Η «Ε» ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ

Το Al Jazeera στα μπλόκα των Θεσσαλών αγροτών

* Γιατί ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο ενδιαφέρεται για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2016 5:03


Του Γιώργου Ρούστα
Αναμφίβολα οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις με τη δυναμική που τις διακρίνουν και τον παλμό που διαθέτουν έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κεντρίσει το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ. Με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αλλά και εικόνες –ακόμη και εναέριες με τη βοήθεια των γνωστών πλέον drones (μικρών ελικοπτέρων)- τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ειδικότερα τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και BBC σε καθημερινή σχεδόν βάση αναφέρονται στην πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τις εικόνες να προέρχονται κυρίως από τα... δικά μας μπλόκα, της Νίκαιας και των Τεμπών. Και μπορεί ορισμένα εγχώρια ΜΜΕ να αγωνιούν ουσιαστικά για την κυκλοφορία επί της εθνικής οδού και αν θα καταφέρει τελικά ο Αθηναίος να ταξιδέψει το Σαββατοκύριακο στην ελληνική ύπαιθρο, το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ εστιάζεται στις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των πιέσεων που ασκούν οι αγρότες και μαζί με αυτούς κι άλλες επαγγελματικές τάξεις (βλ. κίνημα της γραβάτας). Ορισμένα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα δεν περιορίστηκαν στις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων τους από την Αθήνα, αλλά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, στέλνοντας τα συνεργεία τους (ρεπόρτερ και εικονολήπτη) σε αποστολή στα πεδία των μαχών, ήτοι στα μπλόκα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αγγλόφωνο Al Jazeera, το οποίο αποφάσισε ανάμεσα στα συνεχή ρεπορτάζ του για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και τους Τζιχαντιστές, να ενημερώσει τα εκατομμύρια των τηλεθεατών του και για μία άλλη μάχη, αυτή για τον αγώνα επιβίωσης των Ελλήνων αγροτών στην ελληνική ύπαιθρο. Έτσι με επικεφαλής τον δημοσιογράφο, ανταποκριτή της στην Ελλάδα Γιάννη Ψαρόπουλο πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στη μαχόμενη ελληνική ύπαιθρο, ταξιδεύοντας οδικώς από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να καταγράψει τόσο τις αντιδράσεις των αγροτών, όσο και την πολυήμερη παραμονή τους στους δρόμους. Μάλιστα για να φθάσει στη Νίκαια, χρειάστηκε να ακολουθήσει και την πορεία των υπολοίπων Ι.Χ. μέσω παρακαμπτηρίων του Κιλελέρ, μεταφέροντας έτσι και την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών. Συνοδοιπόρος στην εκστρατεία του Al Jazeera στα μπλόκα των αγροτών στη Θεσσαλία υπήρξε και η «Ε», τη βοήθεια της οποίας ζήτησε το ξένο κανάλι.
Η άφιξη του διεθνούς τηλεοπτικού συνεργείου στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, συνέπεσε με τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης των αγροτών. Η αντίδρασή τους, όταν ενημερώθηκαν για την παρουσία του ξένου καναλιού στα λημέρια τους ήταν αξιοσημείωτη. Οι περισσότεροι άρχισαν να αστειεύονται, παροτρύνοντας κάποιους μελαχρινούς και μουσάτους συναδέλφους τους να κάνουν δηλώσεις στο Al Jazeera, προσκαλώντας τους... φίλους τους, «μαχητές της ερήμου» να ρίξουν και κανέναν πύραυλο προς τη Βουλή. Άλλοι πιο σοβαροί πλησίασαν τον δημοσιογράφο Γιάννη Ψαρόπουλο για να τον πείσουν για το δίκαιο των αιτημάτων τους και να του ζητήσουν να βγάλει στο εξωτερικό τον εμπαιγμό που υπέστησαν από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ένεκα μεσημεριού σε αρκετές σκηνές είχαν στηθεί οι υπαίθριες ψησταριές και είχαν απλωθεί τα κρεατικά. Κάποιοι σκέφτηκαν να ζητήσουν από το συνεργείο του Al Jazeera να μην καταγράψει το τσιμπούσι που συνοδεύονταν από τους ήχους του κλαρίνου, για να μην υποβαθμιστεί-παρεξηγηθεί ο αγώνας τους, καθώς παρόμοιες εικόνες από κάποια ελληνικά κανάλια λειτούργησαν ως «βούτυρο στο ψωμί των πολεμιών τους». Εν τέλει άναψαν το «πράσινο φως» στο διεθνές τηλεοπτικό συνεργείο, να απαθανατίσει το υπαίθριο γλέντι, γιατί στηρίχθηκαν στο ρητό «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση» και στο κάτω-κάτω «ας γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι ίδιοι δεν πτοούνται από την πολυήμερη παραμονή τους στους δρόμους». Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας εξήγησε στον κ. Ψαρόπουλο τα αιτήματα των αγροτών, αναφέρθηκε στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που δεν υλοποιήθηκαν, ενώ στην ερώτηση «τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της χώρας, αφού κάποια δυσάρεστα –για τους αγρότες- πράγματα αποτελούν προαπαιτούμενα του μνημονίου», ο Αγιώτης συνεταιριστής μίλησε για «τα περίφημα αντισταθμιστικά μέτρα. Δεν γίνεται να εξαιρούν τον ΦΠΑ από την ιδιωτική εκπαίδευση και να τον μεταφέρουν στο κρασί. Δεν γίνεται να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο οι εφοπλιστές κι εμείς που το χρειαζόμαστε, για να παράγουμε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, να το πληρώνουμε πανάκριβα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας το συνεργείο του Al Jazeera βρέθηκε –και πάλι απροειδοποίητα- στο μπλόκο των Τεμπών. Εκείνη την ώρα η κίνηση στην κοιλάδα ήταν περιορισμένη και ο ρεπόρτερ του καναλιού ασχολήθηκε περισσότερο με τον τρόπο που περνούν οι αγρότες το 24ωρό τους στο μπλόκο και με τις διαφορές των αιτημάτων που υπάρχουν από μπλόκο σε μπλόκο. Την επόμενη μέρα το κανάλι, καθοδόν για τη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια της Agrotica, πραγματοποίησε μια μικρή στάση στην Κατερίνη και συνομίλησε με αγρότες που δεν μάχονται στον δρόμο, αλλά στο χωράφι, καλλιεργώντας ακτινίδια. Αργά το απόγευμα βρέθηκαν στη συμπρωτεύουσα, ενώ στάθηκαν και …τυχεροί, καθώς κατέγραψαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα εγκαίνια (που τελικά δεν έγιναν) της αγροτικής έκθεσης.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
Μιλώντας στην «Ε» για το αγροτικό ενδιαφέρον του Al Jazeera, ο δημοσιογράφος του, Γιάννης Ψαρόπουλος ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται τα μέρη μας. Το κανάλι σε παγκόσμιο επίπεδο και όπου υπάρχουν ανταποκριτές του, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγική διαδικασία. Κυρίως μας ενδιαφέρουν θέματα που δείχνουν την προοπτική της γεωργίας, τη βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων που στηρίζονται στην ύπαιθρο και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών σε αυτή. Έτσι οι τηλεθεατές του καναλιού ανά τον κόσμο μπορούν να συγκρίνουν τις δικές τους δυνατότητες ανάπτυξης με άλλες χώρες, να μιμηθούν τις καινοτόμες δράσεις, να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Τέτοια ρεπορτάζ έχουμε κάνει πολλά και μάλιστα στη Λάρισα έχουμε ξανάρθει για να παρουσιάσουμε το επίτευγμα του ΘΕΣΓάλα, ενώ βρεθήκαμε και στο Βόλο για τη σημαντική δραστηριότητα της ΕΒΟΛ στον τομέα της κτηνοτροφίας. Επίσης προ μηνών είχαμε κάνει περιοδεία στο εργοτάξιο του Αχελώου, καταγράφοντας τις απόψεις τόσο των Θεσσαλών, όσο και των Αιτωλοακαρνάνων. Ακόμη μετράμε πολλές αποστολές στα ελληνικά νησιά, με στόχο να καταγράψουμε τις προοπτικές που έχει ο αγροτουρισμός και πώς μπορεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός και η γεωργία συνδυαστικά να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο».
Μετά τις χρήσιμες συμβουλές του, ο εκλεκτός συνάδελφος αναχώρησε από τα μπλόκα της αγροτιάς, με την εφημερίδα «Ελευθερία» ανά χείρας, για να τη διαβάσει στον δρόμο της επιστροφής, ενώ ευχήθηκε η επόμενη αποστολή του στη Θεσσαλία να αφορά σε μια σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα και όχι σε μια... πολεμική αποστολή που θα επικεντρώνεται στις συγκρούσεις σώμα με σώμα αγροτών με αστυνομικούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass