Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

Στην ευθεία των εκλογών

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2015 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:42

 

 

Στην τελική ευθεία των εκλογών, 10 ημέρες πριν τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, εισέρχονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και των δήμων του νομού. Οι 249.419 κάτοικοι του νομού θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ 125 συνολικά υποψηφίων βουλευτών (21 κομμάτων, 4 συνδυασμών κομμάτων και ενός μεμονωμένου υποψηφίου) αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να ελέγξουν το… πού θα ψηφίσουν αφού οι κατάλογοι (ανά τμήμα) αναθεωρήθηκαν αφού τα εκλογικά τμήματα στο νομό θα είναι φέτος λιγότερα κατά 135.

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ήδη αποσταλεί στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, τα εκλογικά τμήματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, στην αυριανή του συνεδρίαση, αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής με την οποία καθορίζεται ο χώρος προβολής των κομμάτων, μερικά εκ των οποίων, με αφορμή και το βραχύβιο της εκλογικής περιόδου, ανακοίνωσαν ήδη τη λειτουργία εκλογικού κέντρου.

ΕΠΙΔΟΜΑ

Το Σαββατοκύριακο των εκλογών, εφόσον δεν εξευρεθεί λύση νωρίτερα, θα φανεί και το αποτέλεσμα της κινητοποίησης των δημοτικών υπαλλήλων μετά και την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ η οποία προκήρυξε αποχή (από την προετοιμασία των εκλογών) και απεργία (την ημέρα των εκλογών).

Η κινητοποίηση εξαγγέλθηκε με αφορμή και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί το εκλογικό επίδομα των εκλογών του περασμένου Μαΐου, ειδικά σε περιπτώσεις υπαλλήλων δήμων όπως της Λάρισας, του Τυρνάβου κ.ά. καθώς με αφορμή βεβαιωμένες οφειλές δήμων προς το Δημόσιο το αποτέλεσμα ήταν τα ποσά που αφορούσαν στην εκλογική αποζημίωση των δικαιούχων εργαζομένων να έχουν παρακρατηθεί από τις ΔΟΥ και να μην αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Για το ίδιο θέμα, την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών και με σκοπό την εύρυθμη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ζητά με επιστολή του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Ι. Ιωαννίδης, ενώ ανάλογη επιστολή απέστειλε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Προς το παρόν πάντως οι δημοτικοί υπάλληλοι, στο πλαίσιο του ωραρίου τους, εργάζονται κανονικά για την προετοιμασία των εκλογών, ενώ συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ διαφωνούν ως προς την αποτελεσματικότητα της κινητοποίησης.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στους εκλογικούς καταλόγους του νομού (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας) είναι φέτος εγγεγραμμένοι 249.419 πολίτες (εκ των οποίων 731 ετεροδημότες) λιγότεροι ωστόσο κατά 2.149 από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Αντιθέτως στον Δήμο Λαρισαίων ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι αυξημένος κατά 2.747 ψηφοφόρους (108.906 φέτος από 106.159 το 2012) με αφορμή και τις νέες μεταδημοτεύσεις παρά το γεγονός ότι φέτος δεν θα ψηφίσουν οι 18άρηδες. Στον Δήμο Λαρισαίων οι 401 ετεροδημότες θα ψηφίσουν σε 4 εκλογικά τμήματα, ενώ άλλοι 322 Λαρισαίοι ετεροδημότες, θα ψηφίσουν στο τόπο διαμονής.

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να προσέξουν φέτος οι ψηφοφόροι αφορά στις αλλαγές που θα προκύψουν στους εκλογικούς καταλόγους ανά Τμήμα, με δεδομένο ότι τα εκλογικά τμήματα στο νομό είναι λιγότερα κατά 135 (479 από 544 το 2012), ενώ κατά 35 λιγότερα (182 από 217 το 2012) είναι τα εκλογικά κέντρα, μόνο στον Δήμο Λαρισαίων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο κάθε εκλογικό τμήμα μπορούν να ψηφίσουν έως και 650 ψηφοφόροι, πράγμα που σημαίνει ότι στα αστικά κέντρα οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναζητήσουν το νέο τους εκλογικό τμήμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχει μεταφερθεί σε άλλο σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφισαν το 2012.

Σημειώνεται πως ο πίνακας των εκλογικών τμημάτων του νομού θα αναρτηθεί την επόμενη εβδομάδα σε δημόσιες υπηρεσίες (Περιφέρεια, δημαρχεία, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ κ.α.), ενώ ο ψηφοφόρος μπορεί τις επόμενες ημέρες να αναζητήσει το εκλογικό του τμήμα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών («Μάθε πού ψηφίζεις»).

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Σε ό,τι αφορά τώρα στις δράσεις των κομμάτων, εκλογικά κέντρα λειτουργούν ο ΣΥΡΙΖΑ (Ασκληπιού 35), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (Παπαναστασίου και Ύδρας) και το «Ποτάμι» (Ασκληπιού 26). Αντίθετα, όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα, ως εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν τα γραφεία τους, η ΝΔ, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.

ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ

Τέλος, στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, θα επικυρωθεί και τυπικά η απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής με την οποία καθορίζεται ο χώρος προβολής των κομμάτων. Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του δήμου συνήλθε πρόσφατα και παρά τις αρχικές αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων, στη συνέχεια αποφάσισε ομόφωνα, να διατεθούν ισότιμα οι χώροι (στύλοι, «ρακέτες», στάσεις κλπ) για την προβολή των θέσεών τους.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass