ΚΑΛΠΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Τριπλασίασε δύο φορές τη δύναμή του σε μια πενταετία

*Δεκαπλάσια η δεξαμενή ψηφοφόρων σε σχέση με το 2009

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:07

«Δεν βλέπω σήμερα κάποια κίνηση στην πόλη, δεν υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα εξαιτίας της εκλογικής νίκης», διαπίστωνε γνωστός Λαρισαίος που δεν είχε ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Και το ερμήνευε: «Πολύς κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, πάρα πολύς. Όμως οι καθαρόαιμοι συριζαίοι, αυτοί που θα δημιουργούσαν κλίμα, είναι πολύ λίγοι».

Μικρός παραμένει ο κομματικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, μέσα σ΄ ένα απέραντο σώμα εκλογικής υποστήριξης. Λίγα τα στελέχη, αδύνατο να διαχειριστούν τόση πολυκοσμία ψηφοφόρων, δύσκολο ακόμη και να προβλέψουν τις διαθέσεις τους. Γι’ αυτό και τους προέκυψε ως έκπληξη η πρωτιά της Άννας Βαγενά σε σταυρούς.

ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Φυσιολογικό επίσης να αργήσουν πολύ να αντιληφθούν ότι βρίσκονταν μια ανάσα από την κατάκτηση της τρίτης έδρας στη Λάρισα. Μόλις 1,4% τους έλειψε για να εκλέξουν τρεις βουλευτές. Αν το είχαν συνειδητοποιήσει κάτι παραπάνω θα μπορούσαν σίγουρα να κάνουν. Αν και κατά τα φαινόμενα, ό,τι έγινε ήταν κυρίως το ρεύμα που είχε δημιουργήσει πανελλαδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του. Σ΄ αυτό το κύμα βρέθηκαν καβάλα και οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές, ανά την επικράτεια άρα και στη Λάρισα.

Η πολιτική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα δεκαπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία, τριπλασιαζόμενη δύο αλλεπάλληλες φορές. Με ποσοστό κάτω του 4% το 2009, βρέθηκε προχθές να μετρά πάνω από 36% και 61.000 ψηφοδέλτια. Στο εντυπωσιακό άλμα που πέτυχε μεταξύ των διπλών εκλογών του 2012, προστέθηκαν τώρα άλλες 20.000 ψήφοι Λαρισαίων και επιπλέον ποσοστό 11%.

Τον Οκτώβριο του 2009, στις εκλογές που είχε θριαμβεύσει ο Γ. Παπανδρέου, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στη Λάρισα 7.500 ψηφοδέλτια (ποσοστό 3,98%). Στην αναμέτρηση του Μαΐου το 2012 μέτρησε στις κάλπες του νομού Λάρισας 24.500 ψήφους (ποσοστό 14%). Κι έναν μήνα αργότερα, στις επαναληπτικές του Ιουνίου έφτασε τις 41.500 ψήφους (στο 25,1%). Τώρα καταγράφοντας ποσοστό 36,1% βρέθηκε με 61.500 ψηφοδέλτια Λαρίσης. Και μάλιστα πέτυχε πρώτη φορά στην κομματική του ιστορία να φτάσει η Λάρισα στο πανελλαδικό ποσοστό του, πάντοτε υπολειπόταν απ΄ αυτό, κάποτε και κατά πολύ, θεωρούνταν αδύναμη περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε όλες τις επαρχίες του νομού πλην της Ελασσόνας. Στον Δήμο της Λάρισας δε κατατρόπωσε τον αντίπαλο, πετυχαίνοντας συνθήκες αυτοδυναμίας, αφού τα ποσοστά έδιναν τρεις βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ και έναν στη ΝΔ.

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ

Παράλληλη πορεία με το κόμμα της διέγραψε αυτά τα χρόνια και η επανεκλεγείσα βουλευτής Ηρώ Διώτη. Με 2.200 σταυρούς το 2009 ήταν μία από τους δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν συνοδεύσει τότε τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Τον Μάιο του 2012 ξεπετάχτηκε στους 7.500 σταυρούς προτίμησης και τώρα έφτασε στους 19.500, πρακτικά τους τριπλασίασε σχεδόν δύο φορές. Κι εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες σε επίπεδο προσώπων.

Άλλωστε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανανεώθηκε άρδην, 9 καινούργιοι υποψήφιοι στους 11. Πέραν της Η. Διώτη, μόνο ο Δημ. Γελαλής επίσης βουλευτής, μετείχε ξανά στον συνδυασμό του 2012. Και αυτή τη φορά δεν εξελέγη αφού τον προσπέρασε η Άννα Βαγενά. Ο Βερδικουσιώτης οικονομολόγος είχε καταταγεί δεύτερος στις εκλογές του Μαΐου με 4.100 σταυρούς. Έναν βουλευτή εξέλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις επαναληπτικές του Ιουνίου όμως έβγαλε δύο και άρα έστειλε στη Βουλή και τον δεύτερο στη λίστα της Λάρισας. Τώρα ο Δημ. Γελαλής τετραπλασίασε την επίδοσή του, κόντεψε τους 16.000 σταυρούς αλλά ως τρίτος δεν εκλέγεται.

Αξιοσημείωτη η επίδοση του Ελασσονίτη οφθαλμιάτρου Γιάννη Καρυπίδη, που για πρώτη φορά υποψήφιος με σχεδόν 12.000 σταυρούς κατετάγη τέταρτος. Στην περίπτωσή του φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συμπεριφορά μεγάλου κόμματος, αφού περίπου 5.000 από τους σταυρούς του γιατρού προέρχονταν από την επαρχία Ελασσόνας, όπου ήρθε πρώτος με τεράστια απόσταση από τον δεύτερο. Αν είχε χρόνο προεκλογικά να κινηθεί και στον υπόλοιπο νομό, όπου ήταν άγνωστος, ίσως η «προίκα» της Ελασσόνας να άλλαζε τη σειρά κατάταξης.

ΠΩΣ ΣΤΑΥΡΩΝΑΝ;

Η μεγαλύτερη όμως απόδειξη για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε, ενώ παραμένει διαφορετικός, ότι ενσωματώθηκε στο σύστημα εκλογής παραμένοντας αντισυστημικός, ήταν ο θρίαμβος της Άννας Βαγενά, που εξέπληξε τα στελέχη του κόμματος. Ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ μετείχε στο ψηφοδέλτιο η γνωστή ηθοποιός. Η οποία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν έκανε πρακτικά προεκλογική καμπάνια, εμφανιζόμενη στην πόλη μόλις τις τελευταίες μέρες. Αυτό δεν την εμπόδισε καθόλου να κάνει ρεκόρ λαμβάνοντας 19.400 σταυρούς. Ήταν όμως η πιο γνωστή από την ενδεκάδα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και από τους δύο βουλευτές της προηγούμενης περιόδου. Γενικά οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν φημίζονταν ως ιδιαιτέρως γνωστοί στο ευρύ κοινό. Ναι, γνωστοί στον κύκλο των ενασχολούμενων με τα κοινά, όχι όμως τόσο στον απλό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε στέλεχος του κόμματος που επόπτευε την εκλογική διαδικασία ως κομματικός αντιπρόσωπος. «Ερχόταν πολύς κόσμος πριν ψηφίσει και μας ρωτούσε ποιους να σταυρώσει διότι δεν γνώριζε τρεις υποψηφίους…». Την Άννα Βαγενά φυσικά, ως ηθοποιό, τη γνώριζαν στη Λάρισα κι οι πέτρες.

Άλλο παράδειγμα. Ο Τάκης Γιαλαμάς, ιστορικό στέλεχος του κόμματος, θεωρήθηκε εξαρχής ότι εκπροσωπούσε στο ψηφοδέλτιο το «Αριστερό ρεύμα» του Παν. Λαφαζάνη. Αυτό δεν τον εμπόδισε να βγει πέμπτος στη σειρά, προσπερνώντας με άνεση τον επίσης παλιό κομματικό Μάνθο Σαρρή, που παρότι θεωρούνταν καθαρόαιμος «Τσιπρικός» κατετάγη μόλις δέκατος.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν προσωπικές προεκλογικές καμπάνιες. Το είχε απαγορεύσει το κόμμα πανελλαδικά. Δεν έβαλαν διαφημίσεις, δεν έβγαλαν φυλλάδια παρά μονάχα μια κάρτα, δεν είχαν προσωπικά γραφεία αλλά χρησιμοποιούσαν όλοι μαζί το εκλογικό κέντρο του κόμματος ακόμη και στις περιοδείες πήγαιναν αρκετοί έως και όλοι μαζί βάσει προγράμματος που κατάρτιζε η Νομαρχιακή. Ο καθένας βέβαια προσέγγισε τον χώρο του, τον βοήθησαν συγγενείς και φίλοι αλλά προσωπικό μηχανισμό δεν διέθετε κανείς τους.

Άρα εκείνο που πρυτάνευσε ήταν η αναγνωρισιμότητα, το όνομα που είχε φτιάξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, η φήμη που τον ακολουθούσε. Κανείς από τους υποψηφίους δεν είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει ή να ενισχύσει προεκλογικά το προφίλ του. Επιπλέον αποδείχθηκε ότι ο κόσμος που προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου δεν δίστασε να ψηφίσει γυναίκες. Στέλνοντας δύο στη Βουλή, πρώτες σε σταυρούς. Και κατατάσσοντας έκτη τη νεαρή δασολόγο Φωτεινή Καρυώτη και όγδοη την καθηγήτρια Άννα Παπαϊωάννου.

Επίσης σημαντικό ότι εξαιρουμένης της πρώτης τετράδας, οι υπόλοιποι 7 υποψήφιοι κινήθηκαν με επιδόσεις περίπου ισοϋψείς. Αφού ο πέμπτος από τον ενδέκατο απείχαν μόλις 1.500 σταυρούς, «σκαλοπάτι» 200 σταυρών χώριζε τον έναν από τον επόμενο.

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Συναισθηματική αλλά και πολιτική συνάμα η δήλωση της Άννας Βαγενά στην «Ε». Η πρώτη σε σταυρούς βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Προσωπικά είμαι πολύ βαθιά συγκινημένη, ευχαριστώ πραγματικά όλους τους ανθρώπους, θεωρώ ότι με ψήφισαν από όλους τους πολιτικούς χώρους. Πρόκειται για πολύ μεγάλη δικαίωση, για όλη μου την πορεία. Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος αναγνωρίζει κάποια πράγματα…

Πρόκειται όμως πρωτίστως για μια μεγάλη δικαίωση της Αριστεράς, δικαιώνονται αγώνες χρόνων, ανθρώπων που μάτωσαν, που πέθαναν πιστεύοντας, ελπίζοντας σε κάποια πράγματα, με πρώτο απ΄ όλα την κοινωνική δικαιοσύνη, ζήτημα που αφορά όλους μας, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση…

Ευχαριστώ τους ανθρώπους σε όλο τον νομό, στην πόλη αλλά και στα χωριά που τα έχω γυρίσει με το Θεσσαλικό και συνεχίζω να τα γυρίζω και τώρα. Θεωρώ ότι ο κόσμος με την ψήφο του μου είπε, ‘’ξέρουμε ότι μας αγαπάς κι εμείς είμαστε εδώ, σ΄ αγαπάμε κι εμείς. Είσαι τίμια, σ΄ εμπιστευόμαστε’’. Αυτό που συνέβη με το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σαν να έχω ζήσει μια ολόκληρη ζωή…».

Η ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

«Ε, ναι λοιπόν… Η ελπίδα νίκησε το φόβο», τόνισε μιλώντας στην «Ε» η επανεκλεγείσα βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα Ηρώ Διώτη. «Η ελληνική κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που βιώνουν χρόνια τώρα φτώχεια, τρομοκρατία και επίθεση σε κάθε δικαίωμά τους από τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, πήραν στα χέρια τους την τύχη αυτής της χώρας και το μέλλον όλων μας. Και κέρδισαν. Έδωσαν την κυβέρνηση για πρώτη φορά στην Αριστερά.

Ο φόβος πάνω στον οποίο στηρίχτηκε το προεκλογικό παιχνίδι της Ν.Δ αλλά και η συνολική της πολιτική, δεν κατάφερε να σταθεί απέναντι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόγραμμα που δίνει μια άλλη προοπτική κι έναν άλλο δρόμο εξόδου από την κρίση. Έναν δρόμο ‘’μαζί με την κοινωνία’’.

 Εμείς συναισθανόμενοι τις μεγάλες μας ευθύνες και τις προσδοκίες του λαού θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας με το βλέμμα πάντα στις ανάγκες του κόσμου. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για την μεγάλη εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός στο νομό Λάρισας. Θα είμαστε πάντα εκεί που πρέπει».

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass