ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ:

Νικηφόρος ο ανταρτοπόλεμος της ΕΟΚΑ

* «Κινδυνεύει ακόμη και η «ψεύτρα» λευτεριά στην Κύπρο»

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2016 0:11

1η Απριλίου 1955, εκρήξεις βομβών ξύπνησαν την Κύπρο... «Ή ταν ή επί τας» φώναξαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, απέναντι στον βρετανικό ζυγό και ...σήμερα εξήντα χρόνια μετά, η Λάρισα, δεν ξέχασε...

Κατέθεσε χθες, το ιστορικό χρέος ενός «τηλαυγή φόρου», όπως τον χαρακτήρισε σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης μνήμης της ΕΟΚΑ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Δημήτρης Κατσαρός, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Κυπρίων Λάρισας.

Ειδικότερα τελέσθηκε επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δικηγόρος κ. Δημ. Κατσαρός, κάνοντας αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και στους εννιά απαγχονισθέντες Κύπριους, που έπεσαν θυσία στην ελευθερία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η ΕΟΚΑ νίκησε. Αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα νικηφόρου ανταρτοπόλεμου. Η Μεγάλη Βρετανία ταπεινώθηκε το ίδιο και ο στρατάρχης της και οι στρατηγοί της...

Θα περίμενε λοιπόν κανείς να πραγματωθεί η Ενωση, το πρωταρχικό όραμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ό,τι όμως κερδήθηκε με το αίμα, με τους απαγχονισμούς των ηρώων, χάθηκε στις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Αντί για ένωση προέκυψε ανεξαρτησία. Η ηττηθείσα Αγγλία κράτησε τις βάσεις. Επανέκαμψε στην Κύπρο σχεδόν έναν αιώνα μετά η Τουρκία. Με θέση αντιπροέδρου Τουρκοκυπρίου στην κυβέρνηση ο οποίος είχε και δικαίωμα βέτο. Η Αγγλία κατέστη εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Ελλάδα, όπως και η Τουρκία. Τη συνθήκη αυτή επικαλέσθηκε η Τουρκία τον Ιούλιο του 1974 για να πραγματοποιήσει τον Αττίλα.

Σήμερα εξήντα χρόνια μετά το έπος του 1955, και αφού μεσολάβησε η εθνική καταστροφή του 1974, κινδυνεύει ακόμη και αυτή η «ψεύτρα» λευτεριά που δόθηκε στην Κύπρο, όπως γράφει ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ αείμνηστος συγγραφέας Σπύρος Παπαγεωργίου.

Εξήντα χρόνια μετά ο αγώνας της ΕΟΚΑ είναι τηλαυγής φόρος. Που οδηγεί και φωτίζει την εθνική λεωφόρο του μέλλοντος.

Είναι κοινός τόπος, κοινή παραδοχή, ότι το παράδειγμα της ΕΟΚΑ, και των παλικαριών της ούτε προβάλλεται, ούτε διδάσκεται. Τίποτα βέβαια δεν είναι τυχαίο».

Καταλήγοντας ο κ. Κατσαρός, τονίζει: «Ζούμε σε μια άλλη εποχή. Το σύστημα αξιών που καθιέρωσε ο ελληνισμός υποχωρεί. Οι αξίες του ηρωισμού, της ανάλωσης υπέρ του συνόλου, της πίστης στο Εθνος ως πρωταρχικής αξίας, στην εθνική ελευθερία, ωθούνται στο περιθώριο. Είναι ακριβώς οι αξίες της ΕΟΚΑ και των ηρώων της...

Όμως ο κύκλος της παρατεταμένης κατολίσθησης, κάποια στιγμή θα κλείσει. Οι αξίες που εκπροσωπεί ο Ελληνισμός θα αναταραχθούν και θα επανέλθουν. Ως τότε κάποιοι θα πρέπει να κάνουν αυτό που κάνει τόσα χρόνια ο Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας. Να φυλάττουν Θερμοπύλες!».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, στο μνημείο που βρίσκεται στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, (επί της οδού Αγνώστου Στρατιώτη), χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Ντίνου Αυγουστή, ο οποίος ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και έκανε αναφορά στον αείμνηστο αρχίατρο Παλιούρα, που δρομολόγησε και υλοποίησε το πρώτο μνημείο των ηρώων της ΕΟΚΑ στη Λάρισα, και τέλος έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλο, εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κατσαρό και εκπροσώπους: του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών Κύπρου 1974 κ. Λάμπρο Πλίτση, των Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Ευαγ. Διβράμη, του Συλλόγου Κρητών Λάρισας, της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων κ. Δραγανιδάκη , Συλλόγου Κυπρίων ν. Λάρισας και το Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Λάρισας.

Επίσης στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, μέλη των Συλλόγων Μικρασιατών, Γριζανιωτών και πλήθος κόσμου.

Την τελετή στο μνημείο, πλαισίωσε μουσικά, η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Το Σάββατο το πρωί 2 Απριλίου 2016, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία αφιερωμένη στη Μνήμη των Ηρώων της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass