ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΧΘΕΣ Η ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Οκτώ βασικά μέτωπα πάλης του ΕΚΛ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2015 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:31

Οκτώ βασικά μέτωπα πάλης, στο διεκδικητικό πλαίσιο του 2015 ενέκρινε χθες η ετήσια απολογιστική συνέλευση αντιπροσώπων Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Μέτωπα που εστιάζουν, στην "υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 751 ευρώ", στη "λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των ανέργων", στη "διατήρηση της κοινωνικής ασφάλισης", στο "δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης από το ΕΚΛ και τα σωματεία", στην "υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και της δωρεάν παιδείας", στο "δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία", στις "δράσεις για τα προβλήματα της νεολαίας" και τέλος, στο "κοινό πλαίσιο πάλης με ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ".

Η συνέλευση των αντιπροσώπων, που έγινε σε αίθουσα του ΕΚΛ, ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Τάσο Τσιαπλέ να παρουσιάζει τον απολογισμό δράσης για το 2014 αλλά και τον προγραμματισμό δράσης για το 2015 ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζ. Μαρούδας, η Κατερίνα Λαδοπούλου εκ μέρους της Ενωσης Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και η Χρυσάνθη Αναγνώστου εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

ΚΡΙΣΗ

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση ο κ. Τσιαπλές τόνισε μεταξύ άλλων πως "η εργατική τάξη της χώρας μας και στο νομό μας, εξακολουθεί να πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής, για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου".

"Σ’ αυτό επέδρασαν, η αύξηση της ανεργίας και των απολύσεων, του φόβου λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, οι συγχύσεις που υπάρχουν στη συνείδηση μεγάλων τμημάτων της εργατικής σε σχέση με τον χαρακτήρα της κρίσης, τις αιτίες των προβλημάτων και τον τρόπο που θα λυθούν αυτά, που καλλιεργούνται όχι μόνο από τον ταξικό αντίπαλο μας και τα κόμματά του, αλλά και από τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές".

"Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, που εκλέχθηκε από το 29ο συνέδριο, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με όσες αδυναμίες έχει, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργατοϋπαλλήλων, των ανέργων και των συνταξιούχων, ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - Ε.Ε - εργοδοσίας, διεκδικώντας όχι μόνο την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε από το 2009 σε μισθούς, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα στήριξης των ανέργων και περιορισμού της ανεργίας με πλήρη και σταθερή εργασία, αλλά και αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας".

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Αναφερόμενος τέλος στις πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή τις εθνικές εκλογές ο κ. Τσιαπλές σημείωσε πως "οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ως έκφραση κυρίως, της απόρριψης από ευρύτερα εργατικά-λαϊκά στρώματα της προηγούμενης αντιλαϊκής πολιτικής Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και χαμηλών προσδοκιών για τις ανάγκες του λαού. Η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει την λογική της αναμονής στους εργαζόμενους, να παρουσιάσει κάποια μέτρα – ψίχουλα για λίγους, ως φιλεργατική πολιτική και να υποτάξει το σ.κ, στη δική της γενικότερη πολιτική.

Εμείς θεωρούμε ότι η αλλαγή της κυβέρνησης, δεν θα αλλάξει τη βασική γραμμή της ασκούμενης πολιτικής, με δεδομένη την αποδοχή και από μέρους της, ότι το κουμάντο στην οικονομία και στην πολιτική θα κάνουν οι καπιταλιστές, ότι θα συνεχίσει η χώρα να είναι στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ότι αναγνωρίζει το χρέος της πλουτοκρατίας ως χρέος του λαού, το οποίο θα διαπραγματευτεί, αναλαμβάνοντας νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, επομένως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις μεγάλες απώλειες που έχουμε υποστεί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, όπως προβλέπεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Δεν θα επαναφέρει τους κλαδικούς μισθούς στα επίπεδα προ του 2009, δεν θα καταργήσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα προγράμματα απασχόλησης, τους πάνω από 400 εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων. Η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ που λέει ότι θα κάνει, πέρα από το ότι αφορά περίπου το 15% των εργαζομένων, προϋποθέτει υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις 22% και 32%, ενώ χωρίς την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει τους μισθούς που είναι πάνω από 751 προς τα κάτω.

Δεν θα επαναφέρει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα προ του 2009 επίπεδα, τη 13η στους περισσότερους και τη 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ σε κανέναν. Δεν θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ούτε θα αποκαταστήσει τη ληστεία των αποθεματικών, δεν θα σταματήσει την εμπορευματοποίηση της υγείας και παιδείας. Μιλάνε μόνο για αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Δηλαδή ψίχουλα στους πολλούς και νέα κέρδη στους λίγους.

Φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να υπάρχει με όποια πολιτική διαχείρισης του συστήματος και αν εφαρμόζεται, από όποια κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και διεθνώς".

Για να καταλήξει ο κ. Τσιαπλές περιγράφοντας αναλυτικά τα βασικά μέτωπα πάλης. Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού, την ψήφιση του διεκδικητικού πλαισίου, τις παρεμβάσεις αντιπροσώπων αλλά και την έκδοση ψηφισμάτων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass