ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΠΘ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Μελέτη πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Λάρισας

* Η μελέτη «θα αποτελέσει τον “οδικό χάρτη” για την ανάπτυξη της Λάρισας για την επόμενη 15ετία» τόσο σε χωρικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:40

 

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προκειμένου να μελετηθεί, η πολεοδομική ανασυγκρότηση της Λάρισας και να εξετασθούν παράλληλα οι βιώσιμες επεμβάσεις, προχωρά το επόμενο διάστημα ο Δήμος Λαρισαίων. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να σημειώνει στην «Ε» πως «η δημοτική αρχή χρειάζεται μια επιστημονική τεκμηρίωση προκειμένου να αποφασίσει πολιτικά το πώς θα ιεραρχήσει τα έργα» και τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδη να διευκρινίζει στην «Ε» πως «η μελέτη αυτή θα αποτυπώσει τις προγραμματικές θέσεις της δημοτικής αρχής και τη φιλοσοφία της, απέναντι στην ανάπτυξη της πόλης».

Επικεφαλής της μελετητικής ομάδας θα είναι ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Παναγιώτης Σταθακόπουλος και η μελέτη, που θα παραδοθεί στον δήμο ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή «θα αποτελέσει τον “οδικό χάρτη” για την ανάπτυξη της Λάρισας για την επόμενη 15ετία» τόσο σε χωρικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Το θέμα εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «η προτεινόμενη σύμβαση είναι προγραμματική, μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 43.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ ποσού 9.890 ευρώ) ενώ το πρόγραμμα και οι πόροι για την υλοποίηση του θα χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους».

«Η σύμβαση» πρόσθεσε ο κ. Μαβίδης «αφορά στη διαμόρφωση ενός μακροχρόνιου σχεδίου για τον Καλλικρατικό Δήμο Λαρισαίων, με χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας, βιώσιμων επεμβάσεων βασιζόμενων στις πολιτικές μας θέσεις για τη χωρική κυρίως, αλλά και οικονομική ανάπτυξη της Λάρισας. Το σχέδιο αυτό ορίζει την εκκίνηση μιας διαδικασίας ανασυγκρότησης και επανακαθορισμού της πόλης και του περιαστικού της χώρου.

Έχοντας ως δεδομένο, ότι στο υφιστάμενο αναπτυξιακό θεσμοθετημένο πλαίσιο για την πόλη είναι σαφής η αδυναμία αποτύπωσης ξεκάθαρου στρατηγικού σχεδιασμού και η εγγενής αναποτελεσματικότητα, θα καθορίσει έναν οδικό χάρτη με σκοπό: Τον χαρακτηρισμό της πόλης, ως μιας «ανοικτής πόλης», με βάση συγκεκριμένες δράσεις και στρατηγικές σχεδιασμού. Να προδιαγραφούν τα όρια, η φυσιογνωμία και η βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, σε σχέση με τον ευρύτερο χώρο. Να καταγραφούν οι προοπτικές οργάνωσης και ανάπτυξης της πόλης σε πολεοδομικό επίπεδο.

Ο σχεδιασμός επικεντρώνεται κυρίως στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια του δήμου, ώστε σταδιακά να υλοποιηθεί ένα όραμα για μια καλύτερη πόλη, με καλύτερη ποιότητα ζωής, διαβίωσης με ανθρώπινο πρόσωπο και με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες.

Τα αποτελέσματα της διερεύνησης αυτής, θα οδηγήσουν στη δυνατότητα αποσαφήνισης και επαναδιατύπωσης, μέσα από αλλαγές του υφιστάμενου θεσμοθετημένου αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Θα οδηγήσουν επίσης στη λειτουργία ενός μηχανισμού υλοποίησης σημαντικών στρατηγικών για την πόλη, όπως ελεύθεροι χώροι, στρατόπεδα, δίκτυα, παράλληλος πολεοδομικός και κυκλοφοριακός σχεδιασμός, κλπ. Θα οδηγήσουν τέλος στο να αναπτύξει η πόλη τα απαραίτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να αναβαθμιστεί η θέση της στον αναπτυξιακό χώρο της χώρας και της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Μαβίδης.

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Με την υπογραφή της σύμβασης συμφώνησαν η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλιαρώτου, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Καμηλαράκη όπως και ο Ντίνος Διαμάντος καταθέτοντας πρόσθετη πρόταση για αξιοποίηση του ΤΕΕ.

Ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης καταψήφισε την εισήγηση θέτοντας θέμα κόστους της μελέτης επισημαίνοντας επίσης ότι θα έπρεπε να προηγηθεί διαγωνισμός όπως καταψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως με την υπογραφή της σύμβασης «ανοίγεται ξεκάθαρα μέσα από τις κατευθύνσεις του πολεοδομικού σχεδιασμού, το κεφαλαιώδες ζήτημα του χαρακτήρα του δρόμου ανάπτυξης και των στρατηγικών επιλογών της νέας δημοτικής αρχής οι οποίες συντάσσονται απόλυτα με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επιταγές της επιχειρηματικότητας».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass