα με σκοπό τον εντοπισμό χρήστη του Διαδικτύου ο οποίος κακόβουλα ανήρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μήνυμα, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα εξέδωσε και ανακοίνωση η Ελληνική Αστυνομία η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Βραδινές ώρες της 06/02/2015 ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το Πυροσβεστικό Σώμα ότι παρατηρήθηκε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός κλήσεων προς τον αριθμό άμεσης ανάγκης 199, με αποτέλεσμα το σύστημα να υπερφορτωθεί και να παρατηρείται μεγάλη βραδύτητα και δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, τα περισσότερα από τα οποία ελλοχεύουν κίνδυνο ανθρώπινης ζωής.

Από την άμεση διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διακριβώθηκε ότι σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, διαδόθηκε κακόβουλο μήνυμα που προέτρεπε τους χρήστες του να καλέσουν τον αριθμό 1998 για να κερδίσουν ως δώρο 500 ΜΒ δεδομένων ή 500 λεπτά χρόνου ομιλίας για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας».

Αποτέλεσμα ήταν μεγάλος αριθμός χρηστών της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης που έβλεπαν την κακόβουλη ανάρτηση, να καλούν τον ανωτέρω αριθμό, τα τρία πρώτα ψηφία του οποίου αντιστοιχούν στον πανελλαδικό αριθμό ανάγκης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (199). Δηλαδή οι πολίτες καλούν το 1998 νομίζοντας πως βγαίνει η εταιρία για τα δώρα αλλά έβγαινε η Πυροσβεστική.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το Facebook και γενικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπαίνουν πολύ δυναμικά στην καθημερινότητα των Ελλήνων και αυτό το βλέπει η Ελληνική Αστυνομία που δραστηριοποιείται άμεσα. Μάλιστα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε τους πολίτες για τη διάδοση ενός κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook».

«Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο «Facebook» και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι και είκοσι (20) φίλοι του. Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να « κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player ( InstallFlashPlayer.exe ).

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

 Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά αυτόματα στον λογαριασμό «Facebook» του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass