ΤΟ ΔΙΕΡΡΗΞΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Δυσοσμία και εγκατάλειψη στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2016 0:22

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Παρατημένη στο… έλεος του Θεού είναι η συλλογή με πολύτιμα κειμήλια της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα ενάντια στον κατακτητή, που βρίσκεται στο πάρκο του Αλκαζάρ. Όπως κανείς μπορεί να δει οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την εικόνα της εγκατάλειψης και της παραίτησης.

Αρχές του περασμένου καλοκαιριού και σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστοι διέρρηξαν και βεβήλωσαν τον παλιό χώρο που φιλοξενείται υλικό της Εθνικής Αντίστασης. Η διάρρηξη σύμφωνα με πληροφορίες δεν δηλώθηκε στην αστυνομία, αντιθέτως όλοι οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται σήμερα ως γνώστες του συμβάντος. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο πως οι άγνωστοι δράστες άνοιξαν τις εισόδους, έσπασαν τα λουκέτα, τα τζάμια από τις πόρτες και έκαναν ζημιές χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν τίποτα από το εσωτερικό του. Μετά τη διάρρηξη έγινε επιτακτική η ανάγκη της μεταφοράς των αντικειμένων που έχουν αξία στο νέο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στην οδό Ιουστινιανού. Υπενθυμίζεται ότι υπεύθυνοι του μουσείου ήταν η δημοτική αρχή αλλά και αντιστασιακός. Από τη διάρρηξη και μετά ο δήμος με παρέμβασή του θα μετέφερε τα κειμήλια της Εθνικής Αντίστασης στο νέο μουσείο. Κάτι το οποίο δεν έγινε μέχρι και σήμερα. Όπως επίσης δεν έγινε η επιδιόρθωση των ζημιών, παρά μόνο τοποθετήθηκε ένα νέο λουκέτο στη μία είσοδο του μουσείου. Η δεύτερη είσοδός του είναι απλώς κλειδωμένη με το παράθυρό της σπασμένο. Το άνοιγμα είναι ικανό να επιτρέψει την είσοδο σε πουλιά, αλλά και τρωκτικά. Δυσοσμία, και εγκατάλειψη, αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το παλιό ο χώρος κάτω από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, με τις φωτογραφίες των ηρώων να «φιγουράρουν» ακόμα στην έκθεση.

Γκράφιτι επίσης, κοσμούν και τον εξωτερικό χώρο, το μνημείο Αντίστασης, το έργο του Λαρισαίου γλύπτη Φιλολάου Τλούπα. Το μοναδικό του στην πόλη. Ο Φιλόλαος Τλούπας, φιλοτέχνησε το έργο το 1991. Κάτω από το μνημείο στεγάζεται ο χώρος που για άλλους ήταν το παλιό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και για άλλους αποθηκευτικός χώρος υλικού Εθνικής Αντίστασης. Όπως και να έχει, ολόκληρο το μνημείο έχει αφεθεί στην τύχη του.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έχει μεταφερθεί πλέον στο κτίριο της παλιάς Πυριτιδαποθήκης, το οποίο είναι επισκέψιμο καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 9 π.μ-2 μ.μ. Λειτουργεί στο κτίριο της παλιάς Πυριτιδαποθήκης στην οδό Ιουστινιανού 42 στον προαύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος 5ου Γυμνάσιου - Λυκείου Λάρισας και είναι ένα μοναδικό, διατηρητέο κτίριο του 18ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος φυλάκισης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Οι επισκέπτες στο νέο πια μουσείο μπορούν να θαυμάσουν μοναδικά κειμήλια, όπλα και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τους αντιστασιακούς απέναντι στις δυνάμεις Κατοχής. Μέσα από τα διαχρονικά εκθέματα ζωντανεύουν μνήμες και ιστορίες των ηρωικών αγώνων των πρωταγωνιστών της Θεσσαλικής Αντίστασης και μεταλαμπαδεύονται μηνύματα ηρωισμού, αυτοθυσίας, εθνικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass