ΤΑ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αναβίωσε ο Τσε, έγινε στάμπα ο Βαρουφάκης!

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2015 10:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:36

Του Δημήτρη Βάλλα

Ξεκίνησε από ένα ευρωπαϊκό ...πτωχοκομείο όταν για τις ανάγκες του ιδρύματος δύο κομμάτια από ύφασμα κόπηκαν και ράφτηκαν στο σχήμα του γράμματος «Τ», για να δημιουργήσουν ένα... εσώρουχο.

Από τότε τα λεγόμενα T-Shirt, έμελλε να γίνουν διάσημα εκφράζοντας κατάσαρκα, κάτι δηλαδή σαν τατουάζ, απόψεις, πιστεύω, διαμαρτυρίες αλλά και ολόκληρες ιδεολογίες.

Σημειολογία λοιπόν σε όλο της το μεγαλείο και πάμε.

Η πρόσφατη προεκλογική καμπάνια και η έλευση για πρώτη φορά στην Ελλάδα μιας αριστερών καταβολών και πεποιθήσεων –αν θέλετε- κυβέρνησης, έφερε τα πάνω κάτω και στα μακό μπλουζάκια!

Από την κλασσική φιγούρα του Τσε Γκεβάρα μέχρι τα συνθήματα της ελπίδας του Σύριζα και πολλά άλλα τυπώθηκαν πάλι όλα και έγιναν μόδα για όλες τις ηλικίες.

Χρόνια στη πόλη ασχολούμενος με τη γραφιστική ο κ. Πέτρος Καφανέλης ξανάβαλε στη βιτρίνα του μαγαζιού του τον Τσε σε μπλουζάκια όλων των αποχρώσεων, ξανατύπωσε το κόκκινο αστέρι της επανάστασης και ξαναθυμήθηκε το... Βιετνάμ, τον Χο Τσι Μινγκ και τους Αμερικάνους του Νίξον!

"Πράγματι", θα μας πει ο Πέτρος "και εγώ είμαι αυτής της γενιάς που λες, όμως τώρα όλα αυτά επανήλθαν στη μόδα. Βέβαια τα μπλουζάκια πάντα εξέφραζαν τους νέους ανθρώπους που είτε ήθελαν να περάσουν με μια «στάμπα» κάποιο μήνυμα, είτε να αναδείξουν αυτό το κάτι που τους εκπροσωπεί και τους εκφράζει. Τώρα με τις εκλογές είχαμε μεγάλη ζήτηση κυρίως σε μπλουζάκια με συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ με συνθήματα την ελπίδα, και κατά του φόβου και του τρόμου και βέβαια ξαναβγήκε και ο Τσε στη μέση που είναι η κλασσική φιγούρα του διαχρονικού επαναστάτη...

Αυτές τις ημέρες να φανταστείς έχουμε τεράστιο ενδιαφέρον και ετοιμάζουμε μαζική εκτύπωση- παραγωγή από μπλουζάκια με τη φωτογραφία του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη»...

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ!

Όμως και επειδή όπως έγραψε και ο Ευριπίδης «Όλβιος όστις της Ιστορίης έσχε Μάθησιν»

Ας μάθουμε και ολίγα για την ιστορία του t-shirt...

Το σύγχρονο αυτό κοντομάνικο μπλουζάκι λοιπόν, έχει γεννήσει μια απέραντη βιομηχανία προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και μόδας, αξίας πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο λιανικό εμπόριο. Η γέννηση του t-shirt δεν ήταν ένα θεαματικό γεγονός, όπως αυτή του αυτοκινήτου ας πούμε. Ωστόσο αυτό το τόσο ταπεινό κομμάτι υφάσματος έμελλε να αλλάξει την παγκόσμια μόδα για τις γενιές που θα ακολουθούσαν. Το t-shirt θα καταλήξει πολλές φορές να είναι ακόμα και εργαλείο πολιτικής σε κάποιες στιγμές της ιστορίας, ή ακόμα και ένα σύμβολο επανάστασης και αλλαγής.

Στην αρχή το t-shirt ήταν κάτι παραπάνω από εσώρουχο, αλλά πολύ χρήσιμο. Προς το τέλος του 19ου αιώνα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές εσώρουχο το μονοκόμματο μάλλινο (long johns), το οποίο κάλυπτε σχεδόν όλο το σώμα και το οποίο φορέθηκε πολύ σε Αμερική και Βόρεια Ευρώπη. Ξεκινούσε από το λαιμό κάλυπτε όλο το χέρι και συνέχιζε μέχρι τον αστράγαλο. Καθώς το πλεκτό ήταν δύσκολο να κοπεί και να ραφτεί, οι κατασκευαστές έψαχναν μια λύση η οποία θα ήταν πιο γρήγορη στην παραγωγή για εκείνους, αλλά και πιο εύχρηστη για τους καταναλωτές.

Καθώς στην Ευρώπη τα πράγματα άλλαζαν οι Αμερικάνοι συνέχιζαν να ιδρώνουν. Σε ένα ευρωπαϊκό πτωχοκομείο δυο κομμάτια βαμβακερού πια υφάσματος κόπηκαν σε μορφή "t" και ράφτηκαν δημιουργώντας το μισό από το εσώρουχο long johns. Από βαμβάκι ράφτηκε το αντίστοιχο παντελονάκι και δημιουργήθηκε το πρώτο ολόσωμο βαμβακερό εσώρουχο. Ύστερα από εκείνη τη στιγμή δεν άργησαν πολύ το παντελονάκι και το t-shirt να χωριστούν για πάντα. Η Βιομηχανική Επανάσταση έφερε και την πρώτη γραμμή παραγωγής από τον Henry T. Ford. Πολλοί άρχισαν να αποτάσσουν τον Πουριτανισμό του παρελθόντος, οι βικτοριανές ιδέες της σεμνότητας άρχιζαν να δίνουν τόπο στην νέα μόδα. Δεδομένου ότι ο Α' παγκόσμιος πόλεμος εμφανίστηκε στον ορίζοντα, το t-shirt λόγω της εύκολης χρήσης του ήταν έτοιμο να υπηρετήσει τον στρατό.

«Το πρώτο καταγραμμένο γεγονός εισαγωγής του t-shirt στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 'Α Παγκόσμιου Πολέμου όταν διαμαρτυρήθηκαν οι Αμερικανοί στρατιώτες παρατηρώντας τα ελαφριά βαμβακερά ενδύματα των Ευρωπαίων στρατιωτών. Οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν καταϊδρωμένοι, καθώς η κυβέρνησή τους έδινε ακόμα τις μάλλινες στολές, αυτό δεν ήταν απλά μόδα, αποτελούσε ουσιαστικά ένα τακτικό στρατιωτικό μειονέκτημα. Πώς θα μπορούσε ένας ελεύθερος σκοπευτής να κρατήσει ακόμα και να στοχεύσει με το τουφέκι του με τις σταγόνες του ιδρώτα στα μάτια του; Ο αμερικάνικος στρατός μπορεί να μην αντέδρασε γρήγορα, αλλά η ιδιαίτερα πρακτική και ελαφριά μπλούζα θα έκανε σύντομα πάταγο στον μέσο Αμερικανό καταναλωτή.

Στα πρώτα-πρώτα έτη μετά από τον πόλεμο, η ευρωπαϊκή μόδα για τη χρήση των t-shirt ως εξωτερικό ένδυμα, που εμπνεύστηκε κυρίως από τις νέες στολές των αμερικάνικων δυνάμεων, διαδόθηκε και στην Αμερική.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών το στυλ, τα σχέδια, το κόψιμο έχουν αλλάξει αλλά ένα t-shirt αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε οποιαδήποτε σύγχρονη ντουλάπα. Καθένας επιλέγει το στυλ του»...

Εμπρός λοιπόν του T-shirt οι απανταχού παθιασμένοι, οι νέες πολιτικές συνθήκες αλλά και οι σχεδιαστές ανοίγουν νέους ορίζοντες για όλους...

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass