Οι περιπολίες… φρέναραν τις κλοπές!

Δημοσίευση: 20 Απρ 2016 0:27

 

Στην αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των κλοπών στη Δημοτική Κοινότητα Τερψιθέας προχώρησαν χθες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης κατοίκων το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας και τα μέλη της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τους παραπάνω σκοπούς.

Μετά και την οργάνωση του σώματος των εθελοντών που τα βράδια προχωρούσαν σε περιπολίες εντός της κοινότητας δεν υπήρξαν νέα κρούσματα κλοπών. Κατά τη χθεσινή συνέλευση έγινε συγχρόνως ενημέρωση για την εύρεση ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ιδιωτική εταιρία φύλαξης που θα προσφέρει περιπολίες κατά τις νυχτερινές ώρες και θα συνδέσει τους συναγερμούς των κατοικιών με το κέντρο της. Αν πάρει την έγκριση των κατοίκων θα ακολουθήσει μια δοκιμαστική περίοδος προκειμένου να αποτιμηθούν και πάλι τα αποτελέσματα.

Σε ανοικτή ενημερωτική επιστολή που διένειμε η τοπική κοινότητα προς τους δημότες γίνονται γνωστές οι ενέργειες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο και η απόφαση τότε για συγκρότηση επιτροπής που ασχολούνταν με την οργάνωση εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης του οικισμού και τη διερεύνηση της δυνατότητας πρόσληψης ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης.

Η επιτροπή, υλοποιώντας τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και του Τοπικού Συμβουλίου, κατάρτισε αρχικά σχέδιο φύλαξης με διαδρομές και σημεία παρατήρησης, οργάνωσε τις ομάδες περιφρούρησης από εθελοντές κατοίκους, οι οποίοι από τις 2 Μαρτίου μεθοδικά και διακριτικά, κινούνται και παρατηρούν πέριξ κι εντός του οικισμού, με στόχο την αποθάρρυνση κλοπών και διαρρήξεων. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας Νίκος Μπόνιας «από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι περιπολίες των κατοίκων δεν σημειώθηκε καμία διάρρηξη ή κλοπή στην περιοχή μας. Βέβαια βοήθησε και το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι δουλειές στα χωράφια και άρχισε να κινείται ο κόσμος τα βράδια».

Συγχρόνως τα μέλη της επιτροπής έκαναν γνωστό στους κατοίκους ότι ζήτησαν και έλαβαν από τις εταιρίες φύλαξης οικονομικές προσφορές, κατά κύριο λόγο, για εποχούμενη περιπολία από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου και δευτερευόντως για πιθανές συνδέσεις των υπαρχόντων και νέων συναγερμών των κατοίκων με τη συμβαλλόμενη εταιρία.

Η αρμόδια επιτροπή στο τέλος Μαρτίου αξιολόγησε τις παρεχόμενες υπηρεσίες των εταιριών φύλαξης, την οργάνωσή τους, καθώς και τις οικονομικές προσφορές τους και κατέληξε σε μία εκ των εταιριών, η οποία αξιώνει το ποσό των 2.706 ευρώ τον μήνα, για τις υπηρεσίες που ζητήθηκαν. Τονίζεται ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία αφορούν τη σύνδεση υπαρχόντων και νέων συναγερμών με το κέντρο λήψης σημάτων της και τη μόνιμη παρουσία περιπολικού όλη τη νύχτα στον οικισμό. Το ποσό αυτό, προτάθηκε να κατανεμηθεί ανά κατοικία και θα προσδιοριστεί ή θα προκύψει από τη συμμετοχή των κατοικιών.

Εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 300-400 σπιτιών, καθώς κάποιοι ήδη έχουν προσλάβει εταιρίες φύλαξης, κάποιοι πιθανόν να μην συμφωνούν και άλλοι ενδέχεται να αδυνατούν οικονομικά.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης η επιτροπή «πρότεινε στους κατοίκους να δουν θετικά το όλο εγχείρημα και αβίαστα να δηλώσουν τη συμμετοχή τους», ώστε να αναλάβει εταιρία φύλαξης την προστασία της Κοινότητας αρχικά για έξι μήνες. Το τίμημα αναμένεται να κυμανθεί από 5 - 10 ευρώ το ανώτατο τον μήνα ανά κατοικία, πράγμα που φυσικά θα εξαρτηθεί κι από τη συνολική συμμετοχή. Πέραν του ποσού των 10 ευρώ, η επιτροπή θεωρεί ότι το εγχείρημα είναι οικονομικά ασύμφορο.

Παράλληλα, από τα μέλη της επιτροπής απευθύνθηκε έκκληση στους κατοίκους να εγγραφούν και να συμμετάσχουν ως εθελοντές στις ομάδες περιφρούρησης και αφού ενημερωθούν, να οργανωθούν στις ήδη υπάρχουσες ομάδες και να συμμετάσχουν στις περιπολίες, «διότι η συμμετοχή κλιμακώνει ευνοϊκά την περιπολία», ανέφεραν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν ότι «το μέτρο κρίνεται αποδοτικό».

Οι εθελοντές διαθέτουν εκτός της καλής διάθεσης, προσωπικό χρόνο αλλά και τα αυτοκίνητά τους, επιβαρυνόμενοι οι ίδιοι το κόστος των καυσίμων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Κοινότητας και στους συντονιστές των εθελοντών, για να δηλώνουν συμμετοχή.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass