ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μια σταγόνα ιστορίας στο κέντρο της πόλης

Δημοσίευση: 02 Απρ 2016 0:18

 

Πινακίδες πληροφόρησης, γνώσης και ιστορίας της πόλης τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της Λάρισας προκειμένου να ενημερώνουν τους επισκέπτες αλλά και τους Λαρισαίους για την ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης των πινακίδων σήμανσης – πληροφόρησης οι Λαρισαίοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης.

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία στο κέντρο της Λάρισας όπως στην Κεντρική πλατεία, στην πλατεία Ταχυδρομείου και στην πλατεία Λαού καθώς και κατά μήκος του πεζοδρόμου της Μητροπολίτου Αρσενίου. Επίσης σημεία πληροφόρησης θα βρει ο επισκέπτης και εντός του χώρου του Αρχαίου Θεάτρου σε μορφή αναλογίου στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με πληροφορίες για το μνημείο.

Αν και βρίσκονται λίγες ημέρες στα παραπάνω σημεία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν στέκονται εκεί χωρίς να τις παρατηρεί κανείς. Έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον επισκεπτών στην πόλη αλλά και των Λαρισαίων που έστω για λίγα λεπτά κοντοστέκονται προκειμένου να ενημερωθούν για την ιστορία του μνημείου. Συγκεκριμένα οι πινακίδες πληροφορούν γενικά για την ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου στο οποίο χωρούσαν πάνω από 10.000 θεατές και οικοδομήθηκε το πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά. Λειτούργησε δε, έξι αιώνες περίπου μέχρι το τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ. ή τις αρχές 4ου αιώνα μ.Χ. οπότε η λειτουργία του διακόπηκε απότομα. Μετά από ισχυρό σεισμό που έλαβε χώρα στη Λάρισα τον 7ο αιώνα μ.Χ. κατέρρευσε ένα μεγάλο μέρος του επιθεάτρου και ο δεύτερος όροφος της σκηνής μέσα στο εσωτερικό της ορχήστρας.

Παράλληλα, οι πινακίδες ενημερώνουν για το κοίλο του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας που αποτελούσε η ίδια η πλαγιά του λόφου του «Φρουρίου» η οποία είχε διαμορφωθεί σε αναβαθμούς για την τοποθέτηση των εδωλίων. Για το κυρίως θέατρο αναφέρουν ότι χωριζόταν με δέκα κλίμακες ανόδου σε έντεκα κερκίδες, με 25 σειρές εδωλίων εκ των οποίων η πρώτη ανήκε στη σειρά των προεδρίων. Την ορχήστρα, διαμέτρου 25,50 μ. περιτρέχει κτιστός αποχετευτικός αγωγός πλάτους εξωτερικά 1,90 μ. για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων. Είναι καλυμμένος και κατασκευασμένος με μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες φέρουν επιμελημένη εργασία λάξευσης. Οι πάροδοι με τους αναλληματικούς τοίχους σώζονται σε άριστη κατάσταση. Η σκηνή είναι το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του μνημείου. Η τρίτη οικοδομική φάση της σκηνής χρονολογείται στα χρόνια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Οκταβιανού Αυγούστου (28 π.Χ. – 14 π.Χ), Τιβέριου (14 μ.Χ. – 37 μ.Χ.) και Γερμανικού (37 μ.Χ. – 41 μ.Χ.). Τιμητικές επιγραφές προς τιμή και των τριών αυτοκρατόρων βρέθηκαν πάνω στα μέτωπα των γείσων του δωρικού θριγκού της σκηνής.

Επίσης στα σημεία πληροφόρησης αναφέρεται ότι προστέθηκαν στην πρόσοψη συμφυείς μαρμάρινοι δωρικού ρυθμού ημικίονες με δωρικά κιονόκρανα και στις γωνίες λαξεύτηκαν τέσσερις πεσσοί. Το μάρμαρο αυτό, όπως και του επιθεάτρου του κυρίως θεάτρου και των παρόδων προέρχεται από το αρχαίο λατομείο του δημοτικού διαμερίσματος Καστρί Αγιάς.

Τέλος, απεικονίζει μια γενική άποψη του μνημείου, η κάτοψη, το διάζωμα και το επιθέατρο αλλά και τον ανατολικό αναλληματικό τοίχος.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass