ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Κομμάτι της ιστορίας της Λάρισας ο Ιπποκράτης

* Τιμήθηκαν ο γλύπτης Γ. Καλακαλλάς και ο αείμνηστος αρχίατρος Δ. Παλιούρας

Δημοσίευση: 08 Απρ 2016 0:28

Η ανάδειξη και η προβολή της Ιπποκρατικής ιδέας καθώς και η βράβευση του γλύπτη Γεώργιου Καλακαλλά και του αείμνηστου γενικού αρχιάτρου Δημήτριου Παλιούρα για την προσφορά τους στην Ιπποκρατική ιδέα, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο σύλλογος Ιπποκράτης στη Λάρισα, ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Ιατρική Σχολή, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας.

Ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη ανάδειξης της Ιπποκρατικής ιδέας, όλων όσων ανακάλυψε και δίδαξε ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε στη Λάρισα, όσο και στην πολυσχιδή δράση του αείμνηστου Δημήτριου Παλιούρα, στον οποίο οφείλει η πόλη την ανέγερση του μνημείου του Ιπποκράτη.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, η παρουσία του Ιπποκράτη στη Λάρισα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της που δεν έχει αναδειχθεί, ενώ δεσμεύθηκε ότι η υπόθεση «Μουσείο Ιπποκράτη» θα μελετηθεί και θα υλοποιηθεί, ώστε να λειτουργήσει στον ίδιο χώρο με το μνημείο, το κενοτάφιο και τον βοτανικό κήπο. «Η Λάρισα μπορεί να καταστεί κέντρο μελέτης και προβολής της Ιπποκρατικής ιδέας και η σημερινή εκδήλωση είναι μόνο η αρχή», κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Μπέμπης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πόλη μπορεί να ξανακάνει τον Ιπποκράτη της μόδας, καθώς 2.500 χρόνια μετά εξακολουθούμε να μιλάμε για τη ζωή και το έργο του».

«Εύχομαι η Ιατρική Σχολή να φανεί αντάξια της κληρονομιάς που άφησαν για την προβολή της Ιπποκρατικής ιδέας ο αείμνηστος αρχίατρος Δημήτριος Παλιούρας και ο γλύπτης και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γεώργιος Καλακαλλάς», τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος, Ιωάννης Στεφανίδης, ενώ πρότεινε να γίνεται μελλοντικά η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων της Ιατρικής στον χώρο του κενοταφίου.

Στην αγαστή συνεργασία που από παλιά υπάρχει μεταξύ των Ιατρικών Συλλόγων της Λάρισας και της Κω, για την ανάδειξη της προσφοράς του Ιπποκράτη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ιωάννης Μακρυγιάννης, υπενθύμισε ότι ο Ιπποκράτης, όπως και ο Ασκληπιός, εκτός από γιατροί υπήρξαν και φαρμακοποιοί, καθώς δημιούργησαν φάρμακα από τα θεραπευτικά φυτά της Θεσσαλίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ελένη Αναστασοπούλου, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δημιουργίες μαθητών σχολείων της πόλης, που εμπνεύστηκαν από την Ιπποκρατική ιδέα και οι οποίες εκτίθονταν σε αίθουσα του ΟΥΗΛ.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Λάρισας βράβευσε για την προσφορά τους, τόσο τον γλύπτη Γεώργιο Καλακαλλά, όσο και τον αείμνηστο γενικό αρχίατρο, Δημήτρη Παλιούρα, στο πρόσωπο της κόρης του.

Ακολούθησαν ομιλίες σχετικές με τη δημιουργία μουσείου για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα, αλλά και τη διαχρονική πορεία του Ιπποκράτη στην πόλη, από διακεκριμένους εισηγητές και συγκεκριμένα, την αρχιτέκτονα – μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου, τον αναπληρωτή καθηγητή στο ΕΑΠ, Αχιλλέα Καμέα, την καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ειρήνη Νάκου, τον διευθυντή της καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο «Ερρίκος Ντυνάν», Σωτήριο Πράπα, τον ομότιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γεώργιο Αντωνακόπουλο και τον τιμώμενο γλύπτη, Γεώργιο Καλακαλλά.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass