Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ

Βοηθήστε με να… ψηφίσω

*Το helpmevote.gr μέσα από δεκάδες ερωτήσεις σου δείχνει τη θέση σου βάσει των τοποθετήσεων των κομμάτων

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:45

Του Κ. Γκιάστα

«Μα τι να ψηφίσω, τι να ψηφίσω;»

Αναρωτιούνται οι Ελληνες αναποφάσιστοι που γι’ αυτούς γίνεται ο μεγάλος αγώνας των κομμάτων. Αυτοί είναι που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Έλα όμως που γι’ αυτό λέγονται αναποφάσιστοι καθώς δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν. Έχουν απόψεις για πολλά θέματα αλλά δεν μπορούν να κάνουν την τελική επιλογή. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική εφαρμογή (ονομάζεται helpmevote) που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων. Είναι δηλαδή ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για προεδρικές, βουλευτικές, περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές.

Ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε από δύο καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τους κ. Ιωάννη Ανδρεάδη και Θόδωρο Χατζηπαντελή, λειτουργεί ως εξής: πριν από τις εκλογές, οι θέσεις των υποψηφίων ή των κομμάτων κωδικοποιούνται από μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών. Αυτό επίσης μπορεί να γίνει και από τα κόμματα ή αντιπροσώπους τους ή από τους ίδιους τους υποψήφιους σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα.

 Έπειτα οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα συγκρίνει τις απαντήσεις των κομμάτων/υποψηφίων με εκείνες που παρέχονται από τους ψηφοφόρους (χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής).

Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει κατάταξη των κομμάτων ή υποψηφίων με βάση τον βαθμό συμφωνίας τους με τον κάθε ψηφοφόρο. Ο βαθμός συμφωνίας κόμματος-πολίτη υπολογίζεται με χρήση κατάλληλου στατιστικού συντελεστή.

Επειδή όμως στην Ελλάδα μας αρέσει να ψάχνουμε και το παρασκήνιο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας αναρωτηθήκαμε αν είναι ανεξάρτητη μια τέτοια κίνηση και οι άνθρωποι του προγράμματος αναφέρουν πως «η πρωτοβουλία 'HelpMeVote' είναι ένα ακαδημαϊκό έργο, που δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα ή μέσο ενημέρωσης. Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν καμία επίδραση στον σχεδιασμό του έργου ενώ όλες οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με την ευθύνη της ερευνητικής ομάδας».

Όσον αφορά στο πώς επιλέχθηκαν οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου αναφέρεται πως «το ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί από ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βάση τη διεθνή σχετική βιβλιογραφία και εμπειρία. Οι ερωτήσεις που επιλέχθηκαν καλύπτουν ευρύτερες θεματικές ενότητες πολιτικής που με βάση τη βιβλιογραφία έχουν θεωρηθεί σημαντικές. Ασφαλώς υπάρχουν θέματα και ερωτήσεις που είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα και γενικά στο συγκεκριμένο πλαίσιο της εκάστοτε εκλογικής διαδικασίας».

Πάμε τώρα και στο πιο σημαντικό. Στο πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα του καθενός. Με τη χρήση του κατάλληλου στατιστικού συντελεστή συσχέτισης μεταξύ κάθε κόμματος και του πολίτη υπολογίζεται ο βαθμός συμφωνίας με κάθε κόμμα σε διάστημα -100%, +100%.

Επίσης παρουσιάζεται σε διάγραμμα δύο αξόνων η σχετική θέση του πολίτη όσον αφορά στην τοποθέτηση των κομμάτων σε αυτούς τους άξονες. Για την παρούσα εφαρμογή ο οριζόντιος άξονας αποτυπώνει τη θέση των κομμάτων στον άξονα Φιλελευθερισμός/Αυταρχισμός. Στο δεξί άκρο αυτού του άξονα συγκεντρώνονται ο συντηρητισμός, ο αυταρχισμός και ο εθνικισμός ενώ στο αριστερό άκρο βρίσκεται ο κοινωνικός φιλελευθερισμός που υποστηρίζει το δικαίωμα της ατομικής επιλογής και στοχεύει σε κοινωνίες ανεκτικές στη διαφορετικότητα. Ο κατακόρυφος άξονας αποτυπώνει για τις παρούσες εκλογές την αντιπαράθεση των κομμάτων όσον αφορά στη διαχείριση του χρέους και στον τρόπο ελάφρυνσης των βαρών των Ελλήνων πολιτών με παραμέτρους τη στάση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δεσμεύσεις της χώρας. Στο άνω άκρο επικρατεί η άποψη ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει η παραμονή στο Ευρώ και η ελάφρυνση των βαρών να γίνει σταδιακά. Στο κάτω άκρο βρίσκονται τα κόμματα που δεν ενδιαφέρονται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και απαιτούν διαγραφή του χρέους και άμεση ελάφρυνση όλων των βαρών.

Διαβάστε, απαντήστε και… ψηφίστε. Εύκολο;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass