Ο ν. Λάρισας έχει περισσότερους κάδους ανακύκλωσης μπαταριών και από την Αυστρία!

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2015 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:31

 

 

Της Λένας Κισσάβου

 

Μια απλή και μικρή κίνηση καθημερινότητας, αλλά τόσο σωτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος, τα τελευταία χρόνια υιοθετείται από έναν αυξανόμενο αριθμό Λαρισαίων. Σταδιακά μεν στη διάρκεια των χρόνων, αλλά σταθερά δε, η κίνηση ρίψης άχρηστων μπαταριών στους ειδικούς κάδους-σωλήνες ανακύκλωσης, που βρίσκονται σε διάφορα στην πόλη, τείνει να γίνει συνήθεια για αρκετούς.

Είτε είναι ο φόβος που ωθεί τους ανθρώπους, να πετάξουν τις μπαταρίες στους ειδικούς κάδους (για να μην μολύνουν τα τοξικά υγρά τους), είτε είναι η μεγάλη τους ευαισθησία για το περιβάλλον, είτε γιατί απλά θέλουν να συμβάλλουν σε μια καλή δράση για το περιβάλλον, το αποτέλεσμα είναι ότι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας «ΑΦΗΣ» κ. Ηλίας Ορδόλης, από το νομό Λάρισας, το 2014 και ένα διάστημα των πρώτων ημερών του 2015, συλλέχτηκαν από τους κάδους 15.453 κιλά μπαταριών.

Ο κ. Ορδόλης μας πληροφορεί ότι «Στην κάλυψη κάδων ανά χίλιους κατοίκους ο νομός Λαρίσης έχει 4,6 κάδους ανά χίλιους κατοίκους, δύο φορές υψηλότερη από την Αυστρία που ακολουθεί δεύτερη στην κατάταξη και 2,5 φορές υψηλότερη από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο.

Όσον αφορά στις παραλαβές μπαταριών το 2014 συλλέχθηκαν από το Νομό Λαρίσης 6.985 κιλά (περίπου 305.000 μπαταρίες) όμως το στοιχείο αυτό δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα δεδομένου ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2015 παραλάβαμε από την εταιρεία ανακύκλωσης HER S.A. , άλλα 7.920 κιλά που αφορούν συγκέντρωση μπαταριών από την εν λόγω εταιρεία για το 2014».

Αν και στο Νομό Λαρίσης έχουν τοποθετηθεί οι περισσότεροι κάδοι στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας (1.266 κάδοι) με δεύτερο το Νομό Μαγνησίας (1.227 κάδοι), παρόλα αυτά τα πρωτεία συλλογής των περισσότερων κιλών μπαταριών, στην Κεντρική Ελλάδα έχει η Εύβοια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της «ΑΦΗΣ».

Στη Εύβοια λοιπόν, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον και καλύτερα οργανωμένοι σε τέτοιες δράσεις προστασίας του.

Να σημειωθεί ότι οι μπαταρίες που συλλέχτηκαν απ’ τους νομούς της Κεντρικής Ελλάδας το 2014 (Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδας) ανέρχονται στα 2.600.000 κιλά.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Όσο αφορά στην ανακύκλωση μπαταριών σε όλη τη χώρα, ο κ. Ορδόλης υποστήριξε πως: «Τα αποτελέσματα της ΑΦΗΣ για το 2014, κρίνονται θετικά. Παρά την περαιτέρω πτώση της αγοράς κατά 11% , η συλλογή μπαταριών έφθασε τους 609 τόνους (περίπου 27 εκατομμύρια μπαταρίες) παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,9% έναντι του 2013.

Η τοποθέτηση κάδων έφθασε τους 61.752 κάδους με εξαιρετική κατανομή, ανάλογη μάλιστα με αυτήν της πληθυσμιακής κατανομής.

Έτσι αυτή τη στιγμή οι κάδοι της ΑΦΗΣ βρίσκονται σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς της Ελλάδος, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει μακράν την καλύτερη κάλυψη στην Ευρώπη στις τοποθετήσεις κάδων, με 5,6 κάδους ανά χίλιους κατοίκους όταν η δεύτερη Αυστρία έχει 2,6 κάδους ανά χίλιους κατοίκους και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1,8 κάδοι ανά χίλιους κατοίκους».

Η συλλογή των μπαταριών πραγματοποιείται με ειδικό αυτοκίνητο, το οποίο τις μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη και από εκεί σε εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μόλις 4-5 εργοστάσια ανακύκλωσης που δέχονται μπαταρίες και όπως και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και η Ελλάδα στέλνει σε αυτά τις μπαταρίες για να ανακυκλωθούν

Η «ΑΦΗΣ»

Η εταιρεία ΑΦΗΣ Α.Ε. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004, με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.

Λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο τη συλλογή και ανακύκλωση φορητών μπαταριών προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία.

Η εταιρεία είναι ο εγκεκριμένος φορέας που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για την ανακύκλωση των φορητών μπαταριών στη χώρα μας.

Οι ενδιαφερόμενοι να τοποθετήσουν κάδο ανακύκλωσης μπαταριών, στην επιχείρησή τους, μπορούν να κάνουν σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας «ΑΦΗΣ".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass