«ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ» ΜΕ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Μισό βήμα απεξάρτησης από τη ΔΕΗ

* Συμψηφισμός με τα τιμολόγια ηλεκτρικού, μένουν όμως τα πάγια! * Με τα σημερινά δεδομένα η απόσβεση της επένδυσης απαιτεί περί τα 8 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ), κ. Σταύρο Τσολάκο

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2015 10:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:56

 

 

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Tη δυνατότητα να μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά στο σπίτι μας προκειμένου να παράγουμε τη δική μας και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, για ιδία χρήση και όχι με τη δέσμευση πώλησής της στη ΔΕΗ (όπως μέχρι τώρα ίσχυε), δίνει μια νέα υπουργική απόφαση, η οποία πέρασε την τελευταία μέρα πριν τη διάλυση της Βουλής (31 Δεκεμβρίου 2014).

Η απόφαση αναφέρεται στην αυτοπαραγωγή (ιδιοκατανάλωση) ενέργειας, σε σπίτια και επιχειρήσεις (με φωτοβολταϊκά συστήματα), με συμψηφισμό στον λογαριασμό της κατανάλωσης ρεύματος με τη ΔΕΗ.

Κρίνεται μεν, ως μια «ενεργειακή επανάσταση» ή τουλάχιστον το πρώτο βήμα προς αυτή, αφού ο καθένας θα μπορεί να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται, αλλά απ’ την άλλη δεν αποδεσμεύει οριστικά, τον επενδυτή- χρήστη, από τη ΔΕΗ, καθώς τον καλεί να πληρώνει κανονικά όλα τα πάγια των τιμολογίων της.

«Κατ΄αρχήν πρόκειται για μια σημαντική υπουργική απόφαση, στην κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας. Προσφέρει μια λύση, με οικονομικά οφέλη, που μπορεί να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τους ολοένα και πιο ακριβούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, παράλληλα βοηθά το περιβάλλον, αλλά απέχει σημαντικά από το να χαρακτηριστεί τέλεια, καθώς πρέπει να δοθούν αρκετές ακόμη διευκρινίσεις και να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις», μας λέει ο πρόεδρος του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ), κ. Σταύρος Τσολάκος, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο καταναλωτής για παράδειγμα, δεν έχει καμία οικονομική ελάφρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, εκτός από το λιγότερο κόστος κατανάλωσης ρεύματος, και εφόσον καταναλώνει. Γιατί να πληρώνει το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), όταν ήδη χρησιμοποιεί μια «καθαρή» ενέργεια, αλλά κι άλλους πάγιους φόρους;

Αν υπολογίσουμε λοιπόν το κόστος της επένδυσης που θα χρειαστεί μια οικογένεια, με το ελάχιστο ύψος να είναι στα 8.000 ευρώ, μαζί με το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας (με τα σημερινά δεδομένα τιμών) η απόσβεσή του θα απαιτήσει οκτώ χρόνια!».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Το κόστος (οικονομικό και περιβαλλοντικό) των συμβατικών πηγών ενέργειας (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο κ.α) παγκοσμίως διαρκώς ανεβαίνει.

Η χώρα μας έχει τόση ηλιοφάνεια που οι καταναλωτές μπορούν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τα φωτοβολταϊκά συστήματα για να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τις εκπομπές ρύπων.

Τοποθετούνται φωτοβολταϊκά σε ένα κτίριο (σε κεραμοσκεπή, σε δώμα, έδαφος, σκέπαστρο βεράντας ή οποιαδήποτε άλλη νόμιμη κατασκευή) η παραγωγή των οποίων αφαιρείται από την κατανάλωση του χρήστη. Ο συμψηφισμός θα είναι ενεργειακός (σε kWh) και γίνεται ετησίως.

Το κτίριο παραμένει διασυνδεδεμένο με το δίκτυο δημόσιου ηλεκτρισμού και όταν δεν του αρκεί η ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, θα απορροφά από το δίκτυο.

Στόχος αυτής της υπουργικής απόφασης είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και όπως αναλυτικά αναφέρεται σε αυτή: «Προωθείται ο βασικός στόχος της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για ενεργειακή ασφάλεια, αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας.

Με την εφαρμογή της γίνεται πλέον ελκυστική η αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και θεσπίζεται για πρώτη φορά ο ενεργειακός συμψηφισμός (netmetering). Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει τα εξής:

-Αυτοπαραγωγή στη μέση και χαμηλή τάση.

-Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών.

-Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.Τα όρια διαφοροποιούνται για το μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα με ανώτατη ισχύ για τα μεν Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 20KW ενώ για την Κρήτη τα 50KW.

Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.

-Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες)

-Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.

-Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.

 -Δικαίωμα ένταξης στις διατάξεις της παρούσας έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass