ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Μαζικό «όχι» στη διάλυση κοινωνικής ασφάλισης

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2016 0:32

Της Λένας Κισσάβου

Η συγκυρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, χθες στη Λάρισα, με την κατάθεση στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού –φορολογικού νομοσχεδίου, σε συνδυασμό και με την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων στη χώρα κατά της ψήφισής του, πυροδότησε μεγαλύτερη ένταση στην αγωνιστική διάθεση, στις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη.

Φωνές διαμαρτυρίας με βολές και κριτική κατά της κυβέρνησης για τον νέο νόμο, ξέσπασαν αντίστοιχα, καταγγέλλοντας «τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους».

Με κυρίαρχα μηνύματα «όχι στη φοροληστεία» και «όχι στον νόμο-λαιμητόμο», ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς φέτος, χαρακτηρίστηκε περισσότερο ως μια κοινωνική εξέγερση, από ό,τι μία ακόμη ετήσια εκδήλωση στα στενά πλαίσια του καθήκοντος τιμής της επετείου.

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Στην Κεντρική πλατεία, χθες το πρωί, απεργιακή συγκέντρωση για τα 130 χρόνια Εργατικής Πρωτομαγιάς, οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το ΠΑΜΕ, με μεγάλη ανταπόκριση συμμετοχής σωματείων επαγγελματιών, συνταξιούχων και σπουδαστών.

Πανό με μηνύματα κατά του ασφαλιστικού νόμου και συνθήματα των συμμετεχόντων όπως «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση» κατέκλυσαν τον χώρο, ενώ της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

«Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας αταλάντευτα την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, επέλεξε αυτήν την κορυφαία αγωνιστική ημέρα της εργατικής τάξης που τιμούμε σήμερα, για να φέρει άρον-άρον το Σαββατοκύριακο για ψήφιση στη Βουλή, τον νόμο-λαιμητόμο, που τσακίζει την κοινωνική ασφάλιση και νέο φοροληστρικό νόμο, που φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες του λαού, για χάρη των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Ακόμα και οι Γερμανοί φασίστες στην Κατοχή, τις Κυριακές σταματούσαν τις εκτελέσεις», υποστήριξε σε ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Βάλθηκαν να κατεδαφίσουν ό,τι απόμεινε από την κοινωνική ασφάλιση και να επιβάλουν νέους εξοντωτικούς φόρους στην πλειοψηφία του λαού την ίδια στιγμή που φοροαπαλλάσσονται με διάφορες τροπολογίες βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η «σκληρή» διαπραγμάτευση και η όποια συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της, δεν γίνεται για την ανακούφιση των εργαζομένων, την απαλλαγή από τα μνημόνια και τις συνέπειές τους στη ζωή μας, αλλά για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Επίσης, εκτίμησε ότι «αυτή η αντεργατική – αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν θα έχει τελειωμό! Ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, για απελευθέρωση των απολύσεων, νέα μείωση μισθών, περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, πλειστηριασμούς για τα σπίτια του λαού, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, κ.α. Όλα αυτά γίνονται για να θωρακίζονται η κερδοφορία και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και όχι για να σωθεί η χώρα».

Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος και

συμμετείχαν, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), το Συνδικάτο ΟΤΑ ν. Λάρισας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο ΟΑΕΕ Τυρνάβου και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

Απεργιακή συγκέντρωση οργάνωσε χθες στην πλατεία Νομαρχίας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λάρισας, όπου συμμετείχαν μέλη συλλόγων εργαζομένων του δημοσίου.

Στο πλαίσιό της μίλησε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ.Δημήτρης Παπαποστόλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η Πρωτομαγιά του 2016, βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους.

Αυτή την ιστορική μέρα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σ’ όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, τον πόλεμο και τις κοινωνικές διακρίσεις.

Με μία προκλητική απόφασή της η συγκυβέρνηση επέλεξε την 8η Μαΐου -μέρα που τα Συνδικάτα τιμούν τα 130 χρόνια από τους αγώνες της Πρωτομαγιάς, του Σικάγο του 1886– να ψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που σαρώνει ό,τι απέμεινε όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας και εξαπολύει νέα φορολογική επιδρομή εναντίον των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Σχεδιάζει να δώσει το τελειωτικό μνημονιακό χτύπημα στις συντάξεις και συνολικά στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μετατρέποντας τις συντάξεις σε βοηθήματα.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Πρόκειται για μια συνολική αντεργατική – αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση, όχι απλά για κάποια νέα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, που διαλύει ό,τι έμεινε όρθιο από το δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό».

Το μήνυμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι ότι οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν αντέχουν άλλες θυσίες. Το σύνθημα «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη ανατροπή των μνημονίων» είναι επίκαιρο, αναγκαίο και εφικτό».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο Ρήγα Φεραίου, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Καλομπάτσο, από τον πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Δημ. Παπαποστόλου, από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας κ. Νικ. Παναγιώτου, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας «Κων. Κούμας» κ. Νίκο Κοσμάνο, από εκπρόσωπο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και από εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass