ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Όταν η δημοσιογραφία συνάντησε τη δίκη

* Τιμήθηκε ο Βαγγέλης Ρηγόπουλος για την άσκηση του λειτουργήματός του επί 35 χρόνια

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2016 1:20

 

Του Κώστα Γκιάστα

Μια εκδήλωση που ήταν φορτισμένη συναισθηματικά αλλά και γεμάτη αναλύσεις πτυχών στη σχέση δημοσιογραφίας με τη δίκη, έγινε χθες βράδυ στο Δικηγορικό Μέγαρο της Λάρισας. Εκεί, με αφορμή τη συνταξιοδότηση του δημοσιογράφου της «Ε» Βαγγέλη Ρηγόπουλου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας διοργάνωσε μια σειρά σχετικών θεμάτων που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρκετοί παρευρεθέντες. Εισηγητές ήταν ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο διευθυντής σύνταξης της «Ε» Δημήτρης Χατζηευθυμίου και ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατία», Γιώργος Χαρβαλιάς. Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του ΔΣΛ Δημήτρης Κατσαρός.

ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: «ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης αναφερόμενος στο θέμα «Δημοσιογραφία και πτυχές απονομής δικαιοσύνης» στάθηκε σε τρεις άξονες.

«Τα ΜΜΕ ναι μεν αντλούν τη δυνατότητα λειτουργίας τους από το Σύνταγμα, δεν οργανώνονται σε εξουσία, ωστόσο ασκούν επί τοις πράγμασι εξουσία, η οποία και διαχέεται σε όλους τους τομείς της πολιτικής και πολιτιστικής, κοινωνικής δράσης. Γι’ αυτό και πρέπει να κριτικάρονται».

Για τον δεύτερο άξονα είπε πως «η σχέση δικαστικής εξουσίας και ΜΜΕ είναι ρευστή. Κύρια αναφορά ότι τα ΜΜΕ επιδιώκουν να διεισδύσουν στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος». Για τον τρίτο άξονα υπογράμμισε πως «Η δικαστική εξουσία πρέπει να κριτικάρεται».

Κατέληξε με το ότι «όλοι οι θεσμοί κινούνται σε όρια. Η δημοκρατία είναι το σύστημα των ορίων. Όλοι κρινόμαστε. Η δικαστική εξουσία και ο Τύπος».

ΧΑΡΒΑΛΙΑΣ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ»

Ο κ. Χαρβαλιάς μίλησε για τις πολιτικές δίκες και τη δημοσιογραφία. Μεταξύ άλλων τόνισε «Αρχή των πάντων είναι πως αντικειμενική αλήθεια στη δημοσιογραφία δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχει πάντα το υποκειμενικό στοιχείο που υπερτερεί.

...Πολιτικές δίκες στην Ελλάδα, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν σημαίνουσες με την έννοια της καταδίκης φρονημάτων και ιδεολογίας. Υπήρξε για παράδειγμα η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν πολιτικά φορτισμένη αλλά τα αδικήματά της ήταν ηθική αυτουργία σε οικονομικό σκάνδαλο.

... Δεν θεωρώ πολιτικές δίκες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων διότι με αυτήν την έννοια αποδίδεις στοιχεία πολιτικής συμπεριφοράς ή ιδεολογίας σε φαινόμενο ωμής και ενίοτε τυφλής βίας».

Δ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ: «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ»

Ο διευθυντής σύνταξης της «Ε» κ. Χατζηευθυμίου μίλησε για το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης και την ελευθεροτυπία. Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ανέφερε πως «H ελευθερία της έκφρασης, όπως και η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνονται από το ελληνικό Σύνταγμα. Συνιστούν θεμέλιο του πολιτεύματός μας, διότι μόνο όταν οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα και μπορούν, να σκέφτονται ελεύθερα, να εκφράζουν ανεμπόδιστα την άποψή τους τότε λειτουργεί η δημοκρατία».

Ο κ. Χατζηευθυμίου αναφέρθηκε και στον Βαγγέλη Ρηγόπουλο λέγοντας πως «Υπηρέτησε το δικαστικό και αστυνομικό ρεπορτάζ, με έναν και μόνο κανόνα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Έναν κανόνα που ο ίδιος έθεσε στον εαυτό του: να μην αδικήσει κάποιον.

Γι’ αυτό και έφυγε με ψηλά το κεφάλι και καθαρό το κούτελο, όπως θα έλεγαν οι παλιότεροι. Ήταν και παραμένει αυτή η μεγαλύτερη τιμή για έναν δημοσιογράφο».

* Τη χθεσινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών – εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Μαγκούτας, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας κ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων Δημήτρης Τάχος, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πουτσιάκας, εκπρόσωπος του στρατοδικείου Λάρισας, ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Παύλος Τζαφάλιας, ο πρώην βουλευτής Νίκος Μαμμωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος, αρκετοί δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και δημοσιογράφοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass