Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡ. ΔΗΜΟ ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ

Απορρίπτει αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Κατηγορηματικά αντίθεση στην προοπτική αλλαγών στη χωροταξική κατανομή των δήμων εμφανίζεται η κυβέρνηση. Ανώτατα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή πρόσφατο αίτημα κατοίκων των παραλιακών δημοτικών διαμερισμάτων Στομίου, Ομολίου, Παλαιοπύργου και Καρίτσας για ένταξή τους στον Δήμο Τεμπών αντί του Δήμου Αγιάς, διαβεβαιώνουν σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα χωροταξικών αλλαγών στους υφιστάμενους δήμους καθώς το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών («Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις») περιορίζεται σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία των δήμων, ζητήματα των εργαζομένων στους δήμους και όχι σε θέματα χωροταξικών αλλαγών.

Η επιστολή των κατοίκων διαμερισμάτων του πρώην Δήμου Ευρυμενών -χωρίς πάντως αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα κατοίκων- με αφορμή και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε προς διαβούλευση, κινητοποίησε τη δημοτική αρχή του Δήμου Αγιάς, που άρχισε να αναζητά αν υφίσταται θέμα αποσχιστικών τάσεων και σε ποιο μέγεθος στα όρια του Δήμου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας στο περιθώριο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ στην Αθήνα είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος φέρεται να διαβεβαίωσε για την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει κανένα θέμα χωροταξίας των δήμων παρά την πρωτοβουλία για ανακίνηση διορθωτικών αλλαγών στα θεσμικά ζητήματα του Καλλικράτη και κυρίως σε όσα αφορούν στη λειτουργία των δήμων και ζητήματα των εργαζομένων στους δήμους.

Ανάλογη διαβεβαίωση παρείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον περιφειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό παρουσία των δημάρχων Αγιάς και Τεμπών κ. Αντώνη Γκουντάρα και Κώστα Κολλάτου αντίστοιχα, με αντικείμενο τη διερεύνηση των κυβερνητικών προθέσεων σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανακίνησης αλλαγών στα διοικητικά όρια των υφιστάμενων δήμων.

Οι διαβεβαιώσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρξαν ρητές και κατηγορηματικές χωρίς να αφήνουν οποιοδήποτε περιθώριο έστω και συζήτησης του θέματος καθώς, όπως εκτιμούν, "οποιαδήποτε ανακίνηση θέματος αποσχιστικών τάσεων αναμένεται να πυροδοτήσει μικρότερα ή μεγαλύτερα θέματα στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των χειρισμών στη χωροταξική κατανομή τους στο πλαίσιο του προγράμματος Καλλικράτης". Ενώ και τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αποκαλύπτουν πως υπάρχει προβληματισμός και ανταλλάσσονται απόψεις για θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη μετά από 6 χρόνια εφαρμογής του νομικού πλαισίου με εξαίρεση το χωροταξικό τηρώντας αποστάσεις από τις αποσχιστικές τάσεις της περιοχής του τέως δήμου Ευρυμενών, που ανακινούνται από τοπικά στελέχη προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν το υπουργείο Εσωτερικών θα απαντήσει γραπτώς στο υπόμνημα των κατοίκων των παραλιακών δημοτικών διαμερισμάτων Στομίου, Ομολίου, Παλαιοπύργου και Καρίτσας ή θα επιλέξει να απαντήσει έμμεσα αποκλείοντας το χωροταξικό από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προοπτική με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και η ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται πως στο υπόμνημα των κατοίκων, που κοινοποιείται παράλληλα στους Δήμους Τεμπών και Αγιάς, τονίζεται πως «ομόφωνα αποφασίστηκε: Η συγκρότηση Επιτροπών πρωτοβουλίας ανά οικισμό που θα ενημερώνει τους κατοίκους και θα συγκεντρώνoυν υπογραφές των κατοίκων των οικισμών τού τέως Δήμου Ευρυμενών για να επιδοθούν έως τέλος Αυγούστου 2016 μαζί με το Υπόμνημα στον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη Κώστα, στο μέλος της Επιτροπής περιφερειάρχη κ. Αγοραστό Κώστα και στους βουλευτές.

Εμείς οι κάτοικοι Στομίου, Ομολίου, Παλαιοπύργου, Καρίτσας που υπογράφουμε το παρόν υπόμνημα, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη χωροθέτηση των οικισμών μας μέσω του Καλλικράτη στον Δήμο Αγιάς και ζητούμε, μέσω και της επικείμενης μεταρρύθμισής του, την ένταξή μας στον Δήμο Τεμπών, καθόσον:

Η συνεκτική περιοχή μας που ανήκε προ του Καλλικράτη στον τέως Δήμο Ευρυμενών δεν έχει κανένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό συνοχής με τον Δήμο Αγιάς, αλλά έχει διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία του Δήμου Τεμπών ως ενιαίος χώρος μεταξύ του Δ. Κισσάβου και του Κάτω Ολύμπου, της κοιλάδας των Τεμπών και του Δέλτα Πηνειού, ως προς τις αγροτικές, επαγγελματικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές μας, όπως αποδεικνύεται και από το εγκεκριμένο από 7/4/2014 ΣΧΟΟΑΠ του τ. Δήμου Ευρυμενών.

Επί πολλά έτη εξυπηρετούμαστε αποκλειστικά από υποδομές και υπηρεσίες που έχουν έδρα τον Δήμο Τεμπών (Τράπεζα, Λύκειο, Υποθηκοφυλακεία, Αστυνομικό τμήμα, ΟΣΕ, Κέντρο Υγείας, ύδρευση Παλαιοπύργου, έργα διαχείρισης και άρδευσης στον Πηνειό, Κτηνιατρείο, Γεωτεχνικές Υπηρεσίες, κοινός Αγροτικός Συνεταιρισμός, παραγωγικές και εμπορικές συνεργασίες στο ακτινίδιο, στο εργοστάσιο μηδικής, κ.λπ.).

Η έδρα του Δήμου Αγιάς απέχει πάνω από 50 χιλιόμετρα από τους οικισμούς μας με αποτέλεσμα διαχρονικά να μην έχουμε απολύτως καμία δυνατότητα ουσιαστικής συναλλαγής και εξυπηρέτησης ως πολίτες από το διοικητικό κέντρο της Αγιάς, ενώ έχουμε άμεση πρόσβαση στο κοντινό Διοικητικό Κέντρο του Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών, που επιπρόσθετα βρίσκεται επί του οδικού άξονα ΠΑΘΕ και των συχνών μετακινήσεών μας προς την πόλη της Λάρισας.

Οι αρνητικές συνέπειες της 6χρονης εμπειρίας μας από την ένταξή μας στον Δήμο Αγιάς είναι μεγάλες και ανεξάρτητα από προθέσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής, με σοβαρή ζημία των παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ενδιαφερόντων και συμφερόντων μας, ως προς τη βιωσιμότητα της οργάνωσης, συμμετοχής και αποτελεσματικής λειτουργίας και διαχείρισης της τοπικής μας κοινωνίας.

Κατά τη διαμόρφωση της χωροταξίας του Καλλικράτη το 2010 εκφραστήκαμε ομόθυμα σε δημοψήφισμα που διοργάνωσε ο τότε Δήμος Ευρυμενών με μεγάλη συμμετοχή και ποσοστό πάνω από 90% των ψηφισάντων ταχθήκαμε υπέρ της ένταξής μας στον Δήμο Τεμπών και ανάλογη κοινή απόφαση συνένωσης πάρθηκε τότε από τα Δημοτικά Συμβούλια του Κάτω Ολύμπου (Τεμπών σήμερα) και του Δήμου Ευρυμενών, χωρίς τότε να λάβει υπόψη την γνώμη μας η Πολιτεία.

Κατόπιν αυτών ζητούμε όπως ενεργήσετε για να ενταχθούν άμεσα οι οικισμοί και η κτηματική μας περιφέρεια του τ. Δήμου Ευρυμενών στον Δήμο Τεμπών για να διασφαλιστούν οι όροι βιωσιμότητας των οικισμών και της τοπικής μας κοινωνίας» καταλήγει το υπόμνημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass