ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΝΤΟΠΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Φυτρώνει ο «σπόρος» του «Πελίτι»

* Συνάντηση ανταλλαγής σπόρων χθες στην Πινακοθήκη * Τον Μάιο στο Αισθητικό η επόμενη

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2016 0:08

Η δυναμική οικο-κοινότητα, «Πελίτι» της Λάρισας, ταγμένη στην διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων της ελληνικής γης, συνεχίζει ακάθεκτη την αποστολή της, κερδίζοντας με τον χρόνο όλο και περισσότερους υποστηρικτές του έργου της.

Αυτό διαφάνηκε ακόμη μια φορά χθες, στην 2η Γιορτή Σπόρων, που οργάνωσε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, όπου η ανταπόκριση του κόσμου, παρά τη βροχερή μέρα, ήταν μεγάλη.

«Δεν είμαστε οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά με κόπο και αγάπη συνεχίζουμε να διατηρούμε τις ντόπιες ποικιλίες των καρπών που μας δίνει η ελληνική γη...», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου «Πελίτι» κ. Γιάννης Τσιούρης, παρουσιάζοντας την ταυτότητας αυτής της μεγάλης ομάδας ανθρώπων, που επί είκοσι χρόνια δίνει τον δικό της αγώνα με σημαντικά αποτελέσματα.

Μάλιστα στην εποχή μας, αυτός ο αγώνας, έχει μεγαλύτερη σημασία όσο ποτέ άλλοτε, όταν τα υβρίδια κατακτούν όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην αγορά, απειλώντας την εξαφάνιση κάθε παραδοσιακού σπόρου, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται στη βιοποικιλότητα της χώρας μας.

Η γιορτή φέτος ήταν αφιερωμένη στους νέους καλλιεργητές, που θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη διατήρηση των παραδοσιακών ελληνικών σπόρων και γι’ αυτό και το θέμα της κεντρικής ομιλίας της εκδήλωσης, που αναπτύχθηκε από τον κ. Τσιουρή, αφορούσε οδηγίες προς αρχάριους.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ συμμετεχόντων, περί ποικιλιών σπόρων και τρόπους καλλιέργειά τους, καθώς και ανταλλαγή καλοκαιρινών σπόρων, τους οποίους είχαν φέρει οι παλιοί καλλιεργητές, πιστοί στους σκοπούς της οικο-κοινότητας για διάδοσή τους μέσω της προσφοράς τους, σε όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Βέβαια ο κ. Τσιουρής τόνισε, ότι για να συνεχιστεί η «ανθρώπινη αλυσίδα» διάδοσης σπόρων, θα πρέπει και οι καινούργιοι καλλιεργητές που πήραν χθες σπόρους, να κάνουν με τη σειρά τους το ίδιο, στην επόμενη γιορτή.

Μάλιστα ενημέρωσε ότι, ανάλογη γιορτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 20 ως 22 Μαΐου, στον Αισθητικό Αλσος του Δήμου Λαρισαίων, με τη στήριξη των «Ενεργών Πολιτών» Λάρισας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του οργανωτή συλλόγου να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, καφέ, ζάχαρη, χαρτικά και απορρυπαντικά, για να ενισχύσουν τον Ξενώνα Χρόνιων Ψυχωσικών "Άργισσα", του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass