Η Ημέρα Μνήμης Εβραίων Μαρτύρων

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2015 18:37 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:01

Εβδομήντα χρόνια χωρίζουν τον σημερινό κόσμο από τη μέρα που οι στρατιώτες της 60ης σοβιετικής μεραρχίας μπήκαν σαν απελευθερωτές στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1945, όταν άνοιξαν οι πύλες του κολαστηρίου και οι συμμαχικές δυνάμεις ανακάλυψαν με φρίκη το πιο αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε ποτέ: το Ολοκαύτωμα. Μια καλοσχεδιασμένη και βιομηχανικά οργανωμένη γενοκτονία, που συντελέστηκε στην καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης του 20ου αιώνα, αφήνοντας πίσω της τις στάχτες 6.000.000 Εβραίων. Σε σχετικό δελτίο τύπου, προστίθενται και τα εξής:

Το ένα τρίτο του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης εξολοθρεύτηκε ωμά και ανελέητα. Η ιδεολογία των Ναζί και η εφαρμογή της δεν έχουν προηγούμενο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, εξ ου και η μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος.

Το 2003, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Εβραίους-θύματα του Ολοκαυτώματος. Την απόφαση αυτή του ΟΗΕ επικύρωσε ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων με το άρθρο 2 του Νόμου 3218/04, θεωρώντας εθνική υποχρέωση την απόδοση τιμής στα αθώα θύματα αυτής της θηριωδίας, μεταξύ των οποίων ήταν και 67.000 Έλληνες Εβραίοι.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας τιμούν την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων στις 6.30 μ.μ. και αμέσως μετά με εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος. Η εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει με παρένθετα ιστορικά κείμενα η αρχαιολόγος κα Βασιλική Πανάγου, θα κλείσει με συναυλία της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» από την Κέρκυρα με μαέστρο των κο Σωκράτη Άνθη και σολίστ την κα Λουίζα Κονέ.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ

Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 10.30 π.μ. υπό την αιγίδα των παραπάνω φορέων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα απευθυνόμενη στα σχολεία της πόλης, στην Πλατεία Άννας Φρανκ. Μαθητές του 5ου Γυμνασίου και του 8ου Δημοτικού (Εβραϊκού) Λάρισας θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στην τραγική αντιπολεμική μορφή της Άννας Φρανκ και στα 1.500.000 παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Πρόκειται να παραστούν αντιπροσωπείες σχολείων και θα κατατεθούν στεφάνια. Από τους οργανωτές, καλούνται όλοι οι συμπολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, που δεν έχουν μόνο τελετουργικό χαρακτήρα. Ο απώτερος σκοπός τους είναι να διδάξουν, να προβληματίσουν και να αποτελέσουν θεμέλιο στην οικοδόμηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από φαινόμενα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας, ενός κόσμου ειρήνης, δικαιοσύνης και ελευθερίας, τον οποίο οφείλουμε στις επόμενες γενιές. Η Λάρισα, είναι η μοναδική πόλη που έχει πλατεία αφιερωμένη στο αντιπολεμικό σύμβολο Άννα Φρανκ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass