ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 37,5%

Ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε την 3η έδρα στη Λάρισα

*Πανηγυρική ατμόσφαιρα για τη νίκη αλλά και περίσκεψη για την επόμενη μέρα *Πρόσκληση για υποστήριξη «κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας»

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2015 4:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:05

Μικρό ποσοστό έλειψε από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα ώστε να κατακτήσει την 3η βουλευτική έδρα. Κατάσταση παρόμοια με την κατάκτηση της αυτοδυναμίας πανελλαδικά. Σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Λάρισας χαιρετίζει το αποτέλεσμα και καλεί τους πολίτες να στηρίξουν «τη νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η οποία έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη».

Με την ιστορικού χαρακτήρα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πρώτη αριστερή κυβέρνηση προ των θυρών, περίσσευαν τα χαμόγελα στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στη Λάρισα. Αγκαλιές, συγχαρητήρια, πολύς κόσμος μαζεμένος, όχι όμως πανηγυρισμοί, ούτε τραγούδια και χοροί.

Σκεπτόμενη Αριστερά; Σε περίσκεψη τα στελέχη του κόμματος, ίσως επειδή παιζόταν η αυτοδυναμία, κυρίως όμως, όπως ομολογούσαν, επειδή η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή. Το στοίχημα της Αριστεράς, το να μην απογοητεύσει τον λαό, φαινόταν ήδη να απασχολεί τους περισσότερους από χθες το βράδυ.

Ήταν και η εκκρεμότητα με τους σταυρούς, με την τρίτη έδρα να μην φαίνεται να καταχτιέται στη Λάρισα. Παραλίγο, για μία μιάμιση μονάδα μόνο. Χρειαζόταν 37,5% για να εκλέξει τρεις βουλευτές από την πρώτη κατανομή. Αλλιώς και παρά το υψηλό υπόλοιπο ο εκλογικός νόμος και τα τερτίπια του μοιράζουν τις έδρες πρώτα στα μικρότερα κόμματα.

Η επίδοση της Λάρισας ήταν μάλλον ευχάριστη έκπληξη για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, αφού για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια δεν υπολειπόταν του πανελλήνιου ποσοστού. Μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, στη σταυροδοσία προηγούνταν δύο γυναίκες, εισερχόμενες στη Βουλή. Πρώτη η ηθοποιός Άννα Βαγενά και ακολουθούσε η Ηρώ Διώτη που φαινόταν να επανεκλέγεται. Τρίτος πίσω τους ο Δημήτρης Γελαλής, όμως η βραδιά είχε δρόμο ακόμη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οργάνωση για την υποδοχή του αποτελέσματος χθες στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας. Από νωρίς το απόγευμα στο τέρμα του πεζοδρόμου της Ασκληπιού, πριν τη Μανδηλαρά. Στέγαστρο, τέντα για τυχόν βροχή, τεράστιο πανό να κόβει τον αέρα αλλά και να αναδεικνύει από μακριά τη θέση. Και σειρές από πλαστικές καρέκλες για όσους θα κουράζονταν. Μπροστά από γιγαντοοθόνη απ΄ όπου μεταδίδονταν τηλεοπτικώς τα εκλογικά αποτελέσματα. Για όργανα, ψητά κ.λπ., δεν είχε ληφθεί μέριμνα.

Ο πεζόδρομος της Ασκληπιού είχε ουσιαστικά κλείσει έξω από το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμη από την ανακοίνωση των exit polls. Κόσμος είχε ήδη μαζευτεί απ΄ έξω παρακολουθώντας τις εξελίξεις τηλεοπτικώς από τη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί. Κι όλο και πλήθαινε. Με χειροκροτήματα υποδεχόταν τα αποτελέσματα, με αγκαλιές αλληλοσυγχαίρονταν στελέχη και απλοί ψηφοφόροι. Παρόντες οι υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι έπαιρναν σειρά να μιλήσουν στα κανάλια που τους ζητούσαν δηλώσεις.

Η Ν.Ε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πολύ αργά το βράδυ η Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ελληνικός λαός ξεπέρασε τον φόβο, ψήφισε με βάση την ελπίδα, ψήφισε για την κατάργηση της λιτότητας και έστειλε ένα μήνυμα ανατροπής στη χώρα μας και σ’ όλη την Ευρώπη, ενόψει και της δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, καλεί τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να στηρίξουν αποφασιστικά τη νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η οποία έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, προς όφελος του λαού».

Σωτ. Ζαχαριάς

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass