Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Με τη ματιά του εκλογικού αντιπροσώπου

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2015 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:05

Της Σοφίας Ορφανιώτη

Ο ρόλος του εκλογικού αντιπροσώπου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού απαιτεί πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη και αφοσίωση, τόσο για το κόμμα που εκπροσωπεί, όσο και για τον υποψήφιο βουλευτή που κλήθηκε να βοηθήσει. Από τη θέση του προσπαθεί να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της εκλογικής διαδικασίας, από το πρωί που θα ανοίξουν οι κάλπες μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουν.

Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι είναι αυτοί που κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με διαφανείς διαδικασίες, προβαίνουν σε τυχόν παρατηρήσεις, ή ενστάσεις, σε περίπτωση που πέσει κάτι μεμπτό στην αντίληψή τους.

Έτσι λοιπόν η εκλογική διαδικασία με τη ματιά ενός εκλογικού αντιπροσώπου είναι διαφορετική, ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να πει κανείς.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι στα εκλογικά κέντρα στα οποία κλήθηκαν να βρίσκονται, σε κάθε σημείο, στα εκλογικά τμήματα πρωτίστως αλλά και σε όλο το σχολείο, ώστε να εποπτεύουν την εκλογική κατάσταση.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που υποστηρίζουν σθεναρά κάποιο κόμμα, οπότε το να βρίσκονται κυριακάτικα σε κάποιο σχολείο για τόσες ώρες δεν είναι και «ανθυγιεινή» εργασία όπως υποστηρίζουν!

Στη Λάρισα σε πολλά εκλογικά τμήματα η παρουσία τους κάλλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ήταν ακριβοθώρητη.

Ωστόσο επισκεπτόμενοι χθες διάφορα εκλογικά κέντρα, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, εντοπίσαμε κάποιους και ζητήσαμε τη γνώμη τους για αυτή την εκλογική αναμέτρηση και πόσο δυσάρεστο ή ευχάριστο ήταν για αυτούς μια ηλιόλουστη Κυριακή να την «περνούν» εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο.

Ένας εκ των εκλογικών αντιπρόσωπων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Λαρίσης, είπε μεταξύ άλλων στην «Ε» ότι «η Κυριακή των εκλογών δεν είναι δύσκολη μέρα, υπήρξαν πολύ πιο δύσκολες Κυριακές. Τώρα πια ήρθε η ώρα να ανοίξουν πλατιά τα χαμόγελα και οι πολίτες να αισθανθούν αισιόδοξα. Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα φέρει στους Έλληνες την ελπίδα και ένα ευοίωνο μέλλον».

Στο ίδιο σχολικό συγκρότημα της Λάρισας συναντήσαμε λίγο πιο πέρα να μπαινοβγαίνει στα εκλογικά τμήματα και τον εκλογικό αντιπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Χρήστο Βαλάση, ο οποίος χαρακτήρισε καθήκον του να βρίσκεται για λογαριασμό του κόμματος που εκπροσωπεί σε κάποιο εκλογικό τμήμα. «Είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και θεωρώ ότι η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρας μας, είναι ανάγκη για το μέλλον των παιδιών μας», κατέληξε.

«Εμείς ως ΚΚΕ δεν ξεχωρίζουμε αυτή την εκλογική αναμέτρηση από τις προηγούμενες. Είναι μια ακόμη μάχη, από αυτές που δίνει καθημερινά ο λαός και εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, ώστε αυτές οι εκλογές να αναδείξουν ένα ΚΚΕ ισχυρό στη Βουλή, που θα παλεύει για τα δικαιώματα των πολιτών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκλογικός αντιπρόσωπος του κόμματος Αχιλλέας Σίμος.

Έντονη ήταν η παρουσία των εκλογικών αντιπροσώπων του «Ποταμιού». Ένας εξ αυτών μιλώντας στην «Ε», χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου ως την κρισιμότερη των τελευταίων ετών, επισημαίνοντας ότι το «Ποτάμι» θα πρέπει να έχει ρυθμιστικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Από το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου το «Κίνημα Δημοκρατών –Σοσιαλιστών» η εκλογική αντιπρόσωπος κ. Ανθή Κατσάρα επισήμανε ότι «λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης οφείλουμε να δώσουμε το «παρών», αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, αν θέλουμε να πάμε τη χώρα ένα βήμα μπροστά».

Στο καθήκον για λογαριασμό του κόμματος του και ο κ. Σωτήρης Αργυράκης. Εκλογικός αντιπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», αρκετά συνεπής στον ρόλο του επέβλεπε χθες σε κάθε εκλογικό τμήμα, τη διαδικασία ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, αν και δεν έλειψαν και τα ευτράπελα όπως είπε.

Κυρίως με τους ηλικιωμένους που είχαν διάφορες ενστάσεις….

Μάλιστα κάποιος είπε ότι δεν υπήρχαν τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων όταν τα φυλλομέτρησε, φυσικά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε,

ενώ κάποια κυρία εντόπισε ότι δίνονται ψηφοδέλτια πάντα με την ίδια σειρά, που επίσης και αυτό όπως αποδείχθηκε από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν ίσχυε…

Πάντως η δουλειά του εκλογικού αντιπροσώπου απαιτεί υπομονή, κουράγιο και καλή διάθεση.

Ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός διότι αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, βοηθούν στην αποφυγή παραλείψεων και λαθών  που μπορεί να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass